Страсти- градините в София, кампания 2014/ 2015

• 42 253
  • 778
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Наистина не мисля, че е толкова лошо да приемат децата на служителките в ДГ официално. Има си логика все пак да си подкрепят собствения персонал. Едва ли са толкова много и това ще ни е проблема на системата. Точно, за да си е всичко честно трябва да е така, мисля, че я ясно, че ако работите в ДГ ще отидете при директора, който ви е и шеф и ще му кажете, че се връщате на работа ако детето ви го вземат..... самите те имат изгода да ви вземат детето и въобще не разбирам, защо не си е официално договорено и не е ли наистина  newsm78 newsm78 newsm78

# 91
  • София
Интересно ми е едно:

Как и по какъв начин тези деца приети по вторият начин се отбелязват в системата?

Директорките на градините пускат молби до общината, и така им разрешават допълнителните бройки. Например тази година в местната детска градина има деца от набор 2012, които по електронен път нямат достъп да се регистрират, но ако отидеш на място в градината директорката пуска молба и готово. Майка ми е детска учителка в тази градина и има 4 деца набор 2012, които още са с памперси не могат да говорят и да се хранят сами.  ooooh! Тя е една учителка на 30 деца, как се оправя не знам. Peace Водят си се редовно регистрирани.
Моето също е набор 2012, но аз не желая да е с по-големи деца и да тръгне на училище по-рано, за това си изчаквам тази година живи и здрави да си тръгне с набора на градина.

Валентинка,

Не говоря за тези. Говоря за тези, които имат връзки и отиват и си плащат за да им приемат децата. Не иска сега да навлизам по навътре в темата....Имам достатъчно конкретни случаи за които мога да кажа, но няма да го направя достояние тук.
НЕКА, който е по наясно за това което питам да ми отговори.

P.S. Родителя отива при директорката с даденият човек, който урежда детето да влезе чрез подкуп.

# 92
  • София
И аз имам един въпрос, че май нещо се обърках. В РЕШЕНИЕ №801 на Столичния общински съвет от 18.12.2014 година, в преходните и заключителните разпоредби пише, че влиза в сила от 08.05.2015 г. - какво означава това промените споменати в него ще бъдат ли валидни за предстоящият прием септември 2015 /нали класирането за него ще се извърши примерно на 09.05.2015/ или се отнасят чак за догодина септември 2016?

# 93
  • София
И аз имам един въпрос, че май нещо се обърках. В РЕШЕНИЕ №801 на Столичния общински съвет от 18.12.2014 година, в преходните и заключителните разпоредби пише, че влиза в сила от 08.05.2015 г. - какво означава това промените споменати в него ще бъдат ли валидни за предстоящият прием септември 2015 /нали класирането за него ще се извърши примерно на 09.05.2015/ или се отнасят чак за догодина септември 2016?

Означава, че приетите промени влизат в сила за кампания 2015/2016 г.

Аз също съм ЗА това:
На последната РГ се обсъжда въвеждане на предимство за завръщащи се от майчинство служители (педагогически и непедагогически персонал) -  само за конкретното ДЗ, в което работи родителят и да имат поне 6 м. стаж. Не дава 3 т. като отменения К4 и не важи за баби и дядовци. Този протокол все още не е качен в ИСОДЗ.
Календарът за 2015 г. обаче е качен.

Но съм против хваленето тук, как децата им ще се приемат така или иначе по втория начин. За това реагирах остро. В крайан сметка, потребителката, повдиглана този въпрос, уточни как е имала прекрасна работа в частно ДЗ, където детето й е прието без проблем и то без такса - ами тогава защо не остана там - хем по-добра заплата, хем децата ти ще са без такси и проблеми приети? Защото нейното дете, което ще влезе по втория начин, ще лиши от възможност друго дете, чиито родители не искат да използват този начин, но и нямат други предимства.
А критерия бе махнат, защото освен децата на младите майки, учителки или помощник-възпитателки в ДЗ, влизаха и внучета, братовчеди и прочие.

# 94
  • София

Според мен влиза в сила от тази календарна година, тъй като до колкото имам спомен голямото класиране през май е след 08.05 може да се види в календара.

# 95
Аз същп съм на мнение, че би трябвало да може дете на работещ родител в конкретно ДЗ да влезе без проблем. Това е добре от една страна, но истината е, че живот и здраве, когато моето дете кандидатства във ВУЗ то няма да може да влезе във факултета, в който аз работя без да си вземе изпитите. Но за момента това са подробности. Всеки сам за себе си има право, но е добре да се намери решение, което удоблетворява мнозинството.

Аз имам едно питане и евентуално предложение към РГ. Става въпрос за допълнителните 0.1 точка за живеене в административния район и местоработата. Подчертавам, че нямам нищо против тези критерии, обаче смятам, че е по-добре да се дава само по една 0.1 точка, т.е. или само за местожовеене или само за месторабота. Смятам, че по този начи ще се избегнат фалшификациите, за да се има 8.2 и да имаш по-голямо предимство. Надявам се, че се изразих правилно.

П.п. Честита нова година. Пожелавам на всички много здраве и деца в ДЗ:)

# 96
  • София
®˙·٠• АлЕкС •٠·˙® ами предполагам по същия начин, иначе няма да се води никъде това дете  newsm78 До колкото знам, повече деца, по-голям бюджет от общината и съответно повече коледни бонуси за учителките... Peace

# 97
  • в 1001-та нощ
Разбираемо е, но има и неприятен аспект - лицата постъпват на работа само, за да бъде прието детето им и няколко месеца след това - дори преди да е изтекла годината  напускат или започват с болнични. Децата "увисват" .... И когато за един набор се случи в поредни години е много неприятно. Децата също се адаптират и привързват към "персонала", който ги обгрижва  Peace

# 98
Здравейте момичета,
имам следния въпрос.След няколко боледувания и престой в болницата, на дъщеря ми й поставиха диагноза бронхиална астма. Въпроса ми е какви документи са необходими за да може да кандидатстваме по т.2.2.4. Достатъчно ли е документ от личната лекарка и епикризата от болницата, в която е написана бронхиална астма или е необходимо решение от ТЕЛК? Питах в системата, но отговора беше:
''Съгласно т.2.2.4 Децата със специални образователни потребности и/или хронични заболявания, както и тези със заболявания с решение на ЛКК или ТЕЛК се приемат на място в СДЯ, ОДЗ и ЦДГ съгласно действащата нормативна уредба. Вие трябва да представите всички документи на Вашето дете на директор на желаното от Вас детско заведение, ако има свободни места по т.2.2.4 и подходящи условия и ресурс за отглеждане на Вашето дете, то бива прието, прием може да Ви бъде отказан, ако няма подходящи условия. Моля, свържете се с директор на желаното от Вас детско заведение. Директорът ще Ви обясни правилата за прием и срока, в който ще получите отговор, когато сте подали документите си за прием по т.2.2.4. Функция на оператор "Обратна връзка" е да насочи родителите към директорите, в профила не се получават допълнителни точки от системата. Всички отговори, след представяне на документите, получавате от директор. "
Ще съм благодарна ако някой, който е наясно ми отговори.

# 99
  • София
Еми според мен спокойно могат да се изчистят тези неща и да се дава привилегия само на родители работещи в ДГ, а не баби, чичовци и така нататък и после всеки директор си знае персонала. Нали си има изискване за 6 месеца да си работил там преди кандидатстване и съответно до прием. Едва ли някоя майка ще тръгне да почва работа в ДГ преди да забременее, че да може да излезе от там в майчинство и съответно да и приемат детето. Абсурдно ми се вижда....едва ли някой до там планира нещата, а и най-малкото майчинството няма да е много високо с техните ниски заплати....ако важи само за родители (в най-честия случай сигурно ще е майката) не виждам как ще се злоупотребява и с това. Винаги има начин ако има и желание...предполагам. То някой все ще намери начин да злоупотреби де...

# 100
Някой може ли да ми каже, защо няма публикувани протоколи от заседанията на РГ след 3.09.2014, като е имало поне 2 такива.

# 101
  • София
Здравейте момичета,
имам следния въпрос.След няколко боледувания и престой в болницата, на дъщеря ми й поставиха диагноза бронхиална астма. Въпроса ми е какви документи са необходими за да може да кандидатстваме по т.2.2.4. Достатъчно ли е документ от личната лекарка и епикризата от болницата, в която е написана бронхиална астма или е необходимо решение от ТЕЛК? Питах в системата, но отговора беше:
''Съгласно т.2.2.4 Децата със специални образователни потребности и/или хронични заболявания, както и тези със заболявания с решение на ЛКК или ТЕЛК се приемат на място в СДЯ, ОДЗ и ЦДГ съгласно действащата нормативна уредба. Вие трябва да представите всички документи на Вашето дете на директор на желаното от Вас детско заведение, ако има свободни места по т.2.2.4 и подходящи условия и ресурс за отглеждане на Вашето дете, то бива прието, прием може да Ви бъде отказан, ако няма подходящи условия. Моля, свържете се с директор на желаното от Вас детско заведение. Директорът ще Ви обясни правилата за прием и срока, в който ще получите отговор, когато сте подали документите си за прием по т.2.2.4. Функция на оператор "Обратна връзка" е да насочи родителите към директорите, в профила не се получават допълнителни точки от системата. Всички отговори, след представяне на документите, получавате от директор. "
Ще съм благодарна ако някой, който е наясно ми отговори.

