Баба Зима вънка шета, Автустинчета ядат пюрета

• 28 768
  • 752
  •   1
Отговори
# 195
  • София
fiona, честит ви втори зъб Peace Ти вчера като каза как да проверяваме за зъби и аз вкъщи порових из устата му - ами то едни неравности, едни вълнички по венците му - и отдолу, и отгоре - та си чакам ново включване скоро newsm47
А за служителката от Социалните - чак да се чуди човек от къде толкова разбиране. В нашето подразделение не са особено мили, но и ги разбирам - по цял ден обслужват какви ли не хора и това за по 350-400лв., мотивацията е слаба.

О, Espresso, ама аз си мислех, че ти за сърцето си чела, когато се чудеше за Мотилиума. И аз сега се чудя какво да правя - моята приятелка, която отказа да го дава на детето си преди време, ме съветва да не му го давам... но той пък започна нощем да спи зле и повръща стомашна течност. Ще го мисля...

# 196
  • по пътя
Пипи 2013-благодаря, даваш ми надежда.Да, кърмя на всяко хранене,нощем също.

# 197
Ние сме на смесено хранене, като аз се цедя и допълвам дозата с ам. Не е идеалният вариант, защото е голяма хамалогия и вече съвсем ми е писнало. Но можеш да пробваш по този начин, поне веднъж да изцедиш, за да видиш колко можеш да изцедиш и колко се налага да добавиш. Другият вариант е кърмиш и после додаваш ам, примерно правиш 60-90 мл и колкото изяде. Нямам време да проверя, но защо добавка, защо не захранване? Ако сте близо до 5тия месец малко по-ранно захранване ми се струва по-удачно?

Пипи, имам кенгуру, не слинг, но дреб на ръце заспива само вечер. През деня съм го разнасяла един час на ръце и не спи.

В количката вкъщи вече не спи. Преди и аз така го приспивах, малко люшкане и е готов. Сега обаче няма...

# 198
Ижинка,аз за сърцето четох,но в листовката. А педито взе други неща да обяснява. В листовката излиза,че ако има проблем със сърцето,има проблем и с хапчето. А педито го обясни,че едва ли не хапчето предизвиква проблема. И ние бяхме така и това въпреки ранитидина и гастротуса,но и млякото беше 2 -5 мл,но адски мн миришеше на застояло мляко,както и когато се оригваше. Това беше около 2 седмици. Иначе си го държа мотилиум-а за всеки случай в несесера...

# 199
Пипи2013, и ние сме така. Докато свърша ежедневните неща за почистване и подреждане, не остава време за нещо по-задълбочено да оправя. И така си се трупа. После като мъжът ми гледа децата някой ден и имам няколко часа на разположение се залавям да изчистя уж основно и се оказва накрая, че докато подредя дневната и пусна прахосмукачка на пода, на диваните, на компютрите(че кабинетчето ни с компютрите стана детска и се изнесохме в хола) и мъжът ми звъни, че се прибират от 3-4 часова разходка и не мога да повярвам как не мога да свърша нищо. Преди за същото време оправях цялата къща да речем, без пускане на прахосмукачка по подовете и без миенето им след това. И знай, че става по-зле с порастването на децата. Първо ще е намазана храна по покривки, маси, столове и т.н. После дребни играчки ще започнат да ти се забождат по ходилата. В по-тийн годините ще започнат да се трупат чаши и чинии в стаята на детето, особено, ако има компютър там. Май се очертава след около 18тина години да има ред у дома. Но пък тогава ще ми е скучно и предпочитам хаоса сега.
А  danny_p го е казала мнооого точно!

danny_p, ами ние целогодишно ходим по тениски у дома. Сигурно се събират 10тина по-критични дни в годината, в коиито можеш да видиш някой с дълъг ръкав. А пък за пуловер -някой трябва яко да се е намръзнал. Температурата ни е около 22 в хола, по другите стаи е по-скоро малко под 20. В детската като загрея за баня стига 24, през  нощта само на парно(което топли само себе си!)пада до 18. На всички коледни снимки сме по къси ръкави, аз даже имам една на която се вижда под масата, че съм боса.

