БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 53 593
  • 741
  •   1
Отговори
# 180
Момичета дайте ми идея кк да оползотворя 250гр маскарпоне? И колко време мога да го държа затворено с хладилника, защото ако не измислия нещо след празниците мисля да го направя на козунак Blush Mr. Green(обичаме си го вкъщи без значение от сезона_ Но опредено ми се иска да е нещо друго.

# 181
Някакъв крем -става страхотен сладолед с него . Миналото лято правих с банани и течна сметана / някаква моя си измишльотина , но стана страхотен /
 Бисквитена торта с крем с маскарпоне.

# 182
  • Пловдив
И аз имам един бърз въпрос. 
Искам да направя ванилените кравайчета, но нямам царевично нишесте. Не успях и да намеря в магазините около нас. Мога ли да го занемя с царевично брашно или да го пропусна изцяло?   Embarassed  newsm78

Аз моите ванилени кравайчета ги правя с нишесте ванилия. Но недей заменя с царевично брашно.

# 183
Аз правя крем кафе за торта с маскарпоне- 250 гр маскарпоне+ 200 мл сладкарска сметана (разбита хубаво) ги омесвам с 2 лъжици нес кафе,разтворено в малко вода.  Става чуден крем  Heart Eyes

Пак да питам - на сода бикарбонат ли казват хлебна сода  Rolling Eyes

# 184
Пак да питам - на сода бикарбонат ли казват хлебна сода  Rolling Eyes
Да  Peace

# 185
  • София
Момичета дайте ми идея кк да оползотворя 250гр маскарпоне? И колко време мога да го държа затворено с хладилника, защото ако не измислия нещо след празниците мисля да го направя на козунак Blush Mr. Green(обичаме си го вкъщи без значение от сезона_ Но опредено ми се иска да е нещо друго.
Направи Капучино кейк. Прекрасен е.
http://iwoman.bg/grijovna/recepti/kapuchino-kejk-s-maskarpone-401431.htm
Не се работи с миксер, а само с ръчни бъркалки.

# 186
  • Под кривата круша
  bouquet Благодаря Ви! Hug

# 187
Благодаря за идеите Peace

# 188

Може ли някой да ми каже, какво означава UHT мляко?

# 189

Може ли някой да ми каже, какво означава UHT мляко?
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D0%BB%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B … D1%86%D0%B8%D1%8F
Ултрапастьоризацията (на английски: Ultra-high temperature processing, UHT) е стерилизация на храна чрез загряването ѝ за много кратък период (около 1–2 секунди) до температура, превишаваща 135 °C, която температурата е необходима да убие микроорганизмите и техните спори в млякото[1]. Най-често на ултрапастьоризация се подлага млякото (получава се т. нар. UHT-мляко), но процесът се използва и при плодови сокове, кисело мляко, вино, мед и др.[1] UHT-млякото е изобретено през 60-те години на 20 век, а става общодостъпно за консумация след 1970 г.[2]

Високата температура по време на UHT-процеса може да предизвика частично т. нар. реакция на Майа̀р (покафеняване) и да промени леко вкуса и мириса на млечните продукти.[3]

UHT-млякото обикновено има дълготрайност от 6 до 8 месеца преди отварянето на опаковката. Това значително надвишава трайността при пастьоризацията по метода висока температура/кратко време, при който млякото се нагрява до 72 °C за около 15 секунди.
 Предпочитам мляко от плик ,което се пресича ако е старо .
 Даже и на това другото в картонените кутии нямам много вяра.
 От Лидл засега съм що годе доволна от млякото в плик - като цена и има добри партиди / лятото не ми харесва -мирише на козе /.

# 190
  • Пловдив
Обработено за кратко време при ултра висока температура. Пишеш в Гуугъл и ти излиза статия по-въпроса в Уикипедия.
Може би в тази тема (или друга е била) писах скоро за това.
При тази обработка се постига стерилност на продукта, който може да има дълга трайност в херметически затворена опаковка без хладилно съхранение.
Не значи - сухо мляко, фалшиво мляко, лошо мляко. Млякото и UHT и не UHT може да е с ниско качество - от възстановено сухо мляко, с добавени протеини, с добавени мазнини, фалшифицирано по различни начини.
Други въпроси:
1. Защо домашното мляко е с каймак, а купешкото без?
Защото има процес хомогенизиране, защото ако купешкото мляко има каймак той ще попадне само в някой от стотиците опаковки и опаковките няма да са с еднаква масленост.
2. Да преварявам ли млякото, когато го купя от магазина?
Млякото от магазина е термично обработено освен, ако не е от млекомат или в опаковка, на която пише "сурово мляко" преваряването е му е абсолютна безсмислица.
3. Какво му е лошото на непревареното домашно мляко?
Много му е лошото. Може да ни докара големи проблеми и хронични заболявания - туберкулоза, бруцелоза и др.

# 191
Момичета има ли някой рецепта за тесто без мая ...с кисело мляко и сода ... Преди време правих такива мекици ( бухти) ...оставаха меки и след няколко часа , не мога да си намеря рецептата ...

# 192
  • Sofia
http://www.mitentatutto.be/images/lasagne_uovo_108.jpg  тези кори за лазаня трябва ли да се варят?

# 193
Момичета има ли някой рецепта за тесто без мая ...с кисело мляко и сода ... Преди време правих такива мекици ( бухти) ...оставаха меки и след няколко часа , не мога да си намеря рецептата ...

1 к. кисело мляко 1 ч.л. сода 1 с.л. захар щипка сол брашно, колкото поеме до меко тесто. Може и без захар.

http://www.mitentatutto.be/images/lasagne_uovo_108.jpg  тези кори за лазаня трябва ли да се варят?
Не, аз не ги варя.

# 194
В нас много се тачат тези триградски мекици

Общи условия

Активация на акаунт