Йоана,

Ние сме с такова и да ти кажа не разчитай на него. Ние разчитахме на него без връзки и увиснахме.
Иначе трябва с епикризата и всички амбулаторни листове за проведени лечения, прегледи и т.н. да минете на ЛКК комисия за да ви се издаде протокол с който евентуално да кандидатствате. НО това кандидатстване става след като са минали всички класирания (след 15.09) и евентуално детето не е прието по общ ред.
P.S. Личната трябва да Ви прати на ЛКК при съответният специалист за този документ.

# 102

Йоана,

Ние сме с такова и да ти кажа не разчитай на него. Ние разчитахме на него без връзки и увиснахме.
Иначе трябва с епикризата и всички амбулаторни листове за проведени лечения, прегледи и т.н. да минете на ЛКК комисия за да ви се издаде протокол с който евентуално да кандидатствате. НО това кандидатстване става след като са минали всички класирания (след 15.09) и евентуално детето не е прието по общ ред.
P.S. Личната трябва да Ви прати на ЛКК при съответният специалист за този документ.
Алекс, благодаря ти много. Ще се свържа значи с личната за да ме насочи към ЛКК. Само не разбирам защо се кандидатства след като мине приема, то тогава няма ли да са пълни вече местата? Много странно. Абе все пак ще извадя всички необходими документи и ще ходя аз до яслата, пък ще видим какво ще каже директорката.

# 103
  • София

Аз също съм ЗА това:
На последната РГ се обсъжда въвеждане на предимство за завръщащи се от майчинство служители (педагогически и непедагогически персонал) -  само за конкретното ДЗ, в което работи родителят и да имат поне 6 м. стаж. Не дава 3 т. като отменения К4 и не важи за баби и дядовци. Този протокол все още не е качен в ИСОДЗ.
Календарът за 2015 г. обаче е качен.

Но съм против хваленето тук, как децата им ще се приемат така или иначе по втория начин. За това реагирах остро. В крайан сметка, потребителката, повдиглана този въпрос, уточни как е имала прекрасна работа в частно ДЗ, където детето й е прието без проблем и то без такса - ами тогава защо не остана там - хем по-добра заплата, хем децата ти ще са без такси и проблеми приети? Защото нейното дете, което ще влезе по втория начин, ще лиши от възможност друго дете, чиито родители не искат да използват този начин, но и нямат други предимства.
А критерия бе махнат, защото освен децата на младите майки, учителки или помощник-възпитателки в ДЗ, влизаха и внучета, братовчеди и прочие.

catty m , отговарям за последен път и повече не мисля да водя безсмислен диалог. Първо аз не работя в частна градина от около почти 5 години, преди толкова време се прехвърлих в държавна, като първото ми дете беше прието в държавна градина, по всички правила през системата и просто от частната където работех премина в държавна, след време и аз се преместих да работя в държавна градина,голямата ми дъщеря е вече ученичка и отдавна не посещава детска градина. Мотивите ми си бяха чисто лични - да нямам по-голяма заплата ,но пък имам реален педагогически стаж вече, имам време да отгледам децата си без ничия помощ ,каквато нямам и без това, това са плюсове , които за мен са повече от двойна заплата, не мисля да се оправдавам за това.Аз харесвам професията си и мястото където работя. И да забременях с втората ми дъщеря , докато работех в градината където съм и в момента, майчинството ми изтече и вече се връщам на работа и Директорката ми казва , че ще приеме детето ми , но едва ли не като връзкарче, ето с това ми е трудно да се примиря. Затова подчертах , че съм работила в частна градина и там са взели първото ми дете , преди години , без условия. Никъде не съм се хвалила или парадирала, че за другото ми дете ще има място в детска градина, напротив обидно ми е , че може би ще ми се наложи да влезне , както всички останали дечица, на дейни родители с връзки и дълбоки джобове, наистина ми е обидно. Или какво да избера отново частната сфера, за да не ми се налага да се принизявам дотам детето ми да бъде прието, като другите дечица, влезнали по втория начин, не съм далече от тази мисъл, но както казах ми харесва мястото на което работя.  Отдавна не бях писала в тази тема, може би откакто след три протеста за липсата на места в Общинските детски градини в София, поне аз на толкова бях, но мисля че повече и нямаше, се събирахме по шепа майки и затова нищо не се промени , а напротив , системата се опорочи много повече. Затова имах смелостта да пиша по темата, съжалявам , че ти е прозвучало , като хвалба, не беше. Повече не мисля да се оправдавам , като ученичка. Всеки е с правото си да има лично мнение.

Последна редакция: пн, 05 яну 2015, 23:21 от nellyani

# 104
  • СОФИЯ
здравейте,имам въпрос относно промените  за постоянно местожителство.адресната ми регистрация по ЛК е в младост,понастоящем живея в дружба,като имам бележка от общината за настоящ адрес.ще мога ли да се възползвам от 3 т.,ако кандидатствам за райн дружба? Wink

Общи условия

Активация на акаунт