Lunno momi4e, ако разредиш кърменията, защото сигурно детето ще се засища от АМ и ще отмества следващото хранене, а искаш още доста време да имаш кърма, задължително поизцеждай също, защото иначе бавно, но постепенно ще ти намалява. Аз допуснах тази грешка и спада на количеството се получи доста бавно, но точно поради тази причина неусетно и в един момент изпуснах нещата от контрол.

Вече втори път след ваканцията момчетата не се събуждат в 6 и аз не си чувам алармите за събуждане и не събуждам дъщеря ми на време за училище. И понеже така изпускаме училищния автобус се налага някой да я кара до училище. Онзи ден беше мъжа ми, днес аз и е супер натоварващо. Ще сложа още 1-2 будилника в спалнята за всеки случай, дано проработи.

И последно, че стана ужасно дълго, момчетата са с новите си гащи. Сложих ги в 9 да видим на кой как и до кога ще му понесат. 

# 200
Момичета, никакво време не ми остава да пиша. Исках да се включа по толкова много теми, но.. няма кой да помни вече, а и няма да е актуално Simple Smile
Радвам ви се на срещата. Аз съм за някоя паркова, когато е подходящо времето. Ноо, трябва да съм без голямото дете, а това изобщо не знам кога ще е. От началото на Декември, само 2 дни е била на градина и все вкъщи. Много й е скучно, не знам как да я занимавам вече, какво ли не правихме, ама не мога всеки ден по цял ден да правя нещо с нея, че и другия си иска грижи и то не малко, а и готвене, чистене. Сега я изпратих при бабаи дядо за 2 дни, че и там не искам да я оставям много, че после половин година се боря с отучване на някои нови навици и диалекти. Не че не я гледат добре, но е по-различно от моята практика и не ми харесва така. Ама то не може хем само аз да я уча и възпитавам, хем да не съм толкова натоварена.
Бебето / малко ми е странно вече да го наричам бебе, че е тук от толкова много време вече, а и много ми се вижда голям вее хахах  Simple Smile / си кашля харабийската и няма никаква промяна. Днес пак ще го водя да го чуе доктора. Само на инхалации е и го потупвам по гърба /не мога да обясня защо обаче/.

Някой пита за кехлибареното герданче. Коко е с такова вече месец и не знам дали върши някаква работа, ама ми е много хубав с него Simple Smile. Той гризе всичко достанастървено, но зъби не мога да кажа дали напипвам. По-скоро не! Иначе най-обича да му дам да ми хапе пръста. Играчки има всякакви и му ги въртя постоянно, но най-си обича въртележката над леглото. Тя е на батерии и го оставям да му се връткат жовотните и той много им се радва. Докопва ги и ги "яде". Също така започна да си хваща краката, но само когато го съблека за преобличане.

ЗВБ - все още чета на час по лъжичка за този метод на захранване, но определено ще го пробвам. Само дето ми изникват въпроси, които ще трябва да задам на някого в един момент. АКо детето се научи да дъвче храната си, как ще го храня навън? Много по-удобно е да извадя пюрето и да го нахраня на пейката отколкото да му давам да се храни с парчета храна. Ще ми трябва трей на количката, ще се цапа и ще цапа количката. У дома няма проблем, но за храненето навън го мисля как ще става. А точно лятото ще си е супер да сме по цял ден някъде и да не се налага да се прибираме за хранене. Другото, което ме притеснява е, че няма да срещна одобрение от никого. Хич не ми пука, обаче това означава само аз да го храня. Няма да мога да го оставя на баба му или на татко му. Никой няма да има спокойствието да го остави да се храни сам. Баба му ще й се разхлопа сърцето да не би да се задави докато го гледа, а и тя е такава чистофайница, че дори и само цапаницата ще я съсипе. Въобще доста се връзвам така. Но още не съм изчела много по темата, та може да си има и начини за измъкване от такива ситуации.

От няколко дни го приспивам на ръце. Установих, че ми отнема много по-малко време и усилия. Гушвам го и се гледаме няколко минути и той затваря очички. Тогава сядам и го държа още малко време и после го мятам в леглото. Обаче ме заболя кръста, та се мажа с едно загряващо гелче.

ФБ Аз се бях записала и там преди доста време, но изобщо не ми хареса атмосферата и си излязох. Махнах си информацията и се отписах почти веднага. Малко обидно ми се струва това "изгонване".
За бомбите положението е зле. Обаче явно си е до организация някаква и както си ги научим. Не смогвам да оправя, но нито ММ, нито дъщерята ми помагат, а напротив - и  двамата са като хванати от улицата. Не мога да променя навиците на ММ, а дъщерята като гледа от него и тя пет пари не дава. Много ми е криво така, ама лошия пример е по-лесен за подражаване от добрия. Те си знаят, че минавам след тях и оправям, а постоянните ми забележки вече са като фон, който никого не притеснява. Не спирам да се опитвам да я направя по-подредена де, остава ми още половината време до края на "първите 7".
petyshaaa много, ама много ми допадат всички грийн и еко идей за начин на живот. Ак бях сама със сигурност щях да съм някаква хипстърка, която се храни здравословно, изхвърля боклука си разделно и щях живея много по-различно. Обаче ММ е точно обратното на мен и не подлежи на промяна, така че аз съм отстъпила в това отношение и живеем "вредно" с всичките меса, боклуци в шумолящи опаковки, полуфабрикати, заведения за бързо хранене и в шума и изгорелите газове в центъра на града.
Много дълго стана, извинете ме, но ме сърбят пръстите да попиша малко. Ще спра до тук, пък ще пиша още на няколко пъти да си "начеша крастата".

# 201
Lunno momi4e аз съм на смесено хранене от раждането- преди шишето с АМ кърмя ,кърмата ми е малко,но той е доволен и продължавам така.
Много ви завиждам за срещите аз докато се наканя и получих пареза на гласна струна не мога да говоря високо и на обществени места не ме чуват.Миналата година ми беше двойно критична -рисково секцио и загубата на гласа..но нали сме живи и здрави с бебето другото все ще се оправи.
Бебето е добре вчера го измерихме 8 килограма и 63 см мина и втората ваксина.
Покрай празниците бяхме повече хора и го научихме на ръце и сега е много недоволен като остава сам.Но с неговите 8 килограма и болният ми кръст няма да се разнасяме много.Има си акт.гимнастика,шезлонг и въртележка на леглото вършат работа като е в настроение.
За подреждането не се престаравам баткото е ужасно разхвърлян само неговите неща да подредя и минава половин час.А мразя да живея в хаос,но почнах да свиквам че ще става и по -лошо като пролази бебето.

# 202
Ние пък сме навън, и докато си обикалям си мисля как ми се е променило разбирането за студ  Joy. Никога не съм си представяла, че ще се разхождам бавно по леда при минусови температури и ще ми е кеф  newsm78

# 203
Аз пък никога не си бях представяла, че при нула градуса ще изпукам от студ навън - като ученичка редовно съм излизала дори без яке при минусови температури, но софия и работата в офис ме изнежиха Grinning

Диването прояде! В шезлонга пред бейби тв съвсем спокойно си изяде 130 гр горе-долу, обаче трябва да го пера след това!  Днес е някакъв смахнат ден, сутринта се събуди в 8, а яде чак към 10 и то малко. Сега яде в 2, а за следващото ядене си нямам идея кога ще е. Знам, че от зъбите губят апетит, но чак пък толкова! Дефакто е изкарал 12 часа без храна, а и вечерното ядене вчера беше измъчено. Баща ми вика - тая проклетия не е от нашия род hahaha

Това дете обаче ми разби всички добри намерения hahaha биберона мислех да не давам - сега я тикам и се моля, ама не ще. Ръцете отричах - сега ако се приспи с палец, сама ще му го натикам в устата. Бейби тв и въобще телевизия отричах - сега сама го стоварвам пред телевизора и съм щастлива, че имам десетина минутки за мен. На ръце мислех да не приспивам - ако заспи на ръце само така ще го нося! Ама диването не ще. Не спи, не яде, поне занимавки има, за съжаление за десет-петнайсет минути и край. И това от пет месечно бебе! Не знам като порасне как ще изляза на глава с този своенравен лъв! Joy

