Класическа хомеопатия - споделяне на опит и знания - 35-та тема

• 71 171
  • 750
  •   1
Отговори
# 240
  • София - Варна - Бургас
Виждам, голямо четене пада!  Simple Smile

# 241
Защо?

Поглеждам от време на време групата на Геновева Георгиева. Тя нали практикува по метода на Шанкаран. Случаите, които описва, са все с едни малко познати малки л-ва. Шанкаран и той описва често такива случаи. Чудя се ако не се прилага сенсейшънът, каква е вероятността да се реперторизират тези лва?  Сякаш не е голяма и по-вероятно е да се предпише някой поликрест. И дали наистина са симилимум или пък конвенционалното предписание с поликреста няма да е симилимум newsm78

# 242
  • Обетованата земя
Аз все си мисля, че малките лекарства би трябвало да се използват рядко. Но по-запознатите да кажат.
Едно въпросче, Пулсатила характеризира ли се със силно изострен нюх?

# 243
Диди, ако е показано малкото лекарство, защо да не се прилага? Чисто математически/статистически може и да си права. Но животът и здравето не са статистически величини.

# 244
  • Обетованата земя
Да, казвам че според мен се прилагат рядко, а не изобщо. Ако е наистина показано ок, но понякога сякаш им е модно на някои хомеопати да се покажат колко са добри, изписвайки непознато малко лекарство. Може и да греша, разбира се.

# 245
  • Пловдив
Една приятелка за пръв път заведе детето си на хомеопат -предписала му Еделвайс....
По-големите лекарства не  включват ли симптомите на по-малките  в картините си?

# 246
Интересна дискусия сте заформили. Ясно е, че по-големите лекарства включват в себе си доста симптоми от по-малките. Големите лекарства са големи, просто защото са се доказали в практиката и чрез случаи, и чрез множество доказвания /единственото, на което може да се вярва, са доказванията, чистите доказвания по установения начин/. Защото от друга страна - да не цитирам - решава някой "велик" хомеопат, че А + Б дава С и вписва С като симптом; да, но като С няма чисто доказване?!.... И стават едни "чисти" Материи Медики, дето ходи се оправяй. В началото ми се струваше странно, но с времето се уверих, че наистина и самите Материи Медики трябва да се отсяват, ако човек ще се води по тях. В хомеопатията 1+1 не дава 2.
Относно по-малките лекарства просто са по-малко познати и недотам изследвани. Независимо от хилядите симптоми на сулфур например, твърде възможно е при поредно доказване на сулфур да излезе още някой негов непознат симптом. Има варианти да се видят по-малките лекарства на кои големи са комплементарни /да го наречем грубо "подобни"/. Примерно Фалко Пе и Сепия адски много си приличат. Гледаш сепия, ама не точно сепия. И ха сега какво да дам. Добрият хомеопат ще се поинтересува кои малки са комплементарни на поликреста. Напълно нормално е при реперторизация напред да излизат поликрестите, например един сулфур почти винаги излиза при реперторизация на каквото и да е - остро, хронично, миазмично и т.н. Има опция в реперториума да се изключат поликрестите и да се покажат само малките лекарства, или само нозоди и т.н. Прекалено трудно е да се знаят дори основните теми на 2-3 хиляди лекарства, открити до момента. Дори да се направи монограм на лекарство /ключовите думи и изречения, есенцията в няколко изречения/, пак е трудно. Тук компютрите помагат много - софтуери, текстови файлове, в които да се търсят определени думи и т.н.
Например на мен много ми помага следното нещо - засичам по няколко начина - на какво ми прилича /което е най-субективното/, реперториума като софтуер - тоест компютърна есенция на симптомите /но не самосвал, а несъмнено болестните/, и в един огромен уърд имам цялата писмена информация, която съм учила и изнамирала като полезна за хом. лечение и лекарства. И като дам ctrl + F и задам ключова дума и тръгвам наред да видя къде се споменава тази дума из отделните материали, включително тези за малките лекарства.

# 247
Медиен образ… По-лесно е се работи по таблици, отколкото да се мисли за всичко необходимо – а именно първопричина, център, ядро, методология на случая, диференциална диагноза после между лекарствата и т.н. Гледаме и слушаме пациента 2-3 часа и през цялото време да се чудим кое му е централното усещане. Решаваме, че централното му усещане е хванат в капан и стигаме до следното според Шанкаран. Да си хванат в капан – това е чувство. Кой чувства? Растенията усещат, животните чувстват. Значи е растително или животинско лекарство, ама животните са състезателни, пък нашият пациент е мекичък. Значи е растително лекарство. Щом усещането е за капан – това са илачите от семейство кактацеа. И какво? Отваряме табличката за кактацеа и гледаме, че за всеки миазъм има по едно лекарство от кактацеа. И остава да измислим миазма. Решавам, че щото е много благ и  мек – раков миазъм. Засичаме в табличката и раковото там е Анхалониум. Започвам да го давам в 200-1М-10М. Пък той човекът я някоя стафизагрия, я друго.
А къде е пациентът? Къде са му симптомите? Къде е той?
52 страници таблици….математика….
 Манипулират ви точно така, както и с рекламите по телевизията. Медия, медия, медия, велика сила за уморените ни мозъци.
Така сме устроени хората - ако някой ни даде хапче, може и да не ни помогне, но ако е вносно, скъпо, труднодостижимо и вече е велико. Ако ни каже някой да се завием и да спим, ще му се смеем, но ако ни даде вода от девет кладенеца, че и мълчана, заредена с енергия, баяна и прочие щуротии, вече е целебна.
Сто пъти съм писала за високата за човека потенция, ще го излекува - разбира се - ще му изчезне в миг кашлицата - и след няколко месеца като се види, че има нов симптом на по-дълбоко ниво, пак ще го потиснем с друга висока за него потенция, и така няколко години, че и до живот, доколкото му остават на човека. И той доволен, и хомеопатът доволен, че му е абонат.... Ама разбира се - 20 години пия сода и много ми помага за киселините.

# 248
Ако някой ще влиза в спорове за приноса на Шанкаран за хомеопатията, да спори сам. Аз съм видяла за себе си до какво води методът, сравнила съм го с истинската методика на Ханеман и съм приключила въпроса за себе си кое е твърде рисково, и кое не. Мнението ми е единствено относно метода на усещанията.

# 249
Едно въпросче, Пулсатила характеризира ли се със силно изострен нюх?

И на мен ми е интересно това. Може ли някой от хомеопатите да отговори?

# 250
Не знам какво включвате в "силно изострен нюх". Личният ми опит (като пациент) е че има и други лекарства, които реагират силно на миризми. Включително до съществено влошаване. По-скоро "силно изострен нюх", би трябвало да се разглежда от гледна точка на това, как човек реагира на заобикалящи я го свят и от там да даде информация на хомеопата за дозата на лекарството.

# 251
nose-smell-acute - 137 лекарства, пулсатила присъства на първа степен.
mind- sensitive - odors, to - 48 лекарства.
Има разлика между двете рубрики.
Дарина е напълно права. Важна е реакцията, усещанията.

# 252
А какво ще рече нюх? Аз и като интуиция мога да го интепретирам, и като изострено обоняние.

Мечка, благодаря за коментара!
Това пък за ММ изобщо не го знаех.

# 253
Интуиция е нещо друго, според мен.
Имам въпрос, макар да ми е малко май изваден от цялостната картина. Но ако приемем общо подобрение на всички останали симптоми, то изглежда ли като подобрение следното: преди при среща с вирус (или при настинка) в рамките на 24 часа възпален синузит и бронхит; сега след 48 часа постепенно след болки в гърлото бронхит. В името на по-краткото писане слагам определения с болестни термини.

# 254
  • на плажа
Имам бърз въпрос към практикуващите хомеопати - влачим си един спазъм, сополи от 10 дни. Спазъмът премина, но снощи кашля няколко и чух хрипове при издишане. Говорих с хомеопата и тя ме посъветва да дам една доза от КЛ ( последния спазъм лекувахме с друго), а мен вече ме е страх да давам толкова често капки, пък били те и хомеопатични. Дали от една доза може да се докаже лекарството? Много ме е страх, защото е Нукс Вомика и е точно за спазми. Не искам да предизвикам нищо такова.
П.С.
Дари, не те разбрах, но бронхит не ми звучи като подобрение Sad

Общи условия

Активация на акаунт