Бродирана красота - Тема 128

• 60 708
  • 723
  •   1
Отговори
# 555
  • град-държава
Здравейте,  Simple Smile
Надничам понякога да разглеждам красотите, които творите, но тъй като имам нулев опит в шиенето на гоблени, не съм се включвала в темата.
До този момент съм шила единствено сатенен бод по ленени кърпи за хранене и покривки - пълен фрийстайл като съм си вадила мотиви от любими порцелани.
Преди няколко месеца обаче, открих античните семплери и буквално откачих.
Та ето ме тук с първия започнат от мен.
Поръчах комплекта от дама, която се занимава с антични семплери, чиито оригинални модели се намират в различни музеи и частни колекции, а тя изработва схеми и шие в реплика модел за продажба.
Тъй като едва навлизам в тази материя не съм наясно особено с терминологията и изобщо доста неща. Майка ми шие антични семплери от година някъде и ми показа основни неща като кръстат бод, как да броя и да се ориентирам по схема, и започнах.
Това е модела, който шия като за първи опит:
http://www.samplers-berlin.com/mustertuch/sm-1678.html 

А до тук съм стигнала за около 2 седмици:

https://farm8.staticflickr.com/7299/16376184846_b641b7a2e6_c.jpg 

Снимката я направих вчера и в момента цветето в най-ляво, почти съм го завършила. Но като гледам как ми се опъва и колко разшивам, ще има доста да си шия, а вече нямам търпение за други модели. Crazy
В този ред на мисли огромното ми желание е да започна след този семплер, да бродирам с копринени конци, но такива не откривам, освен по разни американски блогове. Ако можете да ми съдействате с информация, равни няма да имате.
Иначе комплекта, който получих е със страхотно качество и всичко е направено така, че дори абсолютен лаик като мен, да се ориентира веднага и да започва. Laughing

# 556
  • Kneja, Vratsa, Bulgaria
 Vermilion` , по принцип не си падам по такива семплери, но това не не критерии да се отказваш от  това, което ти харесваш.
Аз обаче съм впечатлена от панамате, може би греша - ленена основа. Как броиш?

Интересно се получава, продължавай.  Peace

# 557
  • Бургас
Vermilion, това е много " тънка" работа и граничи с търпението на нашите баби. Но резултатът е прекрасен и аристократичен. Всъщност ти какво поръча / получи-модел, конци, и навярно плат в ? размер ? А материалът беше подгънат ?

# 558
  • град-държава
А, отказване - аз сега започвам. Laughing
Оставила съм всичко и лягам, и ставам с бродерията.
ba4iiska, панамата е 100% лен. Според майка ми е 40 каунт(аз нищо не разбирам от това), никъде в комплекта не пише какъв е. Много е фина, ние налична към момента имаме 38 каунт, но изглежда по-грубо до тази.
Шие се с 2 нишки през 2 нишки.
А броя по квадратчета на схемата, преброявам и засичам на панамата, като предварително засякох центъра и от там започнах.
Луда работа Mr. Green, започнала съм отзад-напред, но така ми се видя по лесно, а и виждам доста блогърки, които започват семплерите по този начин. ( е, не точно от средата в края hahaha)
armeria, на мен в началото ми изглеждаше невъзможно, но докато направя 10 пробни бода и вече бях започнала борда, че с цветята.
Поръчах пълен комплект, но може да се поръча и само схема. В него имаше панамата, не подгъната с размер 36,5/46,5см.
Шивачка ми я подготви, за да я опъна на рамка.
Конци ДМЦ в перфектно състояние, цветна легенда, схемата, игла 28н, голяма снимка на модела и каталог с всички семплери, които предлага.

# 559
https://www.google.bg/url?sa=i&source=web&cd=&cad=rj … 5055972&rct=j      Моля тези който имат тази схема да ми я пратят от сьрце моля, на всякьде тьрся но без резултат. Благодаря предварително.