# 204
Lunno momi4e, моята мома вече 5 месеца е на смесено хранене и още няма изгледи за отбиване. На всяко хранене я кърмя и после предлагам добавка - понякога изяжда по110-120 АМ, понякога нищо. Според мен е важно да се кърми (или да се цедиш) на всяко хранене, защото иначе (поне при мен) кърмата намалява. Недостатъкът на моя метод е, че изхвърлям доста АМ, но предимството е, че не си играя да цедя.
Пипи, аз гледам сутрин, докато малката е в настроение да поразтребя и да свърша малко домакинска работа, но до вечерта пак съм разхвърляла.  Embarassed Преди много се вживявах, но сега гледам да пестя време, за да мога да го прекарвам с детето, тъй като от сега ми липсват тези моменти! Като си помисля колко неусетно минаха 5 месеца, то ей сега ще трябва да тръгна на работа.
Моята щитовидна жлеза се оказаха някакви лимфни възли явно, защото днес е значително спаднало подуването  и не ме боли. Снощи обаче бях вдигнала 38 Т без даже да разбера - усещах, че не ми е добре, но докато ММ не ме подсети, не ми мина през ума да проверя. Пих парацетамол и днес още един и сега съм ОК. Но нямам никакви други симптоми за настинка или нещо друго. ЛЛ каза, че не знае от какво е - сигурно било настинка?! Отказах се засега да ходя на ендокринолог, тъй като преди да забременея имах висок пролактин; понижих нивата му и забременях, но така и не стана ясно от какво се беше вдигнал толкова. Та иска да видим и това, а докато кърмя, хормоните така или иначе са доста разбутани, така че реших да отложа засега.

# 205
Като си помисля колко неусетно минаха 5 месеца, то ей сега ще трябва да тръгна на работа.
  При предишното ми майчинство се почувствах много гадно, когато минаха 6 месеца. Толкова бързо бяха минали, а това беше половината на времето ми до връщане на работа. Сега си мисля, че това може би са последните ми месеци, в които ще си стоя вкъщи и ще си "почивам" от всичко извън семейството и гледам максимално да се наслаждавам на всеки момент.  Много ми харесва да си стоя у дома и да прекарвам време със семейството.

# 206
  • Пловдив/София
Ох, отдавна не бяхме имали тоолкова кисела вечер. От часове реве всеки път като го оставя за секунд,а взема ли го на ръце млъква. Не е спал от 4 и съм сигурна, че му се спи, но всеки опит за приспиване свършва с див рев...накрая така се изнервих, че го оставих да се нареве в кошарата. И за първи път рева и млъкна сам след около 5 минути. Хм. Междувременно треснах няколко врати и телефона в масата  Embarassed Вече трета или четвърта вечер съм сама с малкия, ММ все има нещо за вършене, не го обвинявам, понякога са неща за у нас, пазаруване и тн, но резълтатът е, че се прибира след 9, когато съм търпяла рев, хранила, къпала и приспала и каталясала. Сутрин го занимава два часа, ама какво са 2 от 24...уф..няма ли  край вече и да става по-леко. Чудя се ако отсега се изнервям и крещя, какво ще стане, като дреб стане на 2, 3 години и започне с истериите..и вече разбира, не искам да съм от нервните, крещящи майки, които комплексират децата си. Но явно няма да съм от добрите и спокойните...Но може би като се наспивам ще е по-леко, тежи ми вече много това спане на интервали по 1-2 часа вече пети месец. Мечтая си за уикенд, в който ще се размотавам, ще чета книги, ще спяя, ще се разхождам с мъжа, ще плувам...без никакви бебета наоколо.

На вас какво ли липсва от преди бебето? На мен четенето на книги, спането, свободата, дори работата със сутрешния ритуал с кафенцето и четенето на мейли...

Имам и няколко практически въпроса:

1. Къде преповивате бебето? На нас ни умаля повивалникуът от кошарата, сега сме на един гумен, напряко на кухненския плот, но и там едва се събира и може да падне..
2. Как чистите нослето? Скоро ми казаха да не бъркам с клечки за уши, но физ. разтвор е с много груб  накрайник и като капя директно го разраних един път Sad
3. Дайте идеи за занимания на бебето без да е на ръце. Шезлонг, активна гимнастика, седнал подпрян на възгласвници,, друго? в кошара седи много малко ако му пусна въртележка...а много ме боли кръстът от това разнасяне вече. И го държа като чанта на хълбок

# 207
  • София
Пипи, и при нас е кисел ден днес. Спи му се, опитам как ли не да го приспя и не става - и цял ден само ръмжи, скимти и проплаква. Накрая го паркирах в кошницата за кола, люлях около 10мин. и заспа - събуди се след половин час, пак 'мрън-мрън', пак в кошницата и още час сън.

