Страсти- градините в София, кампания 2014/ 2015

• 42 231
  • 778
  •   1
Отговори
# 435
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
samodelia, критерия е следния:
К5.
Скрит текст:
Детето посещава самостоятелна общинска детска ясла на територията на Столична община най-малко 6 месеца преди записване - 1 т.

Важи само при кандидатстване в 1-ва градинска група. Определя се автоматично от статуса на детето.

Предимството ще се начисли автоматично при изпълнение на условието за посещение на СДЯ не по-малко от 6 месеца. Месеците посещение се отчитат към момента на записване.

При сливане на СДЯ с ЦДГ и/или ОДЗ детето, посещаващо преобразуваната СДЯ най-малко 6 месеца преди записване ползва предимство по К5.

т.е., ако посещава СДЯ в Надежда ще може да използвате 1 т. следващата година, когато ще трябва да кандидатствате в ОДЗ или ЦДГ ... Ако посещава ОДЗ, няма да имате тази точка и догодина. Ако сега кандидатствате ще е "на общо основание" т.е. както сте кандидатствали миналата година без точка, за това, че детето посещава ясла. Ако не ви приемат си продължавате в Надежда, ако ви приемат - подавате си документите в срок, а детето си продължава да посещава яслата в Надежда и го премествате на новото място през септември.

# 436
Татко Ники, освен поставяне на казуса пред Работната група/СО, паралелно може да действате и на още един фронт - живот и здраве, да се роди детенцето, може да обясните ситуацията и да помолите от общината по-бързо да ви дадат акта за раждане или ЕГН-то.  Знам, че има случаи, когато (с причина) актът за раждане е изваден по-бързо. Може би това също е вариант, който може да проверите, в допълнение към обмисляните от вас мерки.

samodelia, доколкото в район Надежда самостоятелни детски ясли вече няма, логично си правя извода, че детето посещава яслена група в ОДЗ. При това положение, този факт не ви носи допълнително предимство. Имате 2 варианта:
1. Кандидатстване наново през ИСОДЗ в по-удобна градина;
2. Намиране на дете от същия набор, за което искат обратна на Вашата размяна и с което да се размените. Има тема за размяна на детски градини, където може да прегледате съобщенията и да пуснете своето.

# 437
 Мерси момичета.   bouquet

Да в 137 ОДЗ -филиал ал. Михов сме и искам да си го прехвърля. Явно си е стандартно както преди по стария ред и си кандидатстваш наново:) Дано да е в 31-ва или 22-ра успеем да влезем,че Люлин си е голем град Stuck Out Tongue Praynig
пожелавам успех на всички тази година! и дано да има повече места,че е кошмарно... Sad

# 438
  • Sofia
Здравейте, отново аз да си задам въпроса- как точно да отбележа, че съм прекъснала по майчинство студентка? В сайта намерих такъв въпрос- но къде точно се отбелязва в критерии/точки? в К2 или К3?
Ето и въпроса от самия сайт:  Как стои въпросът с майките студентки по майчинство? Аз в момента съм прекъснала за 1 година по майчинство напълно правомерно и със запазени студентски права.
Да, ще ползвате 1 точка - точно както работещите родители в отпуск по майчинство.

Благодаря ви!

# 439
  • в 1001-та нощ
...Ще ми е любопитно да разбера какво мислят майките от форума за този казус и ще съм ви благодарен bouquet bouquet bouquet да го коментирате. ...

Може би най-леко решение за тези "изключения" (а те не са малко - малко ли деца се раждат в този период) е да има "служебно ЕГН", което да се прилага, ако датата на раждане на детето е 20 (примерно) дни преди класирането. Ако зависи от мен и малко по-дълъг срок, защото целият този стрес за родителите е безсмислен - ражда ти се дете - ти всеки ден дебнеш дали е излязъл акта за раждане  Crazy  

Още по-добре е да има "формула" в клетката за ЕГН - въвеждаш датата на ражане и ако е 30 дни преди класирането - то служебното ЕГН се присвоява автоматично в клетката, т.е. родителят не го пиш есам на ръка  Peace

