Баба Зима вънка шета, Автустинчета ядат пюрета

• 28 820
  • 752
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Астинед, просто имаш дете тип "ангелче" (според книгата, която коментирахме, бебетата са няколко типа- ангелче, бебе по учебник, енергично, сърдитко, докачливко). При ангелчетата всичко става лесно, заспиват сами, ядат, усмихват се и почти не плачат. Така че половината  от нещата, които коментираме, не можеш да ги разбереш и можеш само да се радваш за което. Така си мечтая следващото ми бебе да е такова, макар че с щурия батко пак няма да ми е от голяма полза...

Първото ми бебе беше... докачливко (не открих категорията), при това вързано за мен, когато бях наоколо. Иначе купонджийка беше - от няколко месечна тръгна по вечерни форумски срещи и сватби - спеше на шум, само с мен да е. Някой питаше до кога продължи това? Спомням си, че стана точно на 8 месеца, когато за половин час се забавлява сама - дадох й един мой несесер с червила и спирали, пудри и гримове. Тя тогава не знаеше как да ги отваря, но игра толкова време само като ги махаше едно по едно от несесера и после едно по едно ги връщаше. Често я забавлявах с това, окато не научи как се отваря спирала и - до там. Помня пак на тази възраст обаче как ми тропаше по вратата на банята (яхнала проходилка), докато се къпех и плачеше "мама, мамааааа". Споменах ли, че от 8-месечна спеше в нашето легло и не знам дали след 10 пренасяния на нощ тя на 11-тото щеше да кандиса да остане в нейното, но аз се отказах от един момент нататък. Мир да има. Но пък от 3 годишна е много сладка самостоятелна единица. Чаровна, кротка, мнооого умна. Моята гордост!

Второто ми беше бебе ангелче. Само заспиваше, не знаеше дори що е дондуркане, не плачеше, ядеше всичко и с апетит, усмихваше се и всичко най-най. Проходи и проходи по стените, отвися си по висящите етажерки. До ден днешен е в постоянно движение, неконтролируема, съвети не можеш да й набиеш в главата и т.н. Моята слабост!

Третото май е енергично. Пак привързано към мен, но страшно любопитно, усмихнато, активно. Някаква междинна станция. Безкрайно съм щастлива и с трите!

# 646
Мамита , здравейте! Знаете ли дали има пюрета готови само от картоф? И пие ще почваме захранване и педи каза задължително първите пъти да бъде готово и само картоф. Аз иначе имам и домашни ...

# 647
  • София
Слънчо и Овко имат чист картоф, но аз досега в нито един магазин не съм ги виждала - може би трябва да търсиш някой доста добре зареден с бебешки храни.
И все пак, какво й е основанието да те кара да даваш фабрично произведено картофено пюре? Аз ако трябва да избирам пюре на Слънчо, или сварен картоф, купен от кварталния магазин - предпочитам второто.

# 648
  • София
И аз не виждам причина чист картоф да давам готово пюре. Ако бях решила да давам готови просто нямаше да почна с картоф поне, а тиква или морков. Бе аз си карам с домашните и това е. Мисля че при захранването има толкова много вариации че значи че няма напълно грешни неща и майката има сериозна свобода да решава сама. Аз поне така правя, но и нашата лекарка не ми наложи нещо категорично.
Коминг Simple Smile много хубаво описваш дъщеричките и ти завиждам за пълната къща и то с момичета Simple Smile

# 649
Ами да ви кажа и аз не знам защо предпочита купени , ще я питам утре. Аз определено залагам на приготвени от мен , още повече , че имам домашни от познати.
Аз съм много близо до Южен Парк , та съм Ок да се разхождаме , но в студа не смея.
Ние смет тези където заспиваме късно , към  23, 24 часа и това ме убива , но пък спим цяла нощ , до 6.30 или 8.30 , яде и пак спи 2 часа и така. През деня е различно но аз не я насилвам , като я видя че й се спи я слагам в кошарката и я люшкам малко ( при нас това работи ) или тя сама заспива на дивана .
Никол е май най- малката , роди се на 7.09  закъсня със седмица Simple Smile

# 650
  • Plovdiv, Bulgaria
Тази нощ при нас беше интересна. Пух реши да се буди през час два нещо, което не е правил от първите два месеца. Първо се събуди в един дадох залагалката и заспа, но после отново се събуди в към три и половина. Изобщо не е мрънкал просто си пееше и говореше нещо и удряше по решетките на кошарата. Реших да не му обръщам внимание и се правих на заспала, но това продължи до 4 часа, когато станах взех го за малко в мен и пак го върнах в кошарата. Нищо не му приказвах просто го гушнах и шътках. Оставих го след 2 мин. в кошарата и си легнах. След малко той отново почна да си бучи, даже се обърна по корем абе забавление голямо в кошарата. Оставих го 15 мин. и пак го гушнах за 2 и го върнах в кошарата този път заспа и откара до 6.30, когато звънна алармата на баща му. Мисля, че аз съм виновна за това му изпълнение от няколко дни  се буди между 5 - 5.30 аз го взимам в леглото и така спим до 6.30 - 7.00. Една педиатърка ми каза да внимавам, че той неусетно ще почне да се буди все по рано, за да го взема при мен и така накрая ще му разваля вече създадения навик. Ето тази нощ се случи точно това, ноооо аз желязна устоях на нежния му бунт да видим докога обаче Simple Smile.
Относно готовите пюрета - водещ мотив е начина на приготвяне, т.е че са много фино смлени и са спазените хигиенични изисквания, поне така ми обясни нашата лекарка. Аз обаче си правя домашни.
На почивка ние ще ходим на Китен след 5 септември и мисля да търся бунгало или малък апартамент. На плажа по това време са само семейства с деца и "дебели поляци или чехи", което тази година ме устройва напълно Simple Smile.
Вчера пробвахме една играчка препоръчана от Фиона и по конкретно целофан. Лудо забавление, досега никоя играчка не му е привличала вниманието толкова дълго, баща му даже каза, никакви играчки повече няма да купуваме, да търся неща из къщи, които ще му харесват и това е Simple Smile.

# 651
Деобре де, пишете ни отсъствие за вчера. Опитах се, но не можах да се включа. Не че съм чак толкова заета, не се организирах просто.
После по изчепателно. Лек ден от нас.

# 652
  • София
Кацам за да се изкажа за нашите опити да създам... друг режим. Ами, реших да пробвам това с храненето след събуждане и слагането да спи след играта. Ами - провал. Почти не спи, имам чувството, че се събужда от глад, а после, като я нахраня, вече си е взела съня и се е оцъклила. Или пък още като я храня, заспива  и откарва поне час - баш от глад не спи. И защо ми беше това, не знам. Ще си карам пак по схемата сън-тоалет-игра-хранене-сън...

Два дни яде картоф на обяд - това не ви ли го писах вече - отваря устата, лапа, къде избутва, къде не, по някое време стисва очи, потриса се, но пак отваря уста. Сега се размидлих - има един обрив около устата от  дни, може ли да е от картофа?! никъде другаде няма обрив, а акото си е пак старото - дрисливо, или охра или зелено, но май с по-човешки мирис. Мисля да почиваме днес от картоф, да видя какво ще стане с обрива. Може пък да лапа нещо дето не е много чисто, ще изслевдам и това.

Ние пък играем с 1 малка шумоляща торбичка докато се преобуваме - вътре съм сложила 1 залъгалка - мачка злобно, мисля и че усещането е друго като има нещо вътре, а не го вижда. Да не кажа, че го намирам за по-развиващо - някаква форма има в играчката.

# 653
  • Пловдив/София
Sisskata, точно до южния парк, срещу входа откъм жк "Хладилника" има био магазин и продават картофи забравих от кое село. Аз съм си взела оттам, ако са още годни ще дам от тях този уикенд (увих ги в хартиен плик и в хладилник). Не знам дали наистина са био, но не вярвам да са лоши.

