БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 53 524
  • 741
  •   1
Отговори
# 330
  • Sofia
лигаво ми се е получавало само когато за подкваса съм ползвала купено кисело мляко

# 331
Моля за изпитана рецепта за баклава с готови кори.До сега съм правила само една с плънка от кексово тесто,но тази година ми се иска да направя  традиционна.

# 332
  • София
Моля за изпитана рецепта за баклава с готови кори.До сега съм правила само една с плънка от кексово тесто,но тази година ми се иска да направя  традиционна.
Днес я завърших моята баклава. Мисля, че е правя повече от добра. Един пакет кори , 350-400 г масло, 300 смлени орехи. Всяка кора я намазвам и на три места ръся обилно с орехите. Заливам с останалото горещо масло. Нарязвам на парчета и изпичам добре до хубав загар. Преседява няколко дни и после заливам с горещ сироп от 800 мл вода + 600 г захар, който варя за около 10-15 мин.  Щипка лим. киселина. Завивам я добре с фолио да преседи до Коледа.

# 333
За Коледа правя тази баклава http://forum.kulinar.bg/viewtopic.php?t=248

# 334
  • Sofia
наскоро гледах клип на Иван Звездев в истанбулски цехове за баклава...всички баш майстори казваха ,че за да стане хрупкава трябвало да се залее веднага след изпичане с топла /вряла заливка

аз ще направя пробно с пълнозърнести кори Сърбиянка и смляно кашу

# 335
наскоро гледах клип на Иван Звездев в истанбулски цехове за баклава...всички баш майстори казваха ,че за да стане хрупкава трябвало да се залее веднага след изпичане с топла /вряла заливка

newsm78 според мен ако горещата баклава се залее с горещ сироп ще стане на каша...

# 336
  • София

Не бих рискувала с този вид горещо в/у горещо, а и с пълнозърнести кори....не мисля, че е добра идея. Освен това при турците мазнината една част е овча лой точно за да става пръхкава, но не е мой вкус.  Peace

# 337
  • Sofia
ще пробвам,каквото стане....

ако ви се гледа Звездев http://www.btv.bg/video/shows/kuhniata-na-zvezdev/videos/kak-se- … kata-baklava.html

# 338
Здравейте, някой сушил ли е чушки във фурната? На колко градуса и за колко време се сушат по този начин? Благодаря!  bouquet

# 339
Това при мен не се отваря и не мога да го гледам, но сподели моля те какво е станало след твоя опит   bouquet

# 340
  • Пловдив
Малко късно се включвам, но както знаете не мога да се въздаржа, когато чета за мляко или месо.
Цитат
Ако си купите мляко и го подквасите и се точи бъдете сигурни, че в него има нишесте
Да се смея ли да плача ли  Mr. Green
Не е ВЯРНО това.
Може да има нишесте (пробата за нишесте е лесна и съм я писала във форума не веднъж - капка йод (от аптеката) и веднага посинява), но най-често проблема не е в нишестето има нещо много по-неприятно за да се отчи млякото и това е, че животнто или някое от животните (аско е сборно млякото) е третирано локално с антибиотици срещу мастит, мастита е излекуван, но все още не е минал карентния срок на лекарството и в млякото се отделят антибиотици в ниска концентрация това пречи на закваската (ако е сигурно добра) да се развие правилно и води до не подквасване, лигав коягулум, сладникав вкус.
Понеже нишестето е твърде елементарна измама моето впечатление е, че вече рядко се използва.
Антибиотичното мляко се установява със специален тест или с тест подквасване с чиста закваска за мляко, ако не се подкваси в определен срок и с определено качество = наличие на антибиотици.
В края на сезона, когато агнетата са вече на твърда храна или дори ги няма овчето мляко намаля, като обем и се увеличава значително гъстотата, но тъй като се купува на обем (литър), а не на сухо вещество най-лесното и просто което се прави е да се увеличи обема (намали гъстотата), като се смеси с козе или краве мляко, което е с по-ниска цена.
Миризмата на млякото не е признак единствено за хигиената на отглеждане и на доене, не рядко миризмата може да е специфичен породен признак - овцете от породи за вълна дават малко, гъсто и с доста силна миризма мляко.
Всичко това го пиша, не защото съм доила 10 овце и 3 крави на село, а вие знаете защо  Wink

# 341
  • Пловдив
За баклавата също не пиша врели некипелир защото баби и дядовци на майка ми са от Одрин (не сме турци).
Баклавата не се прави с овча лой и подобни вярвания ме хвърлят в потрес. Не се прави обаче и никога с олио.
Баклавата се прави с чисто краве масло, което е претопено и водата е изпарена (препържено на ниска температура, за да не изгаря). Суровата баклава, нарязана се залива с горещо краве масло и се изпича до почервеняване в така получения сух продукт няма почти никаква остатъчна вода. Изтиналата баклава се полива с концентриран горещ захарен сироп (слага се лимонов сок, за да не се захаросва ) , който е също с минимално водно съдържание. По време на печенето корите буквално се изпържват в маслото и после не могат да бъдат разкашкани от сиропа и остават хрупкави. За поемане на сиропа между корите е добре да се ръси грис. Корите трябва да са фини и ако не можете да точите фино (у дома никой не може) е задължително да се ползват фини купешки.
Тази баклава е описана, като "най-доброто, което съм опитвал" от човек обиколил Тулция, Ливан и Сирия. Не го пиша само, защото това е баклавата "на мама".

# 342
Малко късно се включвам, но както знаете не мога да се въздаржа, когато чета за мляко или месо.
Цитат
Ако си купите мляко и го подквасите и се точи бъдете сигурни, че в него има нишесте
Да се смея ли да плача ли  Mr. Green

Абсолютно точен и верен коментар
 newsm51

Нямах възможност, но ме изпревари ...
Само ще допълня, че наистина има хора за Сопа - изказват се с мнения, без да са подготвени и без да имат нужния опит
И са категорични като истина от последна инстанция - това е, което ме дразни.
Иначе всеки има право на мнение ... Joy

# 343
  • София
....
Всичко това го пиша, не защото съм доила 10 овце и 3 крави на село, а вие знаете защо  Wink
Аз не знам.

# 344
а стига де .... обърнахте ми представата наопаки.  #Cussing out
тъкмо изхвърлих купешките млека използвани за подкваса. сега ще ида да гътна овцата и кравата ако разбера че са болни  Joy

Общи условия

Активация на акаунт