От времето преди да родя май ми липсва само протяжността във времето - например да отидем на ресторант и да не се налага да се изнесем след час, защото някой мрънка и не може да заспи. Просто всичко вече го правим за по-кратко време - на гости за по-кратко, на шопинг за по-кратко. Но в интерес на истината не бих казала, че страдам заради това.

По въпросите:
1. На повивалника - нашият е отделен и е сложен над кошарката ето така.
2. Капвам от това, после с клечка с ограничител.
3. В последните 3-4 дни го слагам на столчето за хранене - то е високо и така той си оглежда всичко наоколо. И облегалката му пада на около 45 градуса, така че реално е полегнал и не му се натоварва гръбчето.

# 208
Пипи2013, ти в кой квартал беше?

Вече ги преобличам където ми падне, включително в скута си. Май най-мързеливо ми е на дивана седнала до тях. Гледам да има пеленка или одеяло отдолу, повивалникът ми е само в бебешката стая.
Чистя с клечка за уши, но чак ако видя, че има сопол почти на изхода. Вече с нищо друго.
Ами идеи много, не знам до колко са приложими. Само въртележката не е достатъчна според мен вече на децата. Те имат нужди да хванат нещо, да дърпат, да се напъват, да го загризкат. Ако имаш активна гимнастика я ползвай. АКо "пръчките" и се свалят, можеш ли да закачиш една над леглото, другата някъде другаде? Сменяй обстановката на детето, но не прекалено често. Имам предвид следното- 10тина-15 минути правете нещо, после сменете занимание и т.н. Обаче не да редуваш едно след друго различни неща в интервал от няколко минути, защото само можеш да ошашкаш детето и да го изнервиш. Дори и да мрънка продължавай със заниманието известно време, чак тогава го смени. МОже да го оставяш по корем, като под него поставиш някакъв целофан и отгоре пеленка примерно. Така, като се мърда ще му шуми нещо. Може и точно пред ръчичките, когато е по корем да му оставяш нещо за хващане. Затопли стая, ако не поддържате постоянно по-висока температура и го събуй. Първо чорапките, после панталона. СЛожи си протектор под него и ако му е приятно може и гол да го съблечеш. При нас понякога това е единственото спасение. Ако му харесва го изкъпи набързо през деня, напълни ваничката просто да поцапка във водата. Всъщност съветът ми към теб е забрави какво трябва и не трябва да правиш "по учебник" и експериментирай. Ако смяташ, че ще ти е по-забавно даже си направи дневник и го снимай.
На мен да ти кажа ми липсва, че не мога да си облека старите дрехи най-вече. И недоспиването, но основно за дрехте. За щастие другите ми навици все под някаква форма си ги правя.
А, и зарежи големите очаквания. Пий си кафето с мейлите! Аз знаеш ли какво правя. Слагам ги в коликата или шезлонзите и си отварям лаптопа с кафе. Децата са покрай мен. Да не мислиш, че стоят кротки винаги. Постовете ми във форума са километрични, защото обикновено ги пиша по час-два и през това време все още някой пита нещо и понеже съм мара-подробната трябва на всичко да отговоря. Дори и на пресекулки да си извършиш ритуала, пак е постижение. Опитай!

# 209
И на нас ни беше кисел ден,но вчера беше ваксината и си мисля че е от нея.
Развлеченията са доста скромни като му омръзнат всички го нося в някоя друга стая да се потъркаля по леглото и да разгледа или намирам някой друг желаещ да му метна киселото бебе  Mr. Green.
Много неща ми липсват от преди..а сега има и друго преди-първото и преди второто дете-като сега е в пъти по-лошо.Липсва ми спокойният сън,излизането без да мислиш че имаш някакви задължения и на мен ми липсват старите дрехите в които не мога да се натъпча.А най-много ми липсва здравето тези градински вируси са повече от ужасни.

Общи условия

Активация на акаунт