МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 58-ма ТЕМА

  • 64 885
  • 722
  •   1
Отговори
# 90
  • София
  • Мнения: 3 034
Да не би точно преди 10-тина дни да си направила покупка на нова порция брашно? Типично по български, търговците, чиито продукти тръгнат добре от начало и се продават успешно, в даден момент решават, че шараните ще купуват и "от другия чувал" със същото настървение Hug.

# 91
  • Сред мелниците
  • Мнения: 1 439
сипвай по-топла вода и/или увеличи малко количеството на маята.

Това щях да кажа и аз. Става най-лесно и най-просто. 
Каквото и да не е наред с влажност на брашно и др. неща, които помня, че бяхте обсъждали назад в темите ще го компенсира.
 Даже аз бих увеличила маята не малко , а доста. Най-много да удари в капака, пък после ще я намалявам.
Ако си мислиш, че при втасването машината не загрява достатъчно , нещо с програмата?  мисля, че можеш да го  установиш - няма да вкл./изкл. термостата, чува се едно щракване.
А явно при печенето всичко си е наред, т.е. реотаните  и др. са си ОК.

# 92
  • Мнения: 7 779
а за да не ти удря в капака просто си следи тестото. втаса ли - печеш.
за да ти бухне (втаса) тестото пак направи същото - следи си тестото. щом не е втасало ...ми остави го да довтаса де.  Laughing
може и солта да ти е малко в повече и да забавя втасването.

# 93
  • Sofia
  • Мнения: 1 479
Машината, като работи я местя в топло помещение.  Количеството на маята е било винаги едно и също. Така свикнах с този хляб и сега като не мога да открия къде е проблемът ми е много криво.

Вероятно проблемът не е в количеството, а в качеството - случвало ми се е да уцелвам дефектна партида мая - марка, която съм купувала и друг път, 1-2-3 пакетчета просто не бухват. Следете срока на годност, ако ползвате суха мая.При прясната не е така.Винаги е добра.При следваща покупка отново всичко е ОК.

# 94
  • Мнения: 7 779
прясната мая също има срок на годност. да не говорим ,че той е много по-кратък отколкото на сухата мая. отворена суха мая , държана в шкафа  и след 1 месец работи.

# 95
  • София
  • Мнения: 8 495
Машината, като работи я местя в топло помещение.  Количеството на маята е било винаги едно и също. Така свикнах с този хляб и сега като не мога да открия къде е проблемът ми е много криво.

Значи анализирайте качеството на маята. По бабешкия метод първо я активирайте с топла вода, захар и брашно. Ако не шупне значи е дефектна, ако е отслабнала пък така ще увеличите действието ѝ.

Вижте и влажността на брашното. Вземете малко между показалеца и палеца и силно го натиснете. Ако се спои, значи е влажно и ще трябва да намалите течността.

# 96
  • Мнения: 15
Здравейте на всички.Поздравления за форума и за полезните теми .Имам едно въпросче.Днес се сдобихме с хлебопекарна finlux 1480 от магазина на зора.Направих и първия хляб който според мен се получи според мен добре.Та въпроса ми е бутона за размер на хляба как се ползва.Има две опций 2лб и 2,5 лб.В книжката няма кой знае какво описание та за това питам тук.

# 97
  • Мнения: 15
В книжката няма и рецепти.

# 98
  • Мнения: 7 779
с кратко натискане

# 99
  • Мнения: 15
То това е ясно.Не разбрах кога трябва е на 2 и кога на 2,5.На базата на какви пропорций.Извинявам се ако не съм си задал правилно въпроса. newsm78

# 100
  • Мнения: 7 779
на базата на общото количество продукти - брашно,течност, захар, сол, мая и всичко каквото слагаш за един хляб.
няма кой знае каква разлика . разликата между тези 2 размера е времето за печене и втасване с около 5-10 мин . това може да се провери като избереш дадена програма и след това размера. виждаш общото времетраене колко е. оттам може да си пресметнеш каква е разликата.

# 101
  • Мнения: 15
До тука схванах.А как мога да разбера какви са двата размера ?Пример:
500гр брашно 300 мл вода е размер 1  и 700гр брашно и 400 мл вода е размер 2
На кутията пише до 1250 гр.В книжката пише да не се слага повече от 700 гр брашно.Хептен се обърках Simple Smile

# 102
  • Мнения: 7 779
До тука схванах.А как мога да разбера какви са двата размера ?Пример:
500гр брашно 300 мл вода е размер 1  и 700гр брашно и 400 мл вода е размер 2
На кутията пише до 1250 гр.В книжката пише да не се слага повече от 700 гр брашно.Хептен се обърках Simple Smile
1250 гