Математически турнири - 30

• 84 571
  • 740
  •   1
Отговори
# 570

MIC, извинявай, не те разбрах?
Ако  ЧХ, Салабашев не са значими, то тогава кои са според теб?

Не е към мен, но да кажа - за 4-7 клас -
2ри кръг на Олимпиадата, ПМС, националния кръг на Кенгуруто (който май вече няма да го има)
От блиц състезанията - това на Иван Симеонов, защото няма шанс за игра на тото.

Ели, съгласна съм с изброените/ много жалко за ЕК/, но ЧХ, Салабашев в никакъв случай не им отстъпват. И двете са прекрасни по моите разбирания.

# 571
Аз мисля, че излишно се преекспонира темата и се вкараха разни конспирации от неволно изпусната реплика. В нета има достатъчно задачи за подготовка от предишни турнири на Московската олимпиада и ако едно дете изреши доволно количество от тях, ще се справи и с последната Simple Smile

Децата не са роботи и не може да очакваме от тях, че представяйки се на дадено състезание на достатъчно високо ниво, ще жънат подобни успехи всеки път. Особено пък за малките ученици - въпрос на концентрация, бързина, рутина и т.н.

# 572
Е та затова, точно, го оприличаваме на контролни, защото целта е по- скоро проверка не на възможности, а на овладян чисто учебен материал и съсредоточеност, "проверка на ниво", при това- училищно.
Състезание, на което половината деца са на макс точки за мен не е твърде... състезателно.
точно така - не е твърде състезателно.

коте, говорим за радост, какъв проблем?  Wink

# 573
Ели, съгласна съм с изброените/ много жалко за ЕК/, но ЧХ, Салабашев в никакъв случай не им отстъпват. И двете са прекрасни по моите разбирания.
Е, не го ожалвай така, де.  Grinning
Националният кръг на кенгуруто просто ще бъде заменен от друго национално състезание, доколкото ми е известно със същия формат, в което ще участват призьорите от няколко състезания.
Скрит текст:
Правото на участие в Националното Математическо Състезание се определя чрез предварителна селекция, базирана на резултатите на състезателите от следните състезания:
1. Математическо състезание Европейско кенгуру
2. Австралийско математическо състезание AMC
3. Математически турнир Иван Салабашев
4. Математически турнир Черноризец Храбър
5. Коледно математическо състезание КМС
6. Великденско математическо състезание ВМС
Най-успешно представилите се състезатели в посочените състезания се допускат до Националното Математическо Състезание в съотношение 9:2:4:3:1:1 по реда на изброяване на състезанията от 1 до 6.

# 574
Е, не го ожалвай така, де.  Grinning
Националният кръг на кенгуруто просто ще бъде заменен от друго национално състезание, доколкото ми е известно със същия формат, в което ще участват призьорите от няколко състезания.
Скрит текст:
Правото на участие в Националното Математическо Състезание се определя чрез предварителна селекция, базирана на резултатите на състезателите от следните състезания:
1. Математическо състезание Европейско кенгуру
2. Австралийско математическо състезание AMC
3. Математически турнир Иван Салабашев
4. Математически турнир Черноризец Храбър
5. Коледно математическо състезание КМС
6. Великденско математическо състезание ВМС
Най-успешно представилите се състезатели в посочените състезания се допускат до Националното Математическо Състезание в съотношение 9:2:4:3:1:1 по реда на изброяване на състезанията от 1 до 6.

Е, как да не го жаля като си е хубаво. Grinning
Появата на ново не омаловажава този факт.

# 575
  • най-шареното място
Няма начин да не го знае това. Промяната понякога е свързана и с тъга. Simple Smile

# 576
Сега седнах да погледна задачите за 1 клас от Московската олимпада на спокойствие и видях, че някои не са преведени добре.
Ето задачите на руски: http://mathbaby.ru/sites/default/files/olimpiada2015_1klass.pdf
Ето на български: http://mathbaby.ru/sites/default/files/usloviya_bolg_1kl.pdf

Ето как завучи задача 6 на руски:
"Задача 6. Ване подарили фигурную шоколадку из 9 клеток. Он хочет съесть из шоколадки плитку из двух клеток так, чтобы остальное не развалилось на части. Сколько у него есть способов это сделать?"
А ето как е преведена:
"6. Иван иска да изяде две свързани квадратчета от шоколада (като плочка домино) без парчето да се разпадне на две части. По колко начина може да направи това?"

Не е едно и също като смисъл. В руското условие се казва - как да изяде плочка от 2 квадратчета, като останалата част да не се разпадне, а в превода на български не се разбира кое точно парче да не се разпадне - това, което се отчупва, или останалото. По-скоро това, което се отчупва, защото Иван си чупи парче от шоколада.

