БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 53 562
  • 741
  •   1
Отговори
# 255
  • София
здравейте и честит игнажден !Искам да попитам ,има ли в големите вериги  супермаркети- маслени гръцки курабии ,че много ми харесват , newsm78
Не, няма. Само в гръцките магазини. Този който е на Пионерския дворец - кв. Лозенец продава  видове сладки и хляб влюч.  Много е добър. Там пазарувам редовно.  С трамвай № 10 посока Черни връх слизаш на двореца и е на самата спирка. Някоя девойка от тази тема ме пита къде точно се намира, но после не сподели дали е пазарувала и дали е доволна.

# 256
Моля, препоръчайте стар фасул, производител, марка, че нещо попадам на  несваряем... Навсякъде внос от Полша, Кигизстан, Египет. Продават и на пазара в торбички, но и там не се знае какъв е.

# 257
Моля, препоръчайте стар фасул, производител, марка, че нещо попадам на  несваряем... Навсякъде внос от Полша, Кигизстан, Египет. Продават и на пазара в торбички, но и там не се знае какъв е.

пробвай с някой от пазара - избери си такава баб дето си го гледа сама - вземи си малко и това е ....
иначе съм ползувал дори и украински - няма начин да не се свари

# 258
  • София
В тенджерата под налягане няма начин да не се свари, а ако и преди това му сложиш 1 ч. л. сода и да поври за около 10 15 мин и после си продължаваш както си знаеш и  ще стане прекрасен.
Батето, ти е дал добър съвет. По пазарите някои баби продават техен и е добър.

# 259
Благодаря.Тенджера под налягане нямам, за съжаление.
 Ще потърся на пазара,  но днес видях само търговци с мнооого боб. Със сода също ще опитам. Последен път варих 3 часа и част от зърната пак бяха сурови, беше на Arriva. Sad

# 260
  • Sofia
а оставаш ли го накиснат за една нощ?

# 261
Може ли да се замести амонячната сода с бакпулвер или със сода бикарбонат в рецепта за сладки и ако да, със същото количество като ам.сода ли? Проблемът е, че не намерих в близките магазини, а нямам възможност да обикалям.

# 262
За да ви се свари боб по -бързо измийте с гореща вода и накиснете също в гореща /миналогодишен боб бях накиснала за няма и час и после ми се свари за много кратко време и то на бавен огън в гювеча във фурната /.
  Също за бързо сваряване 1 супена лъжица ракия /водка или друг концентриран алкохол / с ракия съм пробвала / става и за стара птица или месо от друг добитък Grinning /
 С лъжица ракия втасва и по -бързо тестото / изпробвано пак /.
  На пазара повечето боб е внос и по -хубавият е внос от Египет / това го знам от  мъжът на моята най -добра приятелка  -има сергия за заленчуци /с това се занимава Grinning /
  В момента в Лидл има някакъв насипен боб на промо и в темата там много го хвалят .
/Аз от няколко години съм само с домашно производство и то един страхотен местен сорт - дребничък и вкусен ./

# 263
Да, накисвах боба за цяла нощ, само че в судена вода, ще опитам този път в гореща.
Ще видя и този в Лидл.
 Благодаря на всички.

# 264
  • Sofia
Може ли да се замести амонячната сода с бакпулвер или със сода бикарбонат в рецепта за сладки и ако да, със същото количество като ам.сода ли? Проблемът е, че не намерих в близките магазини, а нямам възможност да обикалям.
не е едно и също Naughty

# 265
Може да се замести нищо ,че не е едно и също . Даже този на Йоткер е с по-добър резултат.
 Не може да се замести амонячна със сода за хляб ,но с бакпулвер няма проблем / за йоткера гарантирам -нямам провал нищо с него /

# 266
ЗДравейте!
В американските рецепти, когато не е обяснено допълнително cup е чаена чаша нали?
При маслено тесто има съвет да се държи в хладилника. Обаче като изрежа фигурките, после като го омеся пак, то ще се затопли... пак ли да го връщам в хладилника? Ще правя една конкретна рецепта и искам да спазя указанията, иначе аз за моите масленки не охлаждам тестото.

# 267
Фиона  -от Уикипедия :"чаша (ч.) = 250 ml (метрична), или 8 имперски унции (≈227,3 ml), или 8 течни унции САЩ (≈236,6 ml)"
 За маслени сладки е добре след оформяне ,ако са омекнали от топлината -да се сложат на студено за да стегнат / инак при печене изтича мазнината и стават твърди  -това от личен опит го пиша  /

# 268
  • Бургас
Дадоха ми два големи плика нечистени слънчогледови семки. Как да ги изчистя по-лесно? Оставам без очи семка по семка да преглеждам.
Ако имаш вентилатор, постилаш един чаршаф на терасата , слагаш вентилатора на земята и го включваш и от 1 метър изсипваш слънчогледа  по малко и боклуците се отвяват настрани. Но кой ли в сегашно време има вентилатор....

# 269
  • близо под тепетата
В тенджерата под налягане няма начин да не се свари, а ако и преди това му сложиш 1 ч. л. сода и да поври за около 10 15 мин и после си продължаваш както си знаеш и  ще стане прекрасен.
Батето, ти е дал добър съвет. По пазарите някои баби продават техен и е добър.

ММ вече 3 пъти вари по някаква рецепта от интернета. Намерил я в блога на някакъв българин, живеещ в Чехия. Слага всичко в тенджерата под налягане и на мноооого слаб огън вари 3 часа. Всичко се сварява хубаво, няма нито 1 твърдо зрънце.
Лично според мен си е чиста загуба на време, ама щом иска- да си готви така. Аз го готвя със сода  Mr. Green

@@@@@@

Да ви попитам за някоя изпитана рецепта за кекс/мъфини с кокос и малини?
Може би този - ако му сложа 1 ч.ч. брашно, а другата 3/4 ч.ч. вместо брашно да е кокос? Дали ще се получи? Или кажете някоя добра рецепта.   chef

Общи условия

Активация на акаунт