ДОМАШНА КОЗМЕТИКА-Какви маски, кремчета и мехлемчета си правите сами?

• 47 176
  • 265
  •   1
Отговори
# 225
С какво го прави, с восък ли? И какво сложи?

По тази рецепта:
15 гр. Какаово масло
10гр. Пчелен восък
50мл. Масло от жожоба
5 капки портокалово масло
50 мл. Масло от гроздови семки
40 мл. Портокалова вода
Само че го преизчислих за по-малко количество и замених портокаловата вода със розова и невенова вода и не съм сложила портокаловото масло

# 226
А, къде го държиш, да не би да не трябва да се държи на студено? Че и какаовото масло и восъкът се втвърдяват...
Хм...Не знам, нямам опит...

# 227
Inessita, относно злощастния ти опит - маслата не трябва да са повече от водата. Този восък е по-добре да се замени с подходящ емулгатор. Хубаво е да се ползват консерванти/антимикробни средства, за да не развие продуктът свой собствен живот, че голяма беля може да стане.
И не само.

Правенето на козметика изисква доста и специфични познания /най-елементарно да се познават добре съставките, да се знае как и кога се смесват, добавят, на каква температура и в какво съотношение; защо, как, кога и какви активни съставки се ползват; фази, тегловни %.../. Нужно е и специално оборудване - "раб. облекло" или поне шапка и ръкавици, стерилна посуда, термометър, везна, ленти за измерване рН, ленти за микробиологичен анализ и прочее, и прочее. 
Съвсем не е като да извади човек тенджерата и да си сготви манджа. Peace

# 228
  • Стара Загора
И аз имах един несполучлив опит, за правене на крем.Подобна на тази рецепта, но вместо жожоба беше бадемо масло.Рецептата беше за крем за тяло.
Стана много твърдо, а след като грабнах първия път от него, в кладенчето се беше отделила розовата вода   hahaha
и го изхвърлих, много ме беше яд толкова хубави продукти унищожих  .
Повече не бих пробвала,технологията явно не ми е по силите  Simple Smile

# 229
Дивиана, в крема има масло от жожоба, което доколкото знам е естествен консервант. Може да опитам да добавя още малко вода да видя какво ще стане, а количеството което съм направила умишлено е малко за да видя какво и как ще стане. Въпреки че е с по-твърда консистенция за сега ми се отразява много добре.

# 230
Искам да си направя масло от зехтин и невен. Гледах рецепта с варене и с киснене две седмици. Кой вид ще препоръчате? Защо?

# 231
  • Стара Загора
Кисненето  Peace, освобождават се много повече полезни вещества.

# 232
Супер, мерси Simple Smile

# 233
Мда, обаче на мен само с киснене ми мухляса  Thinking Държах го в хладилника.

# 234
  • Стара Загора
Мда, обаче на мен само с киснене ми мухляса  Thinking Държах го в хладилника.
Зехтина е консервант, ако невена е добре накиснат не би трябвало да има проблем  Thinking.На тъмно и хладно е достатъчно да се държи  Peace
Аз  си накисвам розмарин в зехтин и не мухлясва, само гледам да има поне един пръст зехтин над билката

# 235
  • Пловдив
Аз съм държала зехтин с шипки, зехтин с жълт кантарион и зехтин с лайка на слънце по 6 седмици, не мухлясват  Peace

# 236
  • Варна/Благоевград
Ехо стряли сте да пишете, а темата е супер.
Аз се интересувам от ламинирането в домашни условия на косата с желатин и балсам за коса. Някоя с къдрава коса правила ли го е ? Притеснявам се да не ми се изправи косата, ако го направя. Има ли такава възможност?

# 237
sisonka_, може ли да споделиш повече за това ламиниране? Не съм чувала, а ми стана интересно.

# 238
Правиш маска с желатин и балсам за коса. Това е вид ламиниране. Аз си правя обливка с желатин за матиране когато се отмие цвета и косата ми започне да жълтее. Има много клипове в ютуба, на поругалски и испански са но дори и да не разбираш какво говорят е ясно какво правят.

# 239
  bouquet Резултатите изглеждат наистина впечатляващо!
До колкото разбрах се използва и за по-дългото запазване на цвета.
Определено ще го опитам и аз.

Общи условия

Активация на акаунт