БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 53 587
  • 741
  •   1
Отговори
# 285
Пеп-4о, Батето, благодаря ви! Не съм опитвала  Embarassed сока от зелените домати, но преди години бях правила без да изхвърля и не ми бяха вкусни. Ама тогава кой-знае какви съм ги вършила. Може доматите да са били прекалено дребни. Сега правих от едни, които бяха нападнати от мана, но не съвсем (имаха петна тук-там или им избиваха всеки ден, така че ме караха да ги влагам в нещо, вместо да хвърлям), всички бяха едри и хубави.

П.П. Сега видях, че и yulmana ми е отговорила, благодаря!   bouquet

Последна редакция: нд, 21 дек 2014, 14:31 от Анонимен

# 286
Здравейте!
Имам останали кебапчета.Дайте идеи как да ги оползотворим,че хич не ги харесваме претоплени.
да ти имам проблема  както се казва  Laughing
-свари бобец/леща , нарежи ги хапки и ги метни при бобеца.
-както са си изпечени - сипи си чашка винце или ракиика. когато готвиш  това е добър стимулатор(кебапче + винце) за получаване на хубави манджи.  Laughing
- имаш и вариант за гостенин (тоя у лево) -  кебапчетата ги няма и чиниите са чисти.  сигурен съм ,че клониш към третия вариант  hahaha

# 287
Може да се използува за толкова много работи, както саламурата от краставички и куп други неща[/color]  Joy
примерно за мезе на мастичка  или ракия "Каменарка".  hahaha

# 288
Ама за какво ползвате останала саламура след това !?
 Например от краставички моя брат обича да я пие от буркана /ама не е с аспирини разни де/.
 За нова туршия бих си направила нова саламура.
 Саламурата от краставички е съвсем различна -ако е от стерилизирани и съдържа съвсем различни вещества .
 Една саламура от туршия може да бъде и неимоверно вредна - няма как да докажете какви процеси се  развиват в нея -понякога на повърхността на туршиите избира бял слои или други прояви на неправилна ферментация.
 Аз бих си я хвърлила с мерак и експерименти със стомаха си не бих правила.
 Друг е въпроса ,че самите туршии особено  пък по всеобщите технологии дето се правят , не са полезни за хора със сърдечносъдови заболявания ,хипертония и так далее .
  Правилната ферментация протича при определена температура и условия ,които в домашни условия е трудно да се контролират.
 Използват се консерванти -ацетизал/ацетилсалицилова киселина/ ,натриев бензоат и салицил .,калиев сорбат.
  Друг е въпроса с влагането на оцет получен не по пътя на естествена ферментация  - а от оцетна киселина.
 Варирането на количества сол и так далее.
  Аз по принцип не съм фен на туршии /не обичам киселчоци Grinning и децата тоже /
  Правила съм за проба мариновани моркови -без стерилизация и консервант - по книга писана от технолози  в областта и станаха превъзходни и странното е ,че се задържаха доста дълго време в идеален вид и с идеален вкус.
  Вкусът на зелените домати е горчив реално и това се дължи на наличието на соланин в него  /отровно вещество съдържащо се и в малките плодчета на картофите и двете растения са от един вид Картофови - разликата е ,че при картофа ядлива част е кореноплода ,не плода - силно отровен е . При домата има изключение плода при узряването си губи соланина и не е вреден.
 При откриването и пренасянето на домата в Европа дълги години е отглеждан като декоративно растение в саксии и е смятан за отровен ./
    Батето със сопата ти от тази саламура какво би си направил - супа ли или ще я пиеш на чай Grinning

# 289
  • под тепетата
Благодаря за отговорите, момичета и момче !

# 290
Баба ми правеше разкошни гозби със саламурата на камбите, правеше и разни яхнии със самите камби.
Май слагаше и когато запържваше месото за кепаба....вместо вода или вино, саламура от трушия .
Винаги слагам част от  саламурата на краставичките в руската салата, става със съвсем друг вкус.

# 291
В сарамурата от краставичките има ли аспирин?
Пиперената манджа с камби я знам / но самата саламура е със аспирин обикновено и не бих дала на дете до 13г да яде от такова ядене - друг е въпроса за концентрацията на сол и разни ферментации из тез саламури / Въпроса е за саламура от зелени домати .
 Ако има някой с по -нежен стомах или със заболявания не бих пропоръчала ползването или влагането на саламури от туршии при готвене.

# 292
Ами не знам има ли аспирин във Вашите краставички, ако слагаш - значи има.
В нашата рецепта за краставички аспирин не се слага  Peace.
Въпроса е за саламурата от зелени домати, да, но както виждам и други са се отклонили от основния въпрос  Peace и са дали мнение за различните саламури. Затова и съм уточнила какви саламури и трушии влагаше баба в манджите си.

# 293
Ти защо го приемаш като нападка ,а не като въпрос!?
 Нашите са стерилизирани и няма - но има и туршии със салицил и так далее .
 Апропо от зелени домати стават и страхотни ястия и може да се влагат /пресни или от туршии / в яхнии и т.н.
  Ползването на саламура при която е протичала ферментация /при стериризираните краставички нямам как да се получи това и е съвсем различна от тази на камби / на баба ти съм абсолютно сигурна ,че не са стерилизирани / или зелени домати ,ако има наличие на аспирин и няма стерилизация при която разните вредни микрооганизми са унищожени при процеса варене /
  Факт пък е ,че почти рядко може да ми посочиш баба от село дето да няма хипертония или сърдечно заболяване или язва / не пиша ей тъй -имам си наблюдения / та при положение ,че тези туршии влизат в ежедневното им хранене и кухнята /която цитираш ми е позната и имам лични наблюдения както написах по -горе./   -абсолютно мога да застава зад това ,че не е полезно .
   Просто пиша моето си мнение по въпроса и не го приемай като обида или нападка .

# 294
Въпроса е за саламура от зелени домати . - това приемам като нападка, да  Peace.
на баба ти съм абсолютно сигурна ,че не са стерилизирани - това няма как да знаеш дали е така  Tired....всъщност по горе писах, че не слагаме аспирин в краставичките...това би трябвало да говори за обратното, освен това жената почина...хипертония или язва не е имала никога...та би трябвало  да говорим в минало време....въобще една такава категоричност лъха в постовете ти, ще кажеш, че си я познавала  Laughing
Салицил не знам какво е, щом не знам какво е....не го ползвам значи  Laughing, затова и  не вземам отношение по въпроса.....
Не знам защо във всяка една тема решаваш, че някой се заяжда или напада  теб  Rolling Eyes

# 295
Здравейте,
Търся рецепта за коледни сладки, които могат да се консумират веднага и са подходящи за Коледен базар.
Правих меденки преди няколко дни, но искам още нещо за утре.

G&B, ако вече не е късно, пробвай СЛАДКИ  МИНИ ЩОЛЕНЧЕТА "Mini-Stollen", имам предвид, че доста се харесват и, ако решиш, че са подходящи, разбира се. Също и СЛАДКИ "ЗАСНЕЖЕНИ ЕЛХИЧКИ" , много вкуснен е слепващият компонент(най-често орехи използвам) и внимавай да не ги препечеш, бързо стават готови. Peace

# 296
Labrex, благодаря!  bouquet Дано да ми остане време довечера!

# 297
 Grinning Simple Smile Питах за нещо по-различно, от това, което сте коментирали. Благодаря за коментарите, но не съм правила сурова туршия от зелени домати, а салата от зелени домати, краставички, зеле, чушки, копър, чесън, сол, олио, оцет, захар и сол. Всичко това в буркан, стерилизирано. Та питането беше защо в някои рецепти се посипва сол и захар върху доматите, изчаква се да си пуснат сока, хвърля се този сок, а след това се продължава с останалите подправки и т.н. Моят експеримент беше добавянето на други зеленчуци, освен зелените домати и тъй като стана превъзходно на вкус, сега се чудя как да направя същата салата, но с почти еднакво количество на зеленчуците. В единствения буркан, който направих така, зелените домати бяха около 85%. Само уточнявам въпроса. Simple Smile Иначе мисля, че вече съм наясно какво да правя. Дребни прекалено зелени домати да не ползвам, както и не съм правила последните две години. За сока - ще опитам и ще преценя дали да го ползвам.

Последна редакция: нд, 21 дек 2014, 19:16 от Анонимен

# 298
За да се премахне горчивината на доматите се прави.
  Подобно на премахването на горчивият сок от сините домати и изхвърляне на сока / от няколко години практикувам бланширане в солена вода и ми харесва повече / по скоро топване за секунди / -мисля ,че и за зелените домати може да е удачно -просто се премахва горчивия вкус ,ако във водата добавиш и лимонен сок или лимонтузу се запазва и цвета на зеленчука. 

# 299
Grinning Simple Smile Питах за нещо по-различно, от това, което сте коментирали. Благодаря за коментарите, но не съм правила сурова туршия от зелени домати, а салата от зелени домати, краставички, зеле, чушки, копър, чесън, сол, олио, оцет, захар и сол. Всичко това в буркан, стерилизирано. Та питането беше защо в някои рецепти се посипва сол и захар върху доматите, изчаква се да си пуснат сока, хвърля се този сок,

а сега вече те разбрах  Grinning аз не правя такава салата, мама прави ( смесени - нарязани зелени домати, настъргани едро моркови, зеле и чушки)  така - поръсва сол и захар, изчаква, но после си ползва този сок и смесва с оцет и олио, като ги кипва. Явно си права за вида на доматите, защото тя побира такива, които имат вече червена звездичка на дупето (знак, че е започнало узряването) - избистрени, както им казва, но по нейни думи го прави, защото са по-меки ( за зъбите тук е идеята) и не така твърди като по-тъмно зелените.

Общи условия

Активация на акаунт