Като лично мнение - съм много "ЗА" да има облекчаване и грижа за родителите, вместо излишен стрес  Peace

Ако се случи с мен ще информирам и директорката на избраното детско заведение. Възможно е да окаже съдействие  Blush

# 440
  • Sofia
Изникна ми едно питане за тази 1 точка при посещаване на СДЯ минимум 6 месеца. Детето ми тази година посещава 1 яслена група в СДЯ. Ако хипотетично следващата година посещава 2ра яслена група в едно ОДЗ, а след това за градинска група искам да кандидатствам в друго ОДЗ, то тази точка ще важи ли или не при кандидатстването за градинската група?
Благодаря Simple Smile

# 441
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
krisskata, смятам, че няма да важи точката,в описания от теб хипотетичен случай,  защото детето има възможност да продължи в 1-ва група на ОДЗ-то, което посещава т.е. не е в ситуацията на останалите, които са напуснали СДЯ - да няма къде да ходи на ДГ.

# 442
  • София
татко Ники, в София рядко се бави издаването на акт за раждане повече от седмица. Колкото и грозно да звучи, всичко се случва, дори в последния момент, да пази Господ. Така че има смисъл да се изисква раждането на детето, а не очакването му. НО е факт, че има как дете да се роди и още да няма ЕГН буквално в деня на заключване на системата. В този смисъл е супер, че имате време и възможност да поставите аргументирано въпроса по реда. Вероятно ще е добре да проверите детайлно фактите (сроковете) преди това.

# 443
Момичета, сега една дружка ме попита следното: и двамата родители работят в общината, в която ще кандидатстват за ОДЗ и СДЯ ... Ако е приет ДК от ОДЗ за 0,1т. "месторабота" - колко  се начислява в профила? - 0,1 или 0,2 ... Аз не съм запозната ...

# 444
  • София
Изникна ми едно питане за тази 1 точка при посещаване на СДЯ минимум 6 месеца. Детето ми тази година посещава 1 яслена група в СДЯ. Ако хипотетично следващата година посещава 2ра яслена група в едно ОДЗ, а след това за градинска група искам да кандидатствам в друго ОДЗ, то тази точка ще важи ли или не при кандидатстването за градинската група?
Благодаря Simple Smile

Не, няма да важи.

# 445
  • София
Момичета, сега една дружка ме попита следното: и двамата родители работят в общината, в която ще кандидатстват за ОДЗ и СДЯ ... Ако е приет ДК от ОДЗ за 0,1т. "месторабота" - колко  се начислява в профила? - 0,1 или 0,2 ... Аз не съм запозната ...
0.1

# 446
  • Sofia
И аз така предполагах. Благодаря Simple Smile

# 447
  • София
татко Ники, според мен постави този въпроса на Работната група - пиши до отдел Образование, ул. Оборище 44.
Личното ми мнение е, че конкретно за такива случаи е добре да се помисли и да се направи нещо подобно на това, което и a.l.e.n.a , и татко Ники са писали.

Относно акта за раждане - покрай едни перипетии с баткото съм вадила по спешност ЕГН. Той се роди петък вечерта и в понеделник по обяд бяхме в община Средец, ул. Леге 6, за да вземем акта. От болницата ни насочиха къде да отидем. Обяснихме в общината за както става дума и за 10-ина мин издадоха документа.

# 448
  • София
На мен акта за раждане на детето ми беше готов 1 ден след изписването от болницата (София), съответно се учудвам за тези дълги срокове, които споменавате. Предполагам са само на хартия и това да не създаде неудобност за родителите с тези гранични случаи.

# 449
Предполагам са само на хартия и това да не създаде неудобност за родителите с тези гранични случаи.

Да - на хартия (по закон) болницата е задължена да съобщи на общината до 5 дни след раждането, а общината е задължена да впише акта за раждане и да издаде заедно с това оригинално удостоверение за раждане до 7 дни след съобщаването, след което родител трябва да вземе в работно време удостоверението.

Общи условия

Активация на акаунт