Заповядай http://dox.bg/files/dw?a=eb8ce2e030

Vermilion, добре се получава този семплер  Peace

# 560
Много моля за схемата на гоблена майя

# 561
Благодаря много!

# 562
  • Русе
Добър вечер! Да знаете, че не ви изпускам от поглед, всеки ден ви чета и цъкам бутончето "харесва ми" на всички хубавини, които показвате. Аз подкарах великденската тема и успях да ушия три пиленца, че тая година Великден е рано. Ето ги:

Ваня, много ти благодаря    bouquet Не знам как си открила схемичките, голям факир си, аз само се облизвах на снимки в нета. Шити са с конци каквито имам под ръка.
До тук съм с големия гоблен:

мъча се да шия всичко едновременно, ама хич не ми се получава. Както вече споделих не обичам да шия образи и хора, но тоя гоблен просто ме грабна. Може би дългото очакване да се появи на бял свят моя малък принц е помогнало и затова съм го нарекла за подарък за моя лекар, който е вълшебник и сбъдва желания. Такава любов всемирна излъчва тази майчина прегръдка, знам, че всички ме разбирате за какво говоря.
Извинете ме за дългия пост, дано не съм ви досадила.

# 563
Вече ще полудея #Crazy При нас бройката се качи на скромните 75 покани #Crazy Отивам да режа още панама...

# 564
  • Kneja, Vratsa, Bulgaria
Вече ще полудея #Crazy При нас бройката се качи на скромните 75 покани #Crazy Отивам да режа още панама...
... че нямаше ли да бъдат 55 покани? Или толкова направихте до онзи момент?
Колко гости ще бъдат? #Crazy

# 565
Имаме ново попълнение. Раздвижи се темата, че беше замряла.
Роси, то с тази бройка си е за полудяване. Мисля ви много, чак се треса от ужас. Едно и също 75 пъти.
Вермилион, покажи и други картинки на тези антични семплери.

# 566
  • град-държава
Olenka63, в първия линк, който съм дала има много модели, отделени по години, от които датират + много информация. Конкретната дама има и страница в бука, където е много активна с актуална информация, много снимки на работата си, отделно качва снимки от музеи и пр.
Иначе даваш в google / sampler and antique needlework и:
https://www.google.bg/search?q=antique+needlework&client=ms- … ntique+needlework
Пълно е с блогове и какво ли не по темата.
Аз лично гоблен никога не съм шила, както споменах, изобщо нищо различно от това, което споменах в първият си пост. Търсила съм инфо и какво правят българките, но наистина оставам с впечатление, че интересът е почти нулев относно античните бродерии. Аз просто се запалих именно от същите. Laughing
Дано се включат и потребителки, които имат опит с копринени конци.

# 567
... че нямаше ли да бъдат 55 покани? Или толкова направихте до онзи момент?
Колко гости ще бъдат? #Crazy
Първоначално говорихме за 50 броя. Аз реших да правим 55, за да им дадем и малко резерв. Днес получих съобщение че ще им трябват 75 и ако е проблем да ги направим, ще поръчат допълнителните бройки като обикновени картички. Обещали сме да ги направим, ще направим всички еднакви. Като ще е гарга- да е рошава. Ние ги шием едновременно всички бройки, а не едно по едно мотивчета. Така е по- лесно. В един момент не е нужно да се гледа схемата- запомняме я и само боцкаме.

# 568
  • Пловдив
Vermilion, а защо трябва да са копринени. Питам, защото в къщи имам от майка ми доста и съм пробвала - няма такава мъка. С ламе е по-лесно да се шие, отколкото с копринени.
Иначе, аз много харесвам тези модели, но от рускините май свикнах да им казвам примитиви. Изключително красиви неща има........... и много приятни за шиене.

За протокола, завърших още нещо малко, здравето ми взеха тези лейзита /пак не станаха съвсем, ама 4 дена ги шия и разшивам - отказах се/ каквито такива:

Снимка1463 by did_tag, on Flickr

# 569
Дид, харесват ми тези саксийки- много добре са станали. Къде са тези лейзита, не виждам- в зеленото на листата ли има?

Общи условия

Активация на акаунт