Лунно момиче, уви няма он лайн описани типовете бебета, но накратко от книгата: Ангелчето е ясно, бебе по учебник- което прави всичко в нужното време (обръщания, скокове в растежа и тн) и е много предвидимо; енергично- казва си желанията с писъци, обича вниманието, не спи добре; сърдитко- трудно се усмихва, не обича преобуване, трудна за хранене; докачливко- лесно се разстройват, не обичат срещи с нови хора, трудно се адаптират.

Тази нощ бяхме една идея по-добре, буди се през два часа (че сме имали нощи през час и по-често). И от 8 до 12.30 спа непробудно, което не се е случвало от 2 месеца. Май при него ще се окаже, че не важи правилото повече дневен сън= повече нощен- спа лошо през деня и добре (за него) през нощта...После се буди в 12.30, 2.30, 4.30 и в 5 вече ядохме. В 2.30 си порева и май беше гладен, ама издържах и дадох само вода...макар че ми е е много мъчно и съм на косъм пак да го храня на два часа нощем, ама мъж ми ме спира, че  всичко досега ще е било безсмислено...Ама дали ще намали буденията така, още не знам

# 654
Аз пък ги намерих тези типове,че ми стана интересно с какво съм се сдобила  Heart Eyes
http://hermesbooks.bg/readchapter.php?pID=1460.
Моите са комбинация бебе-ангелче и батко-сърдитко.Баткото спеше прекрасно,зъби не усетих кога поникнаха и ядеше всичко.Но пък не обичаше да стои сам,ревеше ужасно ако нещо не му понесе още е завидно кисел и мърморещ.Бебето пък е винаги усмихнато и спокойно почти не му се чува гласът много е смешен как изревава за малко все едно казва обърнете ми внимание ако обичате и се оглежда да види какъв ефект е предизвикал.Но с него определено ми е по-лесно като не реве постоянно и на мен ми е по-приятно да се занимавам с него и ме оставя да си свърша работата.
Не се опитвам да му създавам режим-когато иска яде и спи обикновенно към 11 сутрин вече му се е доспало и с малко люлеене в столчето или гушкане заспива,следобед пак спи към 2-3 часа и вечер към 10 заспива пак.Нощем се буди 1-2 пъти,но хапва и си заспива пак.

# 655
Аз никога не съм се опитвала да й създавам режим - изцяло се ръководя от нея. Но, така като ви "слушам" се движим горе-долу добре. След сън почти винаги яде (освен ако не се събуди преди да са минали 3 часа от последното хранене - в такива случаи играем, правим гимнастика и т.н. до съответния час), после я гушкам десетина минутки изправена, докато се оригне и й размине малко храната, после играем (или я оставям в шезлонга да си поиграе сама, докато не се разцърка  Wink ) и после пак й се доспива и така. Целият дневен режим зависи от това, кога се е събудила сутринта. Не я насилвам да прави нещо в определени часове и може би затова е спокойно бебе. Наистина понякога решавам, че й се спи, защото мрънка, търка очички и др., а като се опитам да я приспя се започва един рев (за която вчера Пипи 2013 сподели), тогава решавам, че просто не й се спи достатъчно, поиграваме още малко и до 1 час е готова - заспала. Има случаи, в които през деня проспива някой час за хранене - никога не съм я будила, за да я храня. Така например, вчера обядва в 13.00. Е, после трябваше да яде към 16.00-16.30. Е да, ама заспа в 15.00 се събуди в 17.30, съответно яде към 18.00. Единственото, за което има фиксиран час е вечерната баня и процедурите около нея (понеже само това не зависи от нея). Вечер заспива около и след 23.00, но мен това ме устройва, тъй като с баща й сме нощни птици и обичаме да си поспиваме сутрин, а така малката не се буди в 6.00 за ставане. Малко дългичко стана, съжалявам...
Вчера трети ден бяхме на картофено пюре - голям успех има. Смятам, обаче да не надвишавам количество от 50-80 грама пюре, поне в близкия месец (засега сме едва на по няколко лъжички, като всеки ден увеличавам - 1,3,5; днес ще видим колко).
fiona, благодаря за съветите. Аз съвети не отказвам (особено що се отнася до кърменето). Признавам, че последния месец от бременността и първите няколко след раждането не ви четях, и съответно пропуснах съветите на предтавителите на ЛЛЛ, а и вашите, така, че всяка информация ми е от полза.  Hug
Coming 2 life, толкова живописно и с такава любов разказваш за децата! Страхотно е! Много се развълнувах...  Simple Smile
Днес подадох молба да се прехвърля задочно от другия семестър. Дано ми разрешат и дано не ме накарат да връщам пари на държавата!  Praynig
Поувлякох се, ама се възползвам, докато малката и баща й си доспиват.  Joy

# 656
Lina07 и аз не се опитвам да създавам режим на малката.Отказах се още след изписването ни.Спи когато и се доспи.Не я будя,защото и е време да яде.Храним се когато е гладна.И тя заспива след11,но и ние сме свикнали.Сутрин пък спи до към 9-10.

# 657
  • София
И при мен се е случвало да реша, че му е време за сън през деня и да го сложа и да се почне рев, викане и дърпане и разбирам, че съм сгрешила и не му се спи на детето. Явно всички много се ядосват, когато ги насилваме да спят, а не им се спи. И аз го взимам и играем още и след известно време го слагам пак да заспи и става без проблем. Но е ясно, че децата са различни и не може едно нещо да важи за всички бебета. Дремките през деня определено не са ни под режим....всеки ден има някакви разлики, сега ми се иска да наложа по-дълъг и спокоен следобеден съм с идеята да му остане и за като порасне повечко и остане, като единствен дневен сън. Както е писала и Лина зависи в колко се събуди сутринта. Все по-често дремва по 30 мин и не повече.
И аз го взимам понякога сутрин в леглото, та ще го имам предвид това с все по-ранното събуждане, за да го взема Simple Smile Големи са хитреци значи Simple Smile

# 658
Аз май не съм правила опити да му налагам режим. Както сам си реши, водя се по него, като само му помагам.
Прочетох за различните типове деца - моето мъниче май е най-близо до бебето по учебник. Но не съвсем, де. Все пак той не заспива сам, винаги го кърмя, люлея, разнасям, но не е някакъв зор. Сам заспива само след нощните кърмения, ако не е заспал още докато е в скута ми и то не винаги.

За заиграването в момента у нас е хит пакетчето от мокри кърпички. Почти празно за да му е лесно да го размята и не съвсем празно обаче за да не хвърчи толкова наоколо. Много се сърди ако реша да му го взем или го изпусне и не мое да го стигне веднага.

Погледнах си подписа - много ми е странно, че е на 5 месеца вече Simple Smile Времето направо препуска...

# 659
Sisskata, аз влизам в парка от към Гоце Делчев, но не ми пречи да обикалям. СЛучвало се да ходя пешачката до Парадайса дори, когато беше топло. Аз уж от тази седмица щях да подновя Южен парк, обаче не смогвам с ученето за един изпит, а учебникът е само на хартия и ми е неудобно да го мъкна. Обаче от вторник смятам всеки ден да съм там. Даже ще опитам да потичам малко, с леко темпо, да видим как ще се хареса на бебетата.

Относно пликчета и целофанчета, да подсетя- не оставяйте децата без надзор с тях!

Coming 2 life, момчетата понякога получават едно зачервяване около устата, обаче не е с пъпки като при обрив, по-скоро петънца. Според мен те се получават, когато си пъхат често ръцете в устата и дълго им стои влажна кожата.

Пипи, за Спиралата ли говориш с/у Ю.П.?

Сложих един топматрак на пода в хола и децата върху него. Много им допадна, въртяха се както си искат. Явно започват да се чувстват ограничени по шезлонзите, в леглата и т.н.,, а искат свобода на движенията. Аз седя на масата и ги гледам, а те сякаш плуват на сухо, много ентусиазирани да дойдат при мен.
Днес им издълбах от средата от моята печена тиква , вместо да варя. Определено с тиквата похапват повече. И определено Макс е по-голям лакомник и започва да скимти докато дам на брат му лъжичка. Понеже всяка лъжичка е съпродена с ААААА от моя страна, започнаха и те да казват ААА.

Общи условия

Активация на акаунт