Съвместно съжителство

• 14 916
  • 173
  •   1
Отговори
# 120
Да бе верно...То малкия,че е 1ви клас,ходи с по 2 кинта на училище..Сандвича е 1,50 и то в училищна лавка.. Rolling Eyes

# 121
Обяда аз лично не съм го споменала, защото и двамата го пропускаме редовно. Такъв ни е режима. Когато не го пропускаме си носим храна от вкъщи, която става за навън. Това включва варени яйца, зеленчук, понякога пълнозърнеста филийка с нещо и плод - един съвсем нормален обяд. Понякога, ако сме готвили нещо удобно за пренос на вечеря си го взимаме в кутия. Понякога правя сандвичи - 2 филийки пълнозърнест хляб или лимецов с маслини, някакъв вид сирене и нещо за мазане, шунка сравнително рядко. Хич не излиза скъпо и да ви кажа, ама съвсем честно: ако обедната почивка ми е 30-40 мин. не бих ходила да си купувам дюнери или бързи закуски, или каквото там се предполага, че е легитимно. 20 пъти по-здравословно е човек да си вземе нещо, което знае какво е. Изключвам случая на blondie_ana, защото те могат да си позволят да ядат в свястни заведения - ок, това е чудесно, а тези, които не могат - чудесно могат да се справят и така.  Peace Впрочем, докато съм те споменала, blondie_ana, понеже попита - когато живеехме под наем, положението ни не беше никак различно от това на авторката. 1500 лв доход, 380 лв наем в Младост. Не си спомням и един ден да съм мизерствала. Ми в крайна сметка нямаме деца, и двамата не сме по цял ден вкъщи, млади сме - не мисля, че стабилен хубав живот можем да живеем единствено, ако взимаме заплатата на 4-членно семейство.  Peace

# 122
Искаш да кажеш, че възрастен мъж е способен да се нахрани с 2 филийки хляб, намазани с нещо?

Или пък да издържа цял ден само на купичка овесени ядки и чиния леща редовно? Ако е така, е по-скоро изключение.

# 123
Искаш да кажеш, че възрастен мъж е способен да се нахрани с 2 филийки хляб, намазани с нещо?

Или пък да издържа цял ден само на купичка овесени ядки и чиния леща редовно? Ако е така, е по-скоро изключение.
Голяма купа овесени ядки, овкусени според случая + някой и друг плод на закуска. Някакъв сандвич с яйца и каквото е останало от вечеря за обяд (ако има такъв, пак казвам, в това отношение сме малко странни и двамата) и вечеря. Забелязвам, че от всички неща, които изредих, се залавяте точно за лещата.  Mr. Green Може би, защото звучи най-нехранителна? Забелязала съм, че това е една от най-хранителните възможни вечери - лещата съдържа много полезни вещества и засища чудесно, освен това аз я правя гъста, с чесън и моркови и става чудна. Край, тази тема я напускам, огладнях, докато пиша.  Laughing

# 124
Мдаа, дойдохме си на думата. Обяд за 1, 2 лв, или пропуснат, сутрин сандвичи, за обяд санвичи, иначе тестени неща не ядем  Rolling Eyes
Моят мъж с един санвич или едно яйце ще изкара ... около 1 час, после ще вие от глад  Laughing

# 125

Голяма купа овесени ядки, овкусени според случая + някой и друг плод на закуска. Някакъв сандвич с яйца и каквото е останало от вечеря за обяд (ако има такъв, пак казвам, в това отношение сме малко странни и двамата) и вечеря. Забелязвам, че от всички неща, които изредих, се залавяте точно за лещата.  Mr. Green Може би, защото звучи най-нехранителна? Забелязала съм, че това е една от най-хранителните възможни вечери - лещата съдържа много полезни вещества и засища чудесно, освен това аз я правя гъста, с чесън и моркови и става чудна. Край, тази тема я напускам, огладнях, докато пиша.  Laughing

Ами, имам си идея колко засищат овесените ядки и лещата, не само лично мен, но и при нормални, здрави мъже. Не се засищат задълго от леща, освен ако не са замезили с половин хляб. Също съм на мнение, че и една картофена салата не е подходяща за единствено ядене при хранене 2 пъти на ден.

