БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 53 430
  • 741
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Магнолия
И аз благодаря за рецептата за Течен шоколад   bouquet
Моля само за уточнение - кокосово или какаово масло се използва?
И каква е разликата фъстъчен тахан и фъстъчено масло? / защото фъстъченото масло си го правя/

ПП.
70 гр. Кокосово масло /от някой био магазин - за ядене - аз го вземам от Зоя.бг/
и
и се сипват маслата / кравето  и какаовото/
Имам и от двете - не е проблем Simple Smile

# 571
  • София
Магнолия
И аз благодаря за рецептата за Течен шоколад   bouquet
Моля само за уточнение - кокосово или какаово масло се използва?
И каква е разликата фъстъчен тахан и фъстъчено масло? / защото фъстъченото масло си го правя/

ПП.
70 гр. Кокосово масло /от някой био магазин - за ядене - аз го вземам от Зоя.бг/
и
и се сипват маслата / кравето  и какаовото/
Имам и от двете - не е проблем Simple Smile

Кокосова ми е главата  hahaha

Какаово е маслото, добре че обърна внимание да се коригирам. Аз ползвам едно от Зоя. Ето това:

Фъстъчения тахан е от особен вид фъстъци, които при смилането стават малко по едри. В моя роден край /ех колко патриотично звучи  Joy/ се отглеждат по принцип много фъстъци. Като бях малка баба ми също отглеждаше. Хората си носят фъстъците собствено производство в мелницата и си вземат готовия тахан. Фъстъченото масло е от друг вид по-маслени фъстъци, те имат и малко по-различен вкус.
Аз си го вземам от моя град от една местна фирма, която го прави много хубав. Даже последния път си взех микс от фъстъци и орехи, но още не съм го отворила.
Щом си правиш вкъщи можеш да пробваш с твоето, но без да му слегаш сол.

Последна редакция: ср, 31 дек 2014, 12:42 от Мagnollia

# 572
  • София
Благодаря, Магнолия! Hug
  bouquet

# 573
Здравейте, мога ли да заменя живата мая със суха в рецептата за пита Слънце ???
Не разбирам от месене, а пък в рецептите които чета...всички са със жива мая. Аз имам едно кубче, но ми се струва поизсъхнала. И колко грама суха мая = на 1 кубче жива ...за 1 кг. брашно.

Благодаря за отговора

Успешна и щастлива Нова Година

# 574
Здравейте, мога ли да заменя живата мая със суха в рецептата за пита Слънце ???
Не разбирам от месене, а пък в рецептите които чета...всички са със жива мая.

Можеш да замениш, 1:3 е съотношението суха - жива мая. 7гр суха =21 жива.

# 575
  • София
Ах, тогава да доложа, захарта е Захира кристал, синята опаковка.  Rolling Eyes Нищо, аз мислех, че в мен е проблемът, ще знам за друг път.

ако си я разбивала едновременно с яйцата и маста, е възможно по-трудно да се разтвори

Между другото, станаха твърди като камък, въпреки че веднага като ги изпекох ги покрих с кърпа.  ooooh! Да, заедно ги разбих, можеш ли да ми кажеш "правилната" последователност? Като имам в рецептата захар и яйца, винаги първо тях разбивам, или захар+масло.

yulmana, от Лидъл я взех. Единственото българско нещо в кошницата ми, и то да ми прецака работите...

# 576
Правилно, от 13 години ползувам само суха мая и нямам провали ...
така че заменяй, без да се притесняваш

Радея, аз винаги разбивам първо яйцата със захарта - не знам дали е правилно, и после съм слагал маслото
разбивал и маслото със захарта и сетне яйцата
Не съм забелязъл кой знае каква разлика .. newsm78
Та не знам кое е по-правилно

# 577
А сухата мая трябва ли да се разтваря по подобие на живата в топло мляко, за да шупне? Защото последната питка, която правих и ползвах суха мая, не си удвои обема, а направих такова шупване.

# 578
А сухата мая трябва ли да се разтваря по подобие на живата в топло мляко, за да шупне? Защото последната питка, която правих и ползвах суха мая, не си удвои обема, а направих такова шупване.

Значителен брой от марките на нашия пазар не изискват такова нещо - направо се смесват с брашното. (Поглеждай на опаковката какво е написано).

