ПИРОЖКИ ОТ ТЕСТО С МАЯ (тип парено, но не съвсем

4 чаши с връх брашно
1 чаша топла вода или прясно мляко
50 гр жива мая или 8 грама суха
1 с.л. захар
1 ч.л.сол
3 с. л. олио
1 чаша вряла вода
1. В съд разтваряте маята в 1 чаша топла вода/мляко, добавяме солта, захарта, олиото и разбъркваме.
2. В това време слагате на огъня 1 чаша вода да заври.
3.В дълбок съд пресявате брашното или просто сипвате 4 чаши брашно.
4.Изливате течната част в брашното, разбърквате и изливате врялата вода, като бързо разбърквате с лъжица. След това месите тестото, докато стане еластично, около 10-ина мин. Ако е нужно, добавяте още брашно. От тестото веднага почнате да оформяте пирожките, затоа плънката трябва да е приготвена предварително!!
Обикновено правя малки пирожки, тестото разтеглям по-тънко, но по време на пърженето, те се увеличават. Мазнината за пържене в тигана трябва да е толкова, че като го напълните с пирожки, да достига 1/3 или до половината на пирожките. Бърже се пържат, огъня е достатъчно да е среден. На следващия ден са точно толкова меки, колкото и когато са пържени.
Моите бележки: Рецептата ме заинтригува с факта, че в тесто с мая се слага вряла вода. До сега знаех, че не бива, защото пречи на маята и втасването. Опитах и се получиха невероятно вкусни пирожки. В купа забърках течната част – топла вода, мая, захар, сол и олио, сипах брашното, не цялото количество, а половин чаша по-малко, разбърках и залях с вряла вода от микровълновата, като веднага разбърках с лъжица. Добавих брашно, изсипах тестото на плота и доизмесих. Разделих тестото на части и започнах да оформям пирожките. Правих ги с плънка от сирене и яйца, но може да се сложи месо, зеле, картофи и каквото решите. Пробвах да изпека няколко пирожки, също стават вкусни, но на мен лично пържените ми харесаха повече. От тестото стават и чудесни бухнали мекици.
Използвах ч.ч. 240 мл.
източник