# 126
какво може да се обядва за лев. Дори и два.

За 2 лв - бургер, аз лично това предпочитам и това ям, а за лев - баници, форнети, каквото обичаш, не знам. Не се чувствам ограничена, като си купя бургер, даже понякога не успявам да го изям целия.
Не виждам причина да си купя същото, но от Subway за 3 пъти по-висока цена. Просто съм преценила колко е разумно да се даде за такова нещо и точка.

# 127
  • Другата България
Не, то е ясно, че и с 2 може. Но това ли е смисълът на живота? Да работиш, за да мизерстваш и да си броиш стотинките?
Може, затова цитирах при нас какво може да се купи с до 2 лв на ден. Ама пък е тестено Mr. Green, а хората не го консумират ...почти /да не се хващаме сега пак за липсващи думички/. Не да си носиш от вас в кутия. Щото аз така разбрах. И това всеки ден. Ами не става.
За другото - съгласна съм. Затова и казах, че това не е "разнообразие", разнообразието не е само от зеленчуци няколко вида, а ограничаване и постоянно броене на стотинки и пресмятане на това кой колко.

Ако са под наем - 800 лв. Ако не са под наем - 500 лв.

Да се чуди и мае човек защо минималната работна заплата е 360лв. То двама души с минимална такава ще си живеят царски. 720 лева, ехей!
А горното ме остави без думи.
500 лв. за какво?
За всичко - храна, сметки, други разходи /лекарства, препарати, козметика, развлечения от време навреме, дрехи, обувки...и още такива "подробности"/?
Силно се надявам да не е искала да каже това потребителката, защото ако е така, се предавам и се самообявявам за нищо неразбираща от...нищо. Tired

Ама това е тестено, дето го казваш, и всеки ден да го ям, поне аз не бих.
Но това вече е издребняване, щом се справяш - ок.

Последна редакция: ср, 04 фев 2015, 21:30 от Merri_An

# 128
  • Велико Търново
Не си само ти Confused направо онемях, че с 500 лв. двама души могат да живеят спокойно ooooh! Дано не четат от социалното министерство.....после, били сме с най-ниски заплати, ами - глезотии, можем и с по-малко Tired

# 129
Дано не четат от социалното министерство...

Сакън! Ще намалят МРЗ поне двойно! Какъв е тоя разгул 360 лв на човек?! Mr. Green

# 130
Малиии,трайте верно..Тамън склониха да вдигнат минималната Mr. Green

# 131
Мдаа, дойдохме си на думата. Обяд за 1, 2 лв, или пропуснат, сутрин сандвичи, за обяд санвичи, иначе тестени неща не ядем  Rolling Eyes
Моят мъж с един санвич или едно яйце ще изкара ... около 1 час, после ще вие от глад  Laughing
Айде пак. Laughing Ти май сериозно ми имаш зъб на готвенето. На закуска не ядем сандвичи. На обяд не ядем не от немотия, а защото ни е такава работата, че не винаги има начин. А иначе 2те филийки пълнозърнест хляб в спорадичния сандвич едва ли ще ни вкарат в ранен гроб от затлъстяване.  Laughing

А вие всички наистина ли ядете на закуска хайвер със сьомга, на обяд патица по пекински и на вечеря пиле фрикасе?  Whistling Така се хранят 90% от семействата, които познавам - с голям или с малък доход: лещи, мусаки, ястия с картофи, с ориз, с варени зеленчуци, омлети, месо, риба, всякакви джунджурии с различни сирена, салати, не виждам кое е супер странното и непонятното. Ето днес, за пример: сутринта той си изяде овесените ядки, а аз си изпих кафето. Днес не сме на работа, поради което обяда И вечерята (две отделни яденета) ни бяха мусака (картофи, кайма, моркови, лук и заливка с кисело мляко и яйце), салата (домати, краставици, репички, червен лук) и сирене моцарела. Ми не е над 20лв., а гледам живи сме, че и сити.

Сериозно ли смятате, че двама млади човека имат нужда от минимум от 2500 лв, за да оцелеят и да не живеят в мизерия? Ми то тогава маса народ ще си седи сам, защото средната заплата не е кой знае колко висока дори в София.