Ето как звучи задача 7 на руски:
"Задача 7. По ленте длиной 1 метр ползёт жук (как на рисунке). Он начинает ползти с отметки в 2 см от одного края ленты и ползёт строго по середине ленты, не уходя в сторону и не возвращаясь обратно. Какой путь преодолеет жук, когда проползёт в финишные «воротца» в 3 см от другого края ленты?"
А ето как е преведена:
"7. Бръмбар пътува по лента дълга 1 метър. Стартира на 2 см. от началото и финишира на 3 см. от края на лентата. Ако бръмбарът тича по средата на лентата по права линия без да се връща, колко път е изминал?"

Не се споменава изобщо, че трябва да мине през вратата на финала, както е в руския вариант, а само, че трябва да финишира на 3 см. от края, което е подвеждащо - може да се приеме, че финалът е на 3 см. от края, независимо отгоре, или отдолу.

Последна редакция: ср, 11 фев 2015, 19:27 от Анонимен

# 577

"Задача 7. По ленте длиной 1 метр ползёт жук (как на рисунке). Он начинает ползти с отметки в 2 см от одного края ленты и ползёт строго по середине ленты, не уходя в сторону и не возвращаясь обратно. Какой путь преодолеет жук, когда проползёт в финишные «воротца» в 3 см от другого края ленты?"
А ето как е преведена:
"7. Бръмбар пътува по лента дълга 1 метър. Стартира на 2 см. от началото и финишира на 3 см.
от края на лентата
. Ако бръмбарът тича по средата на лентата по права линия без да се връща, колко път е изминал?"

Не се споменава изобщо, че трябва да мине през вратата на финала, както е в руския вариант, а само, че трябва да се финишира на 3 см. от края, което а страшно подвеждащо! Също "не уходя в сторону" е пропуснато да се преведе, че не може мине настрани. И защо на руски пълзи, а на български тича?

Как искат децата да решат вярно задачите, като им дават подобен безобразен певод?  Crazy

Има го и това червеното, което ясно намеква, че трябва да се работи по рисунката. От там нататък вече е по-лесно.

# 578
Това с червеното е само в руския вариант, липсва в българския превод, който е даден на децата.

Последна редакция: ср, 11 фев 2015, 19:30 от Анонимен

# 579
  • Бургас
Не е е много важно, но и на 4-та задача в руския е дадено първо кръгове, после квадрати, а в българския обратно.

Жасмин
Скрит текст:
сега видях аватара ти, това не бяха ли шоколадчета? Много мил спомен Simple Smile

# 580

А ето как е преведена:
"7. Бръмбар пътува по лента дълга 1 метър. Стартира на 2 см. от началото и финишира на 3 см.
от края на лентата
. Ако бръмбарът тича по средата на лентата по права линия без да се връща, колко път е изминал?"

Не се споменава изобщо, че трябва да мине през вратата на финала, както е в руския вариант, а само, че трябва да се финишира на 3 см. от края, което а страшно подвеждащо! Също "не уходя в сторону" е пропуснато да се преведе, че не може мине настрани. И защо на руски пълзи, а на български тича?

Как искат децата да решат вярно задачите, като им дават подобен безобразен певод?  Crazy

Има го и това червеното, което ясно намеква, че трябва да се работи по рисунката. От там нататък вече е по-лесно.

Не знам дали превода е лош, но на сайта на МГ Ямбол имаше публикувани и указания от организаторите   на руски език, а тук ги има и преведени на български.
Предполага се, че тези указания са за децата, които имат въпроси по време на състезанието - за доуточняване.
Наистина е сложно при превода да си безпристрастен - хем да е ясно, хем да не се подсказва Wink

# 581
  • София
Ако бяха написали, че бръмбара се движи по картинката, моята щеше да се сети. Но за мен тя се състезава с българчетата. Всички са в едни и същи условия. Много са интересни задачите. На мен личо ми харесват. Играли сме си с кибрит цяла вечер си намирахме задачи от интернет и си ги решавахме. За мен това развива логиката, а не стандартните задачи и броене на квадрати и правоъгълници (което за 4 клас е направо абсурдно според мен).

# 582
  • София
Тази с клечките за 1 клас може да се реши и по друг начин - двете клечки, които висят вътре, да се сложат в ъглите на големия триъгълник - пак стават 3 триъгълника.

Има още 2 верни решения, не само едно. Пише, че и другите решения, стига да са верни, се зачитат.

# 583
Тази с клечките за 1 клас може да се реши и по друг начин - двете клечки, които висят вътре, да се сложат в ъглите на големия триъгълник - пак стават 3 триъгълника.

Има още 2 верни решения, не само едно. Пише, че и другите решения, стига да са верни, се зачитат.

Извинете, къде пише, че и други верни решения по тази задачка  се зачитат?

# 584
Скрит текст:
Жасмин
Скрит текст:
сега видях аватара ти, това не бяха ли шоколадчета? Много мил спомен Simple Smile
Да, в една друга тема се заприказвахме за тях, та си го сложих - тези мечета ги имаше в Кореком през '80-те.

Последна редакция: ср, 11 фев 2015, 12:02 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт