Да преправим старите мебели с любов - тема 28

• 126 774
  • 804
  •   1
Отговори
# 600
.......... Тук, колебанията ми идват от това, че боите за метал са изключително миризливи, летливи и силно отровни .........
мисля, че спокойно можеш да боядисваш метал и с бои на водна основа, които са безвредни и съвсем не по-малко качествени.
Честно казано незнаех... А с какво се фиксира? Акрила, няма ли да започне да се бели от метала? Метала- това ми е абсолютно непозната територия.
Виж, аз боядисах преди две години с акрилна боя метални столове и маса, които стоят постоянно навън на открито (тераса). Избива ръжда, колкото и добре да е почистен метала. Шупва, надига се и става на балони известно време след боядисване (няколко месеца да речем). Не препоръчвам акрил за метал поради тази причина. След това се наложи да махам боята и ми паднаха ръцете от жулене, защото не я ли махнеш изцяло новото покритие не хваша добре и ще падне след време. А новото покритие в моя случай беше блажна боя...........

Toва с ръждата изобщо не е задължително Naughty Външната врата на апартамента ни е метална, изшкурих я и я боядисах със Сократес за първи път 2010г., след две-три години пак, ръжда - няма нито 1 точица. Въпреки, че тук таме има малки драскотини от наранявания и пак трябва да я боядисвам. Вярно е че Протекта е много добра и красива, но не мога да оставя външната врата 24 часа отворена за да изсъхва, това ми беше мотива. Явно си зависи от боята или от това къде се намира боядисаното нещо и как е изчистено.
А пък имам и опит боядисани метали с т.нар. блажни бои също ръждясват и то как - тръбите на парното в банята...  ooooh!

# 601
Гланцовото фолио ще го слагам върху секция - т.е. идеално гладка повърхност, но за момента ще преправям друго. Твоят шкаф, Л. Соната, е много хубав и браво за сръчността, на мен още не ми стиска да започна със секцията си в хола. Ще ви я снимам да дадете идеи по-нататък.
Днес китосвах и шкурих друга врата, подготвям я за обработка.
За съжаление не уцелих цвета на фолиото и съм взела друго, по-тъмно от това, което ми е нужно, при това от друг град. Не знам какво да го правя, а не мога да го върна.  Rolling Eyes

# 602
  • Бургас
По въпроса за метала и по-точно за боядисване на хладилник - преди доста време баща ми боядиса стария хладилник на село с обикновена акрилна боя. За да стане идеално гладко обаче за нанасянето й използва пистолет. С годините не е мръднал.
Скрит текст:
Родителите ми имат хладилник Gorenje, инокс, на 2 години. От тези, които нямат стърчаща дръжка, а се отваря "с дупка" във вратата (ама че обяснение направих). Та, при отваряне, там където са си опирали влажните ръце покритието е наранено, като че ли отдолу избива ръжда. Мисълта ми е, че дори фабрично използваните бои явно не са кой знае колко защитни.
мишел, за да избегнеш миризмата на боя, защо не пробваш първо с фолио. Още повече, че търсиш ефекта на "цветно петно" в кухнята. Поне, ако не ти хареса крайния резултат можеш лесно да го промениш. В Пинтерест има интересни предложения Thinking
Това ме впечатли.

Последна редакция: пн, 18 май 2015, 09:14 от vessita

# 603
  • bad@ss
Гланцовото фолио ще го слагам върху секция - т.е. идеално гладка повърхност, но за момента ще преправям друго. Твоят шкаф, Л. Соната, е много хубав и браво за сръчността, на мен още не ми стиска да започна със секцията си в хола...

Насапунисваш и продължаваш смело с помощта на пластмасова шпатула  Peace
Мисля, че при мен се получи добре (има какво още да се желае), защото не подвих и ръбовете. Изчаках няколко часа и изрязах стърчащото с макетен нож.
При майка ми подлепихме челата на цялата секция, като подвивахме навътре и със сигурност не стои така добре  Confused
Не знам преди 10 години какво фолио сме купували, ама цветът не е мръднал и няма нито едно забелено ъгълче. Само мястото под телевизора е съсипано, защото има 2 дивана и постоянно го върти  Simple Smile

# 604
Права си за подгъването! А мислех, че си внушавам, защото и аз първия път подгъвах и не се захвана. Вече лепя повърхност за повърхност без опити за обвиване на ъгли.

# 605
Здравейте.Имам от старите соц  гардероби,на който искам да прережа надстройката,за да влезе точно в таванска стая.Някой има ли опит в това?С какво трябва да се среже и трябва ли например да се кантира?

# 606
Ами те по принцип настройките са отделяеми, защо се налага рязане  newsm78 Нашата находка поне беше с отделни горна и долна част, вижте да не са само захванати с видии  Rolling Eyes

# 607
  • Бургас
Доколкото разбирам от питането искате да намалите височината на надстройката или? Може да се изреже с ел.трион (зеге), а за да стане идеално равно - с циркуляр (в Практикер например режат плоскости на много добра цена, дори кантират - това при положение, че се разглоби и не ви се занимава сами да го режете). Според мен може да си спестите кантирането, особено, ако няма влага в помещението, а и среза ще е от горната страна на вратичките и няма да се вижда, може да се запечата с лак за дърво.

# 608
Да,искам да срежа надстройката,защото с нея гардероба е много висок,а пък без нея не достига тавана (каквато е моята цел).Но ме е страх да не стане назъбено срязаното,и може наистина да ги занеса някъде плоскостите да ги срежат.Благодаря.

# 609
  • София
Ако ги срежете , внимавайте за пантите, защото обикновено са близо до края. Или пък ще се наложи преместването им.

# 610
Здравейте майсторки.От доста дълго време ви чета и се възхищавам на творенията ви.сега обаче съм решила да боядисам едни нощни шкафчета и една тоалетка от соц времето.Та въпроса ми е,как точно трябва да процедирам,някои може ли да ми каже стъпка по стъпка нещата.Четох разни работи напред,обаче не всичко ми е ясно,смисъл искам да махна лаковото покритие и след това да ги боядисам бели.С кой номер шкурка да започна?И след това да слагам ли боро контакт или направо да боядисвам и с каква боя бихте ме посъветвали?  Tired

# 611
  • София
Първо дай информация какви са мебелите. Някои от старите фурнири могат да се боядисат и без шкурене.

# 612
  • Бургас
YASEMINA почти всичко ти е ясно,с фина шкурка или виброшлайф, не знам дали ще работиш навън или вътре ще има прах. И тъй като може би няма да махнеш цялото лаково покритие, след шкуренето забърши, бороконтакт и боя на водна основа. Аз ползвам боя на Декоратор. Задължително използвай валяк, но не дунапренов - остават балончета. Борото се използва за по-добро сцепление.

# 613
Един въпрос към Хриси защо е небходим бороконтакт? Ако е дървен фурнира няма нужда от него. Нужно е да се изшкури леко и после лак или боя по желание.

# 614
  • Бургас
Ако е дърво без боро, но иначе....Трябва да си убеден че е дърво, с борото няма да се усложни работата

Общи условия

Активация на акаунт