# 132
Тъй като в случая става въпрос за млади хора, несемейни, си направих труда да направя една калкулация на разходите на сина ми, който е горе-долу в този възрастов диапазон. Получава 1100 лв. чиста заплата, живее до нас в наша гарсониера, т.е. не плаща наем, кара нашата стара кола. За всичко останало иска да бъде независим и да си покрива сметките и всички негови си разходи. Какво се получи -

- сметки за ток, вода, парно, ТV и интернет - 100 лв. на месец
- за храна ми дава - 150 лв. /Закусва вкъщи овесени ядки, варено яйце, кисело мляко. , Вечеря - каквото съм сготвила за нас - обикновено е месо със зеленчуци, или ориз, или картофи, паста, - изобщо "домашна кухня". Понякога вечеря салата със сирене или извара и за съжаление "мушва" някой кренвирш/.
- За обяд си взима нещо от топла витрина, защото офисът е в близост до един от големите магазини - салата, някакво месо, понякога може да вземе нещо от приготвената вечеря - така че заедно с някое кафе в офиса - слагам 100 лв.
- за бензин - минимум 50 лв. /офисът му е далече/
- годишните такси за данък върху апартамента, кола, гражданска отговорност, автокаско и т.н.- 50 лв.
- излизане на дискотека /ако е с DJ има вход, напитките са скъпи по тези места/,кино - минимум
50 лв.
- GSM - сметките са му около 40 лв.
- фитнес карта - 60 лв.

Това като екзистенц минимум прави 600 лв. месечно.

Сега следват някакви разходи за "лиготии" по думите на някои, за други - нормални или пък непредвидими неща. Например - почивка за 1 седмица, някой дълъг уикенд с компания на планина /е, не на палатка/, пикник, където се купува месо, зеленчуци, бира /и се делят разходи/, гости вкъщи /защото живее сам и приятелите му идват да гледат мачове, играят карти и т.н. - пак заедно си купуват нещо за хапване и пийване/. Сам си купува дрехи, обувки, козметика - ако има нужда, или ако е решил, че нещо му харесва - ние само правим по някое и друго подаръче от чужбина или по празниците, някоя и друга хранителна добавка. Ремонт на колата, ако се наложи /есента плати 300 лв. за нещо си/, развали му се окончателно хладилника, който му бяхме дали и се наложи да си купи нов /малък, заради мястото, но пак струваше около 280 лв. май/.

Миналата пролет се наложи по спешност операция от апендисит - трябваше да избира дали да бъде обикновена и да мине по здравна каса, или лапароскопия - за 500 лв. Той си реши и плати сам за 2-та - изобщо не прие ние да покрием този разход. Разбира се, такива неща са инцидентни, но понякога нещо непредвидено може да се случи.

Т.е. след покриване на ежемесечния екзистенц-минимум, с останалите пари той си покрива през годината всичко останало. Не вярвам, че ако заживее с някое гадже, тя ще умира от желание още от първия ден да започнат да си калкулират разходите и да се чудят от какво да се лишат, за да продължат да живеят по един нормален според мен начин докато са млади и нямат ангажименти с деца.

Но, знам ли, може пък наистина любовта да се окаже побеждаваща всичко  Sunglasses

Последна редакция: ср, 04 фев 2015, 23:36 от jfjallen

# 133
  • София
С риск и аз като Google76 да бъда обвинена, че си държа мъжа гладен, нашите разходи за пазаруване много рядко надвишават 260 лева. Толкова са ни ваучерите и винаги остава по някой в края на месеца. Като изобщо не се ограничаваме, месо, млечни, сиренца, плодове и зеленчуци, че и junk винаги има по нещо. Но все пак сме по цял ден навън, колко да изядем/изпием за няколко часа вечер. Старая се да готвя поне за 2 дни за да не се въртя всяка вечер пред печката, но не с всяка манджа се получава, а събота или неделя правя поне по 2 ястия + поне един десерт. Поне ведъж седмично вечеряме при родителите ми, при свекърите също, понякога и на заведение.

Обядът в офиса ни е 5-10 лева на човек на ден - нещо готвено с хлебче и десерт.
Но ако трябваше да избирам да си нося храна за да пестя или да си стоя при мама вместо да се съберем с ММ, щях да нося кутии с манджа и да се возя в ГТ без изобщо да се замислям.

# 134

Това беше последното нещо, което очаквах да видя в темата, след завоя й към хранително-вкусовата промишленост.  Laughing

А и да, дояде ми се геврек.  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт