Баба Зима вънка шета, Автустинчета ядат пюрета

• 28 857
  • 752
  •   1
Отговори
# 540
ymemansi, на 17.12 (на 4м. и 10д.) беше наддала 4,400кг (беше 7кг)и беше пораснала с 16см. (62см) Чувала съм обаче, че  бебета с по-малко рождено тегло наддават по-бързо и май наистина е така. Ванеса се роди 2,600 и сега е вече сигурно 8кг. Имам две познати, които родиха бебета по над 4кг. и техните не наддават по толкова много.  Аз се ориентирам по личния й картон - на последните страници има таблици за физическото развитие. Там пише, че за момчета на 5 месеца минималното тегло е 5,700, средното - 7,500, а максималното - 9,240; за ръста дават минимално - 60,19см, средно - 65,75см, и максимално - 71,31. Така е твоето момче е направо манекен според тези мерки - мисля, че няма причина да се тревожиш.

# 541
  • София
По- нагоре посочих линк с един много хубав борд, но не съм видяла, че е втора ръка. Не мога да намеря същия нов. Някой, ако може да ми помогне. И тук ще го приложа http://bebecomfort.co/index.php?route=product/product&product_id=819
kremolin, можеш да си го поръчаш нов от сайта на Mothercare и да го пуснеш до Бг с превозвач, но е доста по-скъп, отколкото този втората употреба. Ето: http://www.mothercare.com/ELC-Lights-and-Sounds-Buggy-Driver---R … ult,pd.html#q=elc

ymemansi, Никола се роди 3250г, 52см. На 5 месеца и 4 дни беше 7000г и 67см - значи 3750г отгоре и 15см още. Не мисля, че имаш място за притеснение за наддаването му, ако има нещо смущаващо педиатърът нямаше как да не ти каже.

# 542
  • Пловдив/София
моят е пораснал най-малко май, но не се притеснявам. Роди се 3200, 50 см, на 5 месеца е 6700, 66 см. Значи 16 см и 3500 гр. На 4 месеца си удвои точно рожденото тегло и педи каза че е супер.
Ох следобедното спане е ужас- приспивах го един час и се отказах, че то наближи време за ядене и къпане

# 543
  • Plovdiv, Bulgaria
Моя Пух се роди 4200гр. и  56 см., сега е 7500гр. и 70см. Док каза, че е ок. Обясни, че в един момент едрите бебета се изравняват с другите.
Пипи щом четеш вече книгата, трябва да си видяла, че има вероятност твоя бебо да е станал "любител на малките похапвания". Трейси дава съвети как да се справиш с това. Другото, което съветва е да се оправи режима през деня и това ще се отрази на нощния сън. Така, че не е необходимо да използваш все още техниката "събуди, за да спи". Тя се ползва, когато си сигурен, че детето ти се буди по навик, а това се разбира, ако часа на събуждане е един и същ. Треси обяснява, че ако през нощта детето се буди в различни часове и изпива една бутилка мляко, това означава, че се буди от глад. Поради, което техниката "събуди, за да спи" няма да проработи. Доколкото си спомням ти казваш, че през нощта детето ти се храни добре.
Тези неща съм ги пробвала и затова си позволявам да давам съвети.
При нас храненето е на 4 часа, но Пух е на АМ от три месечна възраст!

# 544
  • Пловдив/София
Силви, радвам се, че има с кого да обсъждам книгата и мерси за препоръката й  Hug

Да, наистина май е любител на малките похапвания, но нейната техника уви не действа- да се увеличи интервалът и млякото- при него при увеличаване на интервала се увеличава много малко млякото, не иска да изпие останалото. Иначе храненето в просъница ще го пробвам, режима частично, от петък ще опитаме стриктно. Засега опитах само сънят да е по час и половина и поредността да е сън,храна, игра, но часовете  ни са малко по-различни (той ставав 6, най-късно 6.30, не в 7 и не е на 4 часа). Мисля обаче да пробваме в петък от 23 до 4 часа да не го храним (имаше един такъв пример)- дори да е гладен, все някак ще издържи, 5 часа не е много, а после ще яде май по-добре на следващите хранения. Но ще е доста рев де и неспане сигурно на мъж ми (аз не мога, като го взема реве още повече, явно мириша на мляко, затова отложихме за петък). Ти как мислиш, ако е гладен, жестоко ли е да опитам интервал от 23 до 4-5 часа? Как иначе да влезем в ритъм да яде повече денем?

# 545
  • София
Ние се родихме 3700/51 и на 5 месеца сме 8400/66 или сме качили 4700 и пораснали 15 см. Май аз съм с най-големия шишо, а на ръст като гледам не е много дръпнал. Като гледам как отваря уста за пюре не знам направо и то това уж от безвкусен картоф. Като дойдат по-вкусните няма да има наяждане. Бе на татко си се е метнал Wink

# 546
Моя Алекс - роден 3,800 (изписан 3,600) /52  Grinning  4,800/ 57 .. 6,000/ 61 ... 6.900/65 .. 7,650/ 67,5 ... и на 5 месеца е 8,100/ 70см

# 547
ymemansi, това с ваната ще е много шум за нищо- ще мия ваната, ще я пълня половин час, за да се поцопкаме 5-10 минути. Аз си го представям как дъщеря ми е във ваната и държи единия(примерно седнала и той седнал в нея), пък аз отвън и придържам другия. Мисля да я пълня до половината. Не знам, чудя се много.
Ето и мерките им- на 5 1/2 месец са наддали по 4 кг. и са порастнали 14 см някъде.
И тук се сещам, че дадох грешен отговор в анкетата  ooooh! Бройте един глас по-малко за 4 1/2 и един в повече за 5 1/2.
Пипи2013, точно преди да спра да ги кърмя окончателно и да минем на цедене само, децата похапваха по малко дори през по-малко от два часа. И беше една постоянна въртележка. Подържах ги гладни до третия час и тогава си спомням, че изведнъж се оправи режима. Може и да е било чисто съвпадение, но по-скоро съм склонна да мисля, че се дължеше точно на по-големите интервали. И наистина храни кратко. Дългото хранене измества времето за следващото и реално детето няма да е съвсем огладняло като дойде да кажем третия час от началото на храненето. А за целите и режима, те поздравявам и ти пожелавам да ги постигнеш!
LiNa07, подкрепям мнениято на другите. Пожелавам ти успех с лечението!

Днес премерих купата с пюре преди и след "храненето". Двамата ядат от една купа и липсваха 10 гр. Казвам липсваха, защото половината беше по бузите и лигавниците им. Не виждам това как може да ги засища и не мога да проумея защо така драстично свалиха общото количество изпито мляко за денонощие!?! Явно не е заради засищане, а просто е липса на апетит.
Днес бяхме с летните кошове на разходка и мисля, че им беше приятно да гледат света. Поспаха дълго в тях, явно са им удобни също.
Всъщност има ли бебе с подал се вече зъб извън венеца?
И още нещо разбрах тези дни- оказва се, че некръстените деца не празнуват имени дни.

# 548
  • Plovdiv, Bulgaria
Здравейте мами и бебчовци! Искам да споделя, че малко се разочаровах от нашата педиатърка. Отказа да ми даде направление за ортопед. Обясни, че всички ортопеди почнали да карат майките да водят децата си на 2 месеца на 6  месеца и после като проходят. Тя не била длъжна да дава направления след като няма проблем. Според мен е важна и профилактиката, но нейното мнение явно е по - различно от моето. Сега ще трябва да ходим на платен преглед, в момента не е кой знае какъв проблем, но ако нямах средства какво трябваше да правя да стискам палци и да се моля всичко да се развива нормално.
Пипи относно книгата радвам се, че си намерила полезни и за теб съвети. Според мен не трябва да очакваш обаче бързи резултати от приложените техники. Преди да спреш нощното хранене опитай се да увеличиш приема през дневните хранения. Например ако в момента се храните в 6 часа и после в 9 да се опиташ да дръпнеш храненето в 9.15. След като го нахраниш удължи малко и периода на бодърстване. Така и следващите ти хранения ще бъдат с 15 мин. по късно /'12.15;15.15 и тн./ Направи и хранене в просъница в 23 часа, но не по късно защото така се нарушава нощния ритъм. В случай, че детето се събуди да се храни може би е добре да го нахраниш особено, ако през деня не се е дигнал все още приема на храна.
Този план трябва да го приложиш поне 3 дни, за да се затвърди. След тези три дни е добре да увеличиш периода на храненията с още 30 мин, т.е 6,9.30,12.30 и тн. Пак хранене в 23 часа.
Продължаваш още поне 3-4 дни. Идеята е плавно например в рамките на две седмици да минеш в режим на хранене през 4 часа. Според Трейси, ако успееш да направиш този дневен режим, храненето през нощ ще падне от самосебе си. Идеята е всичко да е спокойно да няма стресиране на детето и на майката.
Пипи часовете на събуждане и нощно заспиване описани в книгата според мен са ориентировъчни, всяко бебе и семейство си имат собствен ритъм. Просто е важно да се спазват интервалите на хранене и бодърстване Simple Smile.
Дано не нарушаваме някои от правилата на форума, ако е необходимо може и на лични да обменяме конкретните идеи.

# 549
Момичета много благодаря за мерките. Моят хубавец се оказва, че наистина е от на-малко наддалите и ръста върви като при другите. Притесних се защото дъщеря ми също беше / и сегга е/ доста едра и винаги е изглеждала по голяма от "наборите" си. Пък сега  някои от вашите деца направо го озпреварват здраво по кг. Табличките на края на здравната карта ги бях забравила. Дъщеря ми все беше малко над максималната линия, сегга тоРазлично ми е и малко се стреснах.  Той определено не гладува, това нервничене което се беше появило изчезна и не прибегнах към захранване, а си продължаваме на кърма.
Силвия45 твоето дете май най се доближава до моето. Simple Smile
fionaнаправи удоволствието на каката щом много иска, но и да ти помогне в подготовката на ваната. Simple SmileSimple Smile
Събуди ми се и голямото гардже после ще дописвам Simple Smile

# 550
  • Пловдив/София
мале имахме велика нощ. Толкова безсъние откакто се е родил не е било...Аз едвам мърдам и гледам, ама съм като надрусана, заспало и приятно ми е. Може би защото бебо си беше весел през нощта и не съм се натоварила с рев..
Значи заспа с час по-рано, малко преди 8 (ядене 19.30), без никакви проблеми. Даже не се събуди чак до 10, а обикновено като заспи се буди няколко пъти. Приспах го лесно и към 11 без нещо пак се събуди- аз така или иначе му бях приготвила вече храна за ядене в просъница (с шише било по-лесно и дори не го вдигнах от кошарата). И това мина добре, изяде си 80 мл като пич. Аз си легнах супер щастлива и удовлетворена и с идеята, че тази нощ сигурно ще спим..хахаха. Малко преди 1 сесъбуди, кърмих го и до 5 нямаше заспиване това дете! Едно въртене, пъхане на крака и ръце между пръчките на леглото, говорене (такъв монолог като този в 4 сутринта не бях чувала- все едно наистина говореше). Аз както бях спала под 2 часа за цялата нощ вместо да се ядосам, започнах да му се смея на дивотиите...Мъжът и той се разбуди, абе купон. От време на време се размрънкваше, но с тупкане бързо млъкваше и се унасяше. Аз тъкмо си легна и той след 5 минути пак е буден...Опитвах да го приспя по-дълго, по 15-20-30 мин, висях над кошарата, докато не си усещах кръста..уж заспал, ама после се будеше...и така не сме спали от 1 до 5 и нещо, когато го нахраних (преди товас странно, все едно не искаше да яде, когато иска, си реве яко). И после спа малко до 7..и така сме тази  нощ.

Надявам се да е инцидентно или да се дължи на това, че бяхме без чувал (за пране беше). Пових го по едно време и се кротна, но пак не заспа...

открих и че като хълца е превъзбуден, мята крака и ръце и говори- при вас има ли го това?

# 551
  • София
Хм ние пък се успахме яко тази сутрин .....в 4-ри се размрънка доста, но нали към 5, 5 и 30 яде обичайно и го приспах пак, като му пуснах вълните и рибките на тавана. И така по едно време се будя и чувам, че мъжо се къпя за работа, а Боян си мърка нещо из леглото. Гледам 7 без 15. Брехххх, че даже и се събудил и не реве за ядене....изумих се, защото и друг път се е случвало да се успи, но тогава се събужда с лъвски рев че е гладен, а сега честно казано не знам кога щеше да иска, но аз си му приготвих мляко и му го дадох, само че вместо 200мл му направих 130мл, че да може някак да оправим режима, като огладнее по-рано и така сега в 10 му дадох пак 130, че да може да си стане в 13:00 обедното ядене. Може би трябва да почна да го чакам пак да реве от глад, за да му дам т.к. от месец си му давам млякото дойде ли часа и е буден. Може да е инцидент, а може и заради захранването ...не знам....хм...

Я кажете последно ще правите ли почивка захранващите? Ние вчера сме изяли 70гр. картофче и приготвих 130мл мляко с 30/40 от тях смесих картофчето, а останалото си изпива след това. В неделя ще добавя тиква, като ще намаля млякото още. Въпроса е съботата да почиваме ли  newsm78 newsm78 newsm78, че нали почнахме неделя захранване.

# 552
Astined, аз също захраних събота, заради дъщеря ми бабаите и т.н. Ще си правя почивка, обаче в неделя. Ние пропуснахме храненето в сряда също, заради ваксината.
Момчетата също днес хапнаха към 3 и нещо и след това чак в 8 без 15 ядоха. Направих им 180 мл вода+... и за пръв път тази седмица си изядоха всичко. Няма да ги насилвам обаче, когато по колкото искат. Явно много им дойдоха промените, добре, че не са като мен при стрес да се тъпчат  Laughing

Момчетата започнаха май да се усещат,ч е като са по корем трябва да бутат с крачета. До сега ги държаха свити във въздуха, но започват да ги забиват в леглото вече. Ще си пра състезание с костенурки скоро.

И да се оплача, мъжът ми има температура и не мога да му оставя децата, за да ида на изпитите. А не спах цяла нощ да доизпипам нещата.
И още нещо ме тормози, понеже отлагах ваксините сега през 2 седмици им се пада ваксинация.

# 553
Относно мерките Миа на 5 месеца беше 6 800 и 65 см, а се роди 3 000 и 49 см.

Fiona ние от един месец имаме два стърчащи долни зъба Simple Smile Даже се учудвам, че горните още ги няма. Очаквах, че като излязоха толкова рано едните и другите ще подранят, но уви.

Пипи за превъзбудата - когато Миа се смее повече започва да хълца, а понякога и връща по малко храна, също и маха с ръце и крака.

Момичета, имам един въпрос относно приготвянето на домашните пюрета- колко кърма е нормално да се добавя в пюрето, за да замести напълно храненето? Навсякъде, където чета рецепти за домашни пюрета е дадено АМ и съм в сериозна чуденка.. newsm78

Дописвам- Fiona това, което четох за петвалентните ваксини е, че задължително трябва да са изминали поне 30 дни от предната ваксина, независимо, че сте закъснели. При нас също е така. Имаме два месеца закъснение и сега в шести месец ще сложим последните Синфлорикс и Пентаксим.

# 554
Denny_Iv, да така е. Но ние щв редуваме пентаксим и синфлоикс.
Честити зъбки тогава! А преди да пробият забеляза ли някакви промени в храненето?

Общи условия

Активация на акаунт