# 579
Когато се разбива маслото със захарта се цели да се получи крем / и по -скоро за масленият крем се прави/ .Инак в доста рецепти и за сладки ,кексове и сладкиши се процедира по този начин.
 Ако не е за крем не виждам смисъл да се разбива масло със захар ,по -трудоемко е - то си зависи дали маслото е разтопено или пък само омекнало.
 Аз купувам само от Лидл захар / рядко от другаде / - на мен ми е почти квартален магазин и затова / - проблеми с нея не съм имала ,явно течността не я е поела трябвало е да бъркаш повече.
 След това тестото ти е трябвало да престои на студено -инак при маслени сладки стават твърди точно поради факта ,че от месенето или бъркането сместта се затопля и после при печене -продукта се деформира и изтича мазнината.
 Аз даже и като ги оформя поставям пак на студено да стегнат / в къщи е много топло -особено зимата./
 Относно тези сухи маи хич не се сработвам с тях . Все нещо не се получава . С жива мая не съм имала проблем.
 За мен живата е по -удобна и икономична и най -важното винаги отличен резултат / два провала имам - едната мая беше сто пъти размразявана и замразявана явно в кварталното магазинче и вторият като бухнах сол вместо захар върху маята. Ама си взех поука и първо я активирам и тогава меся ./
  Суха мая купувам само за хлебопекарната при отложен старт.

# 580
Лабрекс, Бонго - благодаря!!

# 581
  • София
Магнолия  Hug  За утре ще го забъркам още от сутринта, само дано намеря фъстъчен тахан. До сега не съм купувала,а май и виждала такъв. И какаово масло имам останало около 100 гр. та идеално. След това ще напиша резултата.

Ако не е късно можеш да замениш фъстъчения тахан с лешников, бадемов. Срещат се често в био магазините. Ако не намериш го направи и без него, а по-нататък като решиш да го правиш пак ще си намериш предварително продуктите.

Весело посрещане   bouquet
Стана фантастично! Ама много бързо свършва, та забърквам втора доза сега, че довечера в нас ще са общо 5 деца и няколко шокохолични майки Simple Smile))  Благодаря ти за рецептата   bouquet
Заместих фъстъчения с лешников тахан още в първата доза, бях купила 2 бурканчета, за да ги забъркам просто с какао. Но определено ще пробвам и с фъстъчен, за да постигна сникърс ефекта.
Денис, направих го с какаово масло. Но мисля да импровизирам следващия път и да направя като Баунти.
Весело посрещане на Новата година на всички  Heart Eyes

Последна редакция: ср, 31 дек 2014, 16:47 от tzvety26

# 582
  • София
Магнолия  Hug  За утре ще го забъркам още от сутринта, само дано намеря фъстъчен тахан. До сега не съм купувала,а май и виждала такъв. И какаово масло имам останало около 100 гр. та идеално. След това ще напиша резултата.

Ако не е късно можеш да замениш фъстъчения тахан с лешников, бадемов. Срещат се често в био магазините. Ако не намериш го направи и без него, а по-нататък като решиш да го правиш пак ще си намериш предварително продуктите.

Весело посрещане   bouquet
Стана фантастично! Ама много бързо свършва, та забърквам втора доза сега, че довечера в нас ще са общо 5 деца и няколко шокохолични майки Simple Smile))  Благодаря ти за рецептата   bouquet
Заместих фъстъчения с лешников тахан още в първата доза, бях купила 2 бурканчета, за да ги забъркам просто с какао. Но определено ще пробвам и с фъстъчен, за да постигна сникърс ефекта.
Денис, направих го с какаово масло. Но мисля да импровизирам следващия път и да направя като Баунти.
Весело посрещане на Новата година на всички  Heart Eyes

Много се радвам, че се е получило  Hug
Всякакъв тахан може, вкусът се променя. Единствено със сусамов ми е идвало тежко и не го ползвам. А за допълнителен вкус може да смелиш на ситно с чопър или подобна машинка лешници, бадеми, кашу, фам фъстък и каквото обичаш и да посипеш най-отгоре. После като си гребнеш с лъжичката вкуса е още по-наситен.

Весело на всички довечера   bouquet

# 583

Между другото, станаха твърди като камък, въпреки че веднага като ги изпекох ги покрих с кърпа.  

По вероятно да ти е много брашното или си пекла на ниски градуси Peace, не е от захарта.
Да не забравяме и рецептата...може и тя да не е читава.
Рядко правя бисквитки, курабийки, тарталети и др такива маслени теста с пудра захар, просто не ми харесват с такава, тестото става едно такова ....плътно  Rolling Eyes, не знам това ли е точната дума. В 99% от случаите ползвам кристална такава, никога не ми се е случвало да станат твърди или пък захарта да хруска в тях.
Първо разбърквам  хубаво маслото (маста) и  захарта с дървена лъжица до гладък крем и след това добавям яйца, мляко и др каквото е нужно по рецепта.

Весело посрещане на Н Г и от мен .

# 584
Здравейте,

Искам да  направя капама в глинен гювеч, в нета има рецепти много и не знам коя да избера?!
Дайте изпитана от вас. Продуктите с които разполагам са свинско месо, две пилешки бутчета, сурова луканка и една зелка.  Blush

Общи условия

Активация на акаунт