Страсти- градините в София, кампания 2014/ 2015

• 42 241
  • 778
  •   1
Отговори
# 75
  • Sofia
Почти безобидн@  много благодаря за бързия отговор. А всъщност ние кандидатстваме на общо основание заедно с другите, или кандидатстваме с другите деца, чийто родители също имат ТЕЛКово решение?

# 76
  • София
Почти безобидн@  много благодаря за бързия отговор. А всъщност ние кандидатстваме на общо основание заедно с другите, или кандидатстваме с другите деца, чийто родители също имат ТЕЛКово решение?
На общо основание с всички деца, просто имате заявен социален критерий и детето има повече точки.

# 77
  • СОФИЯ
И аз благодаря.

И сега следва малко тъп въпрос от мен, ама да си изясня картинката.
Постъпването на класираните за прием през м. септември деца да се извършва поетапно, но не по- късно от 90 дни за яслени групи и 60 дни за градински групи
Тези 60/90 дни от кога започват да текат? От началото на септември 1.09 или от 15.09, когато официално започва учебната година?

И тук се чудя:
За родител в отпуск по майчинство - служебна бележка, че родителят е в отпуск по майчинство;
Майките в майчинство ще трябва ли да представят копие от трудовата книжка?
Тук си мисля, че няма промяна и само бележка за отпуска си остава?
И двата въпроса ще задам на следващата РГ. Според мен срокът за постъпване тр да се брои от 15.09.

# 78
v_spasova, хубави въпроси! newsm10
На Мама САННЯ за пореден път благодаря за своевременното информиране и въобще за цялото отделено време и усилия в помощ на майките! Също и на Bueno и Спящата, които периодично се разписват с полезна информация от РГ.
Към въпросите на v_spasova, бих добавила още един частен случай, за който да се пита - от кога почва да тече срокът от 60/90 дни за градина, която още не е въведена в експлоатация, а местата са пуснати на текущо класиране? (последно имаше такъв случай в Младост, мисля... като пример, но се случва ежегодно)

На всички - за много години! На кандидатстващите пожелавам класирани дечица в хубави градини!   Party Time

Почти Безобидн@, по въпроса за невъзможността да въведеш училището на най-голямото дете - и аз мисля, че всичко ти е наред с регистрацията, при положение, че успешно си въвела детето с имена и ЕГН. Досега от няколко години наблюдения над системата, не съм забелязала училище на кака/батко да играе роля в кандидатстването, нито пък при записване да се изисква нещо, свързано с училище на по-голямо дете. Месторабота на родителите или детска градина на кака/батко в градинска възраст е друго, защото носят точки, както и подточки за конкретно заведение или район. Ако искаш - цъкни върху най-малкото дете (с което ще кандидатстваш), след това отиди вляво на "Кандидатури/Точки" и виж дали ви начислява точките за многодетно семейство.

Последна редакция: нд, 04 яну 2015, 21:13 от BlyaSSSachka

# 79
  • София
Родител, който работи в Общинска Градина, като Учител ,Педагог,  вече няма никакво предимство за детето си, нали?

П.П. Питам защото от всичко прочетено до тук , разбирам че вече няма! Преди 5 години работех в частна градина, и там приеха първото ми дете без уговорки , само защото работех там, после избрах да работя в Общинска градина макар и за по малко пари и повече работа, но ме устройваше, като локация(не ми се налагаше да пътувам) и работно време!Сега ми предстои да се върна на работа , след второ майчинство и детето ми няма да има предимство в Общинска градина, но ако започна работа в някоя частна градина , ще го вземат.  Питам се защо трябва да лъжа и да измислям разни неща за да има предимство детето ми в Общинската градина, в която работя, не че няма да го приемат по втория начин , но защо .... . И защо си мислите , че след като премахнаха критерия за допълнителни точки за работещи в Детски градини, ще се намалят или премахнат "връзкарите", та те  90 - 95%  въобще не са влизали и не влизат по този критерий .

Последна редакция: нд, 04 яну 2015, 23:14 от nellyani

# 80
  • София
Родител, който работи в Общинска Градина, като Учител ,Педагог,  вече няма никакво предимство за детето си, нали?

П.П. Питам защото от всичко прочетено до тук , разбирам че вече няма! Преди 5 години работех в частна градина, и там приеха първото ми дете без уговорки , само защото работех там, после избрах да работя в Общинска градина макар и за по малко пари и повече работа, но ме устройваше, като локация(не ми се налагаше да пътувам) и работно време!Сега ми предстои да се върна на работа , след второ майчинство и детето ми няма да има предимство в Общинска градина, но ако започна работа в някоя частна градина , ще го вземат.  Питам се защо трябва да лъжа и да измислям разни неща за да има предимство детето ми в Общинската градина, в която работя, не че няма да го приемат по втория начин , но защо .... . И защо си мислите , че след като премахнаха критерия за допълнителни точки за работещи в Детски градини, ще се намалят или премахнат "връзкарите", та те  90 - 95%  въобще не са влизали и не влизат по този критерий .

В частната ДГ освен, че ти приеха детето веднага, не ти намалиха таксата, нали? Ами, бъди сигурна, че и сега ще ти приемат детето в частна ДГ срещу съответната такса.

А и не разбирам драматично зададените ти въпроси, предвид, че си подчертала, че така или иначе детето ти ще влезе по втория начин в общинско ДЗ. Остави ни нас тук да си обсъждаме как децата ни да влязат по първия начин.

# 81
  • София
Родител, който работи в Общинска Градина, като Учител ,Педагог,  вече няма никакво предимство за детето си, нали?

П.П. Питам защото от всичко прочетено до тук , разбирам че вече няма! Преди 5 години работех в частна градина, и там приеха първото ми дете без уговорки , само защото работех там, после избрах да работя в Общинска градина макар и за по малко пари и повече работа, но ме устройваше, като локация(не ми се налагаше да пътувам) и работно време!Сега ми предстои да се върна на работа , след второ майчинство и детето ми няма да има предимство в Общинска градина, но ако започна работа в някоя частна градина , ще го вземат.  Питам се защо трябва да лъжа и да измислям разни неща за да има предимство детето ми в Общинската градина, в която работя, не че няма да го приемат по втория начин , но защо .... . И защо си мислите , че след като премахнаха критерия за допълнителни точки за работещи в Детски градини, ще се намалят или премахнат "връзкарите", та те  90 - 95%  въобще не са влизали и не влизат по този критерий .

В частната ДГ освен, че ти приеха детето веднага, не ти намалиха таксата, нали? Ами, бъди сигурна, че и сега ще ти приемат детето в частна ДГ срещу съответната такса.

А и не разбирам драматично зададените ти въпроси, предвид, че си подчертала, че така или иначе детето ти ще влезе по втория начин в общинско ДЗ. Остави ни нас тук да си обсъждаме как децата ни да влязат по първия начин.

Точно там е въпроса , че не децата на работещите Педагози в Общинските градини са били проблема, за липсата на места и допълнително приетите деца ... дали схващаш?  Аз не се вайкам , че детето ми няма да влезне, просто открито заявявам  , че ми е обидно да трябва да лъжа и шикалкавя, за да влезне. И да , частната градина , където работех , дъщеря ми я взеха без такса, просто имах изпитателен период , в който да се докажа , дали въобще ще ме назначат на работа, след това просто взеха и детето ми.
П.П. Без да променят първоначално договорената заплата.

П.П. А и заяждането и иронията са излишни , защото аз бях една от първите на протестите за липса на места в детските ясли и градини в София, преди години, когато всички само пишеха и плюеха във форума. Тогава шепа майки протестирахме с балони и децата си пред Столична Община, за съжаление понеже бяхме шепа проблема си остана.

Последна редакция: пн, 05 яну 2015, 00:17 от nellyani

# 82
  • София
Скрит текст:
Родител, който работи в Общинска Градина, като Учител ,Педагог,  вече няма никакво предимство за детето си, нали?

П.П. Питам защото от всичко прочетено до тук , разбирам че вече няма! Преди 5 години работех в частна градина, и там приеха първото ми дете без уговорки , само защото работех там, после избрах да работя в Общинска градина макар и за по малко пари и повече работа, но ме устройваше, като локация(не ми се налагаше да пътувам) и работно време!Сега ми предстои да се върна на работа , след второ майчинство и детето ми няма да има предимство в Общинска градина, но ако започна работа в някоя частна градина , ще го вземат.  Питам се защо трябва да лъжа и да измислям разни неща за да има предимство детето ми в Общинската градина, в която работя, не че няма да го приемат по втория начин , но защо .... . И защо си мислите , че след като премахнаха критерия за допълнителни точки за работещи в Детски градини, ще се намалят или премахнат "връзкарите", та те  90 - 95%  въобще не са влизали и не влизат по този критерий .

Точно там е въпроса , че не децата на работещите Педагози в Общинските градини са били проблема, за липсата на места и допълнително приетите деца ... дали схващаш?  Аз не се вайкам , че детето ми няма да влезне, просто открито заявявам  , че ми е обидно да трябва да лъжа и шикалкавя, за да влезне. И да , частната градина , където работех , дъщеря ми я взеха без такса, просто имах изпитателен период , в който да се докажа , дали въобще ще ме назначат на работа, след това просто взеха и детето ми.

Аз много добре схващам. Че липсата на места е проблем е ясно на всички, пишещи тук, ти не ни отваряш очите за това. Но ми е писнало от такива като теб, които мрънкат и същевремнно лъжат и плащат подкупи. И на мен ми е обидно и за това няма да го направя. Нали схващаш какво искам да ти кажа?

# 83
  • София
Скрит текст:

Аз много добре схващам. Че липсата на места е проблем е ясно на всички, пишещи тук, ти не ни отваряш очите за това. Но ми е писнало от такива като теб, които мрънкат и същевремнно лъжат и плащат подкупи. И на мен ми е обидно и за това няма да го направя. Нали схващаш какво искам да ти кажа?
" Но ми е писнало от такива като теб, които мрънкат и същевремнно лъжат и плащат подкупи. "  Още подкуп на никой не съм платила, ти явно имаш проблем с четенето и разбирането. Всъщност аз не мрънках , че детето ми няма да влезне в градина, а заради унижението да работиш за почти минималната заплата, като младши учител  и да трябва да ти отнемат и предимството прием на дете. Все едно в системата работят само млади Учители с много деца.Те децата, които  влизат по втория начин , влизат по съвсем други пътеки. Както ще да е , аман от злоби.

# 84
  • София
Скрит текст:

" Но ми е писнало от такива като теб, които мрънкат и същевремнно лъжат и плащат подкупи. "  Още подкуп на никой не съм платила, ти явно имаш проблем с четенето и разбирането. Всъщност аз не мрънках , че детето ми няма да влезне в градина, а заради унижението да работиш за почти минималната заплата, като младши учител  и да трябва да ти отнемат и предимството прием на дете. Все едно в системата работят само млади Учители с много деца.Те децата, които  влизат по втория начин , влизат по съвсем други пътеки. Както ще да е , аман от злоби.

Ти подкуп не си платила все още, но си сигурна, че детето ти ще влезе по втория начин все пак. Браво на теб. И аман от такива като теб. Защото няма значение по какви пътеки влизат, важното е, че не е по нормалния начин.
И едва ли ти си единствената, работеща на почти минимална раб. заплата. Има още хора около теб в тази прекрасна държава, които работят за МРЗ и нямат предимства.

# 85
  • София
nellyani - Детето ми ходи на частна детска градина. Приеха го веднага защото имаше места.

catty m - И на мен ми е обидно, но докато не се вдигнем всички и не го направим публично достояние това няма нищо да се промени. Октомври или ноември (не помня) с ММ ходихме при директорката на ОДЗ-то където искахме да започне детето. Освен, че кандидатствахме през февруари 2014 г. и не ни приеха по общ критерии. Отидохме с всички документи и протокола от ЛКК комисията.
При срещата с директорката тя категорично отказа да приеме документите, тъй като била приела деца над капацитета ( при допустима бройка от 16, тя е приела 22 ). Разбира се в системата фигурираха само 9 приети за набор 2013 г. Каза да не разчитам на този протокол и да си кандидатстваме отново догодина през системата.
Онзи ден влизам да видя какво се случва и "ооо какво да видя" за набор 2013 бройката е станала 13 и са приети 4 деца по т.2.2.4"
Просто избеснях.... #Cussing out #Cussing out #Cussing out

Скрит текст:
Иначе конкретно говоря за 62 ОДЗ (район Оборище)

# 86
  • София
Интересно ми е едно:

Как и по какъв начин тези деца приети по вторият начин се отбелязват в системата?

# 87
  • София
Това исках да кажа и аз, че децата си влизат по втория начин и тези деца със сигурност не са деца на Педагогическия персонал в градините, просто защото младите кадри, които работят в тях и имат деца в градинска възраст  се броят на пръсти. Според мен се създаде заблуда , че всички деца над бройката и връзкарчета са деца на персонала в градините, а това не е така, те просто си влизат по други видими и невидими пътища , за съжаление. Sad

# 88
  • София
Интересно ми е едно:

Как и по какъв начин тези деца приети по вторият начин се отбелязват в системата?

Директорките на градините пускат молби до общината, и така им разрешават допълнителните бройки. Например тази година в местната детска градина има деца от набор 2012, които по електронен път нямат достъп да се регистрират, но ако отидеш на място в градината директорката пуска молба и готово. Майка ми е детска учителка в тази градина и има 4 деца набор 2012, които още са с памперси не могат да говорят и да се хранят сами.  ooooh! Тя е една учителка на 30 деца, как се оправя не знам. Peace Водят си се редовно регистрирани.
Моето също е набор 2012, но аз не желая да е с по-големи деца и да тръгне на училище по-рано, за това си изчаквам тази година живи и здрави да си тръгне с набора на градина.

# 89
  • СОФИЯ
На последната РГ се обсъжда въвеждане на предимство за завръщащи се от майчинство служители (педагогически и непедагогически персонал) -  само за конкретното ДЗ, в което работи родителят и да имат поне 6 м. стаж. Не дава 3 т. като отменения К4 и не важи за баби и дядовци. Този протокол все още не е качен в ИСОДЗ.
Календарът за 2015 г. обаче е качен.

Общи условия

Активация на акаунт