Да преправим старите мебели с любов - тема 28

• 127 554
  • 804
  •   1
Отговори
# 480
  • На брега
Да не някакъв пресъхнал чам щом ти жълтее и стои на тресчици?

# 481
  • София
    Аз бих пробвала само с разредена боя , защото грунда може да накара цвета да стане плътен и си мисля, че той ще попречи на ефекта, който искаш. Евентуално с грунд някъде малко за сравнение. Също на готовото може да мацнеш втора ръка след леко шкурване за изравняване на стърчащи косъмчета, но не цялото, а само малко за да видиш какво ще стане за да не щкуриш после много.

# 482
  • София
Аз ще се повторя, но... фино шкурене, за да загладиш повърхността, първа ръка - силно разреден лак, втора ръка - малко по-гъст лак. Ако има нужда, мини и трети път. Изчаквай да изсъхне преди да нанасяш следващия слой.

# 483
  • На брега
Аз ще се повторя, но... фино шкурене, за да загладиш повърхността, първа ръка - силно разреден лак, втора ръка - малко по-гъст лак. Ако има нужда, мини и трети път. Изчаквай да изсъхне преди да нанасяш следващия слой.
+1!
В голямо приключение ще се вкараш с кит и грунд.

# 484
  • Бургас
Нова тема, ако повърхаността  е неравна или раздрана, ще може ли само с боя да ги оправи? Не виждам какво е приключението ако използва кит и грунд, това беше съвет да прецени как да подходи

# 485
  • На брега
Съгласна съм, Хриси! С кит е трудно, а и пак трябва да го шлайфа. Дано не се наложи. Ще стои на петна там където има кит, освен, ако не покрие плътно с боя. Прозирно покритие на боята има смисъл, ако отдолу се прозира фладера на дървото. Имам китосани дупки от парно на дюшемето с кит са всичките ми врати. Добре ще се полира основата, но покритието ще трябва да е плътна боя! Зависи и от състоянието на дървото. Едни стари и повредени от атмосферното влияние черчевета, например, да се убиеш не можеш да ги изшкуриш до сатенена гладкост - трябва им кит и боя, ако гониш този ефект.

# 486
Здрасти, Вилико. Питаше какво бихме направили , абстрахирайки се от ползваното и резултата?
Аз бих омаслила всичко с бяло масло, защото целя от чам /по-тъмен, жълтеещ материал/ да избеля дървото, така сякаш е от друг вид със съответния бял цвят, без да искам лаково или сатенено покритие. Това с байц или лак няма да стане, именно защото основата отдолу /чамът/ е по-тъмна и защото не искаш плътен цвят. Разредиш ли боята, рискуваш да не хване навсякъде еднакво, т.е. да остане на черти. Би могла да преодолееш това с няколко ръце, но ако не се получи? По-добре си съхрани нервите и мисленето с какво да продължиш и потърси малка опаковка масло /а може и някой в темата да има излишно и да ти услужи, случвало се е преди/.
При мен "Боро"-то е розово и след изсъхване, Ц200 става прозрачно след изсъхване.
Аз обещах снимки, но е срамота да показвам как се изложих с вратата. /Исках да залепя опаковъчна хартия в райе с Ц200 за блажна боя на врата./ Хартията както си беше опакована , беше супер, но я отворих и какво да видя - тя само дето не беше прозрачна. Confused Нагърчи се още в началото, а целях абсолютно гладък ефект - сякаш е тапет на стена. Ще видя утре как ще е, но надежди нямам. Ще търся друг начин да освежа WC вратата, може би с фолио или тапет. Продължаваме накъде?- ами напред Simple Smile
Обаче животът в крайна сметка е справедлив, защото другата врата, която облепих тази вечер с фолио, се получи отраз и е прекрасна. Ако телефона не ми беше в офиса, щях да я покажа. Хайде, и утре е ден, а и да не забравяме, че врати за фолио у дома имаме доста, така че материал за показване - дай, Боже - ще има.

# 487
viliko, имам няколко въпроса:
- с какъв № шкурка работи и в каква посока?
- забърса ли всичко старателно преди лака?
- разрежда ли лака?
- с какво го нанася?

Твоите мебели са комбинация от масивен бук /правите части/ и парен буков слепен фурнир /извитите части и вертикалните летвички/. Фурнира може да пуска тъмен или жълтеникав отенък при последваща обработка от лепилото, с което е слепван. Дървото пък настръхва ужасно при нанасяне на какъвто и да е лак или масло и затова винаги след първа, добре изсъхнала ръка, се минава с шкурка 200-240 до идеална гладкост и тогава следват другите ръце до желаното покритие.
Ти, като гледам си до никъде, а не че лака е лош. Заглади хубаво вече намазаното, мини с разреден лак и изчакай поне 8 часа да изпие дървото тази ръка. С прозрачен лак се искат поне 3 ръце, за да е прозирен ефекта и едновременно с това да има цвят.
Първата ръка се минава винаги с четка, а другите с валяче от флог /велурено/.
Цепнатината не я видях, но Лакпром имат цветен кит за дърво. Би ти свършил работа цвят бук или чам. Имай предвид, че ако цепнатината след това е подложена на натиск при употреба на диванчето, ще се отвори пак. Аз бих я оставила, тя е част от възрастта на мебелите, тя е "бръчката на времето", надали ще е очевадна.

# 488
Благодаря на всички за коментарите!

Сега, повърхността е напълно гладка - когато е преди полагането на лака - след като го сложих вече нещо се случи - като гледам от метър разстояние не се вижда, но като се забия до боядисваното - виждам как по продължение на нишките на дървото - е поело повече боя и има леки бразди, тук там - като мини цепнатинки също. Ето http://pics.data.bg/categories/1/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8/7f7af4 … 490537b/dsc_2359/
Канапетата са били винаги вътре, не са били изложени на външни влияния, но според мен има нещо в преднот опокритие, което прави проблема.
Снощи намазах втора ръка, като разредих - ами става напълно бяло покривно - но трябва да мина и трета, ако така ще остане - за да стане поне плътен наистина цвят. НО не искам това.

Седефка - ползвах 200 и 180 по посока на шарката, тоест хоризонтално. Забърсах много старателно, дори с прахосмукачка и после с кърпа. Лака не съм разреждала и мазах с четка.
Лакът всъщност в кутията е напълно плътен като боя - и е цвят бреза - очаквах, че ще е полупрозрачен, но не. Намазах снощи дъската ми за хляб, да видя какво ще стане там - ами боядисва направо плътно, нищо общо с лак. Ето защо просто ще купя друг продукт.

За маслото - притеснявам се, че не може това нещо да се изшкури до дърво, за да сложа маслото.
Седефка е напълно права - има фурнир на дъргите дъски, а летвите отзад и правите трупчета също за различен вид. Седнах и внимателно огледах и пипнах тук там, за да установя със сигурност това. Което ме навежда на идеята, че ще хване различно. Нямам против всъщност.

Иначе определено не ми харесва лакираното, дори да беше идеално гладко /то почти става гладко след втората ръка/.  Tired

Гледах, че има препарати за махане на старо покритие - ако пробвам с препарат да махна старото и после сложа масло - дали ще се получи? Със шкурене няма да мога да докарам до чиста основа, абсурд...

Иначе като притворих очи снощи и сложих сините калъфи - и погледнах целия облик на стаята - да, определено ми харесва да е полубялоо, дори леко сиво би било добре. Така че трябва да продължа...

Последна редакция: ср, 29 апр 2015, 10:05 от viliko

# 489
Вили, ще можеш, но пак си е работа, а на мен лично ми е по-удобно с шкурката.
Тези препарати разкашкват старото покритие, което става като паста - обираш я с шпакла, но капе,мирише.. Според мен е гадно много, иначе резултат има. Ако искаш да ти снимам едната врата - половината съм ѝ махала блажната боя с препарат, да видиш устройва ли те. После обаче пак иска заглаждане с шкурка.

# 490
Извинявам се за въпроса от серия "тъпи", но... само с шкурка на ръка ли чистите лак примерно?
Зачела съм се в старите теми, но още не се наемам да се заема по-сериозно.
Препоръчайте някоя джаджа за мързеливи Mr. Green и за по-добър резултат, разбира се.
Омотах се в лентови шлайфове, вибро... и какво ли не.
Замислям се да търся някоя бюджетна машинка... Та, ако не ви затруднявам: За какво да гледам?

# 491
  • Бургас
Извинявам се за въпроса от серия "тъпи", но... само с шкурка на ръка ли чистите лак примерно?
Зачела съм се в старите теми, но още не се наемам да се заема по-сериозно.
Препоръчайте някоя джаджа за мързеливи Mr. Green и за по-добър резултат, разбира се.
Омотах се в лентови шлайфове, вибро... и какво ли не.
Замислям се да търся някоя бюджетна машинка... Та, ако не ви затруднявам: За какво да гледам?

Ако е гладка повърхността с мишинка, при неравности на ръка. Аз имам виброшлайф. Мъжа ми я купи втора употреба

Последна редакция: пт, 01 май 2015, 13:06 от Хриси9092

# 492
Или пък обикновен държач за шкурка - аз съм с такъв, защото у дома само аз съм по ремонтите. Мъжа ми е с две леви и ужасно мрази такива неща, а аз пари за машина не бих дала, защото няма да я ползвам често и би ми била излишен разход.

# 493
Благодаря и на двете ви!   bouquet
Ще се поогледам за възможностите тогава. Не ми се иска да давам голяма сума засега, защото не знам как ще се справя със замисленото, но определено се вдъхнових да опитам.  Hug
Замислих се за шлайф и заради прахоляка, не на последно място...нали някои са с торбичка за прах, която сметнах за голямо предимство.

Държач ще взема със сигурност на първо време, но за голяма повърхност като плот на маса не се виждам с него. Имам замислени и вратички на кухненски шкаф.
Ще опитам на ръка с малките детайли и се надявам резултата да не е отчайващ. Blush

# 494
MEERA аз си купих един много евтин лентов шлайфер Бюджет - от Практикер преди 4 -5 години - беше около 17-20 лв доколкото си спомням. Върши работа и не съм имала никакви проблеми с него. Гледай да има гаранция и ако си го пазиш то няма какво да му стане освен мотора предполагам.
А прахоляка - не е болка за умиране, чисти се.

Общи условия

Активация на акаунт