Проблеми с ученето, или какво знаем за дислексията! - 5

• 108 364
  • 757
  •   1
Отговори
# 225
  • Майничка
Дара 18, точно сега, лятото е момента да настъпиш обособените разказвателни предмети. Историята в 6 клас /ако не сменят програмата, което не ми се вярва/ е поднесена по ужасен начин, трупане на имена и дати, без никакви анализи - ще си спестите ужасно много зор и нерви, ако направите една синтезирана история на България във визуално достъпна форма и малко причинно-следствени връзки за главните етапи и събития в нея.
Ако досега не се е научила да работи с географска карта - научете я, това е страхотно предимство, защото повечето деца не си дават този труд, а с един поглед може да извлече или да си припомни много информация.
Математиката в 6 клас е основополагаща за 7 и 8, така че преговорете добре 5 клас, та да не се налага да губите време първите месеци.

# 226
  • Стара Загора
Дара 18, ако е възможно, моля да ми изпратите молбата на лично съобщение.

# 227
Изумително ми донесе 6 на класното по български - преразказ на приказка. Още нямам обяснение за странното явление. Беше пълно с правописни грешки и объркани глаголни времена. Единствения плюс беше,че е разказвала последователно епизодите.

Страхотни резултати Дара, много успехи желая на девойката и даже да ги задмине съучениците си. bowuu

Такива постове толкова много ме радват, защото знам с какви усилия са постигнати и колко нерви и труд са хвърлени.

Браво на учителката по БЕЛ, така ще я накара да се старае още повече и ще и вдъхне самочувствие ,че може да се справя.
Хмм, при нас на  такъв преразказ / правописни грешки и грешно глаголно време/  имаше чиста двойка миналата седмица-оценките му по БЕЛ са: 5, 4,4,4,2 и накрая една 6-ца -най накрая за казано стихотворение, което учи още миналото лято.Ако нарочно не му беше цапнала 2-ката на преразказа имаше реален шанс за 5-ца за срока.Но не, независимо от безумните усилия -мои и на детето ще му остави 4-ка за годината.Карай , това толковане ме притеснява, важното, е че има вече трайни знания за БЕЛ. Е... първия му писа 3-ка  Cry, тогава чак шок изживях...Да ме пита човек защо си хабя нервите.....Ама такава съм си....
И да историята в 6 клас е нещо страшно.По този повод спряхме и да учим както трябва,защото той на момента всичко забравяше....

gargamela , права си , трябва да не изпускаме положението , а лятото е подходящ период.Смешно ми стана, вчера на род. среща г-жата от частния урок по БЕЛ каза да оставим децата да си починат максимално добре, т.е нищо да не подхващат лятото, че да събират сили за 7 клас.

Е да за някои може да важи това, но не и за нас  Mr. Green

# 228
  • Майничка
Пълната почивка не значи нищоправене, поне за мен. Иначе става така, че училището е някакъв 9-10 месечен период, през който прецапваш някак, къде сух, къде понаквасен, къде чисто мокър и след това започваш най-накрая да живееш истинския живот. Laughing
Лятото преди 7 клас е времето, когато може авансово да се "заредиш" по по-общите предмети - да почетеш или погледаш филми за древните цивилизации, за различните континенти, да откриеш /или да ти пробутат/ книжки от типа "Щура наука" по физика и химия, да ти помогнат с първите опити, при това без да се приеме за задължително, така че през годината а ти е по-лесно и да се концентрираш в/у БЕЛ и математика.

# 229
пратих го на състезанието на Регалия и учудващо за мен , се е справил доста прилично.
Относно историята в 7 клас разбрах, че се учат древните цивилизации, ако се сещате нещо интересно, ще помоля за линк.

За произведенията по литература ще гледаме първо филмите, а после ще ги чете.
Ще учи стихотворения, които ще слуша преди това и ще наблягаме на преразкази и пунктуация.Допуска много правописни грешки, които най-вече на втория модул-преразказа ще лъснат.
За математиката-всеки ден задачи-вече са определени кои ще са.
А и фразеологизми ще чете, понеже не чете доп.литература-там хич го няма.

Последна редакция: нд, 31 май 2015, 15:28 от kalona

# 230
Браво на вас, Kalona, че ходите по състезания. Състезателният дух е трудно нещо за постигане, но който си го е култивирал, може да постигне много. За древните цивилизации - само качествени научнопопулярни филми, тоест NatGeo-имат и сайт с филмите си. Също и по биология. От тях дъщеря ми научава най-много. Беше възмутена от съучениците си, като установи, че не знаят какво е ехолокация, планктон, Стоунхендж, Мачу Пикчу... А тази година установи, че дори не знаят къде е България на картата на света. Ще наблегнем на работата с карта това лято, както съветва Gargamela, че то освен предимство, си е обща култура.
Миналото лято научихме доста за през годината. Гледахме съзвездията, фазите на луната, мъхът по дърветата- не от учебниците, а навън.  Градусната мрежа ни беше любима игра - намирахме град или остров по глобуса по координати. Разбира се, предварително проучих материала за пети клас.
И ние ще порешаваме задачи лятото, от най-лесните за 5 клас. Трябва да се убеди, че математиката е лесна и тя може да се справя. Пък и да преговаря наученото.
 Английския е друг летен предмет, въвеждам един час през деня общуване само на английски.
Четенето преди сън вече сме превърнали в ритуал и тя държи на  него. Разбрах, че не бива да я поправям - ако сбърка, стискам зъби и се сдържам. Когато не вижда смисъл в прочетеното се връща сама назад и се поправя -понякога.
Наистина не бива да се губи лятото, защото изоставането после е страшно. По малко, но редовно.

# 231
Нашият шести  клас приключи прилично,  по математика -6 ,АЕ-5,ИТ-6 БЕЛ-4, всички разказвателни-4 ки.Среден успех 4.83.
По математика постигна невероятен напредък, но както и друг път съм споделяла, заедно почти непрекъснато решаваме задачи.Така,че мога да твърдя с общи усилия децата ни постигат прилични резултати.
Вече съм му направила и лятна програма-БЕЛ /произведения да чете за матурата, стихотворения-наизуст, много упражнения за пуктуация/,математика-задачи от няколко сборника/ коала, на архимед и на Веди преговорните за 6 клас/ и АЕ-при частната учителка, която от 3-ка успя да му помогне и да стигне до 5-ца.
Курсове за 7 клас -избрани, даже вече ходи на 3 занятия по БЕЛ, само за правописните правила.
Предстоящата година е важна, в няколко отношения.Първо е последна като учене, заедно с мен.В момента съм в майчинство, но другата година ще се връщам на работа.Тогава няма да ми остава никакво време за него. Трябва да се научи на самостоятелност. НА този етап обаче, не дава признаци за такава и трябва да се работи усърдно и в тази посока. Не съм взела решение, за къде ще се готви.Той иска да учи в паралелка с биология в МГ, като бал може и да му стигне.Миналата година минимален бал- около 25 беше.Но дали ще му стигнат силите и възможностите и да я завърши newsm78
Проблемът със стреса и блокажа по време на контролни и изпити.Тук също трябва да се работи и приемам всякакви ценни съвети от вас........

Хубаво и весело изкарване на предстоящото лято  Hug

# 232
  • София
Чета какви планове и програми имат някои мами за ваканцията и се засрамвам...  Blush
Не че сме постигнали нещо повече от това да завършим без двойки трети клас.
По всичко сме с тройки, освен  Физическо, Музика, Домашен бит.

Само аз ли мисля да дам почивка на детето ми през лятото!?
Някой друг?

# 233
  • София
Здравейте мами и аз да се включа в темата.Случайно попаднах на тази тема,моят син сега завърши 7 клас с много мъки даже на нво по мат. имаме двойка. Още от детската градина имаме проблем с ученето, трудно се съсредоточава не може да се организира сам- само с моя помощ.Учи само в мое присъствие иначе блее душата.Винаги със смятала,че има някакъв проблем но съпруга ми все казваше, че го мързи.Смята се за глупав, учителите не го поощряват напротив още повече го подтискат.Вече смятам ,че и мойто дете е с дислекция но май доста съм закъсняла с това твърдение.Заради двойката отпадаме от класирания и поради тази причина го заоисахме в частно училище.Моля ви за съвет и как да процедирам с детето по-нататък , с какъв специалист да го консултирам и мога ли да му помогна въпреки, че много сме закъсняли.Как да убедя детето, че не е глупаво.

# 234
Чета какви планове и програми имат някои мами за ваканцията и се засрамвам...  Blush
По всичко сме с тройки, освен  Физическо, Музика, Домашен бит.

Някой друг?

Mecho_Pooh и моето беше с такива оценки 3 и 4 клас............. Sad, въпреки, че учеше с жена вкъщи.
Но от средата на 5 клас /в бележника към края на декември имаше само 2-ки и тук там 3-ки, нещо ужасно беше/, го подхванах лично аз.Оттогава няма пускане..... , невероятно дръпна.
А щях да забравя-много ме дразни и неговата инфантилност.Действия, които изобщо не подхождат на възрастта му .Това как се преодолява   newsm78

Последна редакция: пн, 22 юни 2015, 17:31 от kalona

# 235
  • Пловдив
Цитат
много ме дразни и неговата инфантилност.Действия, които изобщо не подхождат на възрастта му .Това как се преодолява   newsm78
И при нас е същото ooooh! направо бебче. А е на 11 и нещо. Надявам се пубертета на понамести нещата с прилива на хормони. Щял да си строи къща на планината и да живее там с всичките си приятели.....говори си с котката, от време на време я тормози, но и тя него.
Иначе и ние учим през лятото. Въпреки, че по програма вадят и събират огромни числа и въбще задачите са повече логически и той не ги схваща, сега съм почнала по няколко сраници от една система Римелка се казва, събиране и изваждане до ппадък, и установявам, че става рутина. Наистина изхода е упражнения и пак упражнения.
Виж с писануето и четенето нещата са по-плачевни. Просто не иска и излиза, че като го карам да се упражнява, го наказвам, а няма причина за това и той все ме пита"Какво съм ти направил?".

# 236
Моето чете всеки ден и пише диктовки чат пат ... но тя е първи за втори клас ...

# 237
  • София и там където не се пуши
krasi12, добре дошла в темата, добре сте решили проблема с частното училище, хубаво е и консултация с новото училище да направите. Разбра се че не е късно, детето ще се оправи само трябва повече подкрепа.

# 238
Чета какви планове и програми имат някои мами за ваканцията и се засрамвам...  Blush
По всичко сме с тройки, освен  Физическо, Музика, Домашен бит.

Някой друг?

Аз- смятам детето да си почине през лятото.
Съгласна съм, че упражненията дават резултат.
Съгласна съм с Калона, че когато аз се занимавам- има разлика.
Но- нямам намерение да напъвам детето цяло лято да учи.
Не искам едно изтормозено дете , изнервено от учене само и само да има по-високи оценки. Да не говорим, колко се изтормозвам и аз Винаги когато съм напъвала, каквото и да е от живота - нещата не са се получавали добре .
Днес го взех за първи път с мен в офиса- за да работи. Много добре се справи. Grinning Давам му и заплата. Забавно му е, харесва му.
Ходи накурс по дърворезба, направи 4 дърворезби. Участва в една изложба, сега и във втора. Самооценката му  е по-добра.
Тръгна на таекуондо- по свое желание.
Учебната година мина-  искам да има едно хубаво лято.
Мисля си -От всичките предмети, които учат- аз не знам голяма част от нещата и се чудя защо ги учат. Въпреки всичко се справям добре с живота. Смятам, че нашите деца трябва да придобият професия и средното им образование трябва да насочено към това.
Разбира се, смятам да учи  от август месец нататък- малко английски, малко математика.
И да се забавлява. За жалост децата с които си играеше миналото лято сега ги няма .
 Но - може и да се проченят нещата.
Нека си починат децата, момичета.
Краси 12- че не е групав ще се убеди сам, когато се почувства полезен в нещо и че нещо върши. какво иска да прави най-много? В началото на темата има специалисти- писали сме ги- ЛОГОС абв СОФИЯ, АСОЦИАЦИЯ ДИСЛЕКСИЯ - РУСЕ- Даниела Бонева.

Щастливо лято на всички!  Hug

Последна редакция: вт, 23 юни 2015, 02:17 от darena

# 239
Дарена и аз съм съгласна с  всичко, което си изброила  Hug
Да поздравиш детето от мен за постиженията в дърворезбата-Браво
и дано таекуондото му хареса и ходи с желание.На моето нещо не му се понрави този спорт,че треньорът даваше команди, а той хич не обича, някой да го наставлява.Овен ....какво да го правиш.
Чудесно, че си е заработил вече първия надник.Нека се учи на отговорност и др. умения.

Иначе си продължава с плуването...., благодарение на спорта тялото му се оформи доста добре.Има даже плочки на корема и стегна ръцете-това за около 10 месеца.

Общи условия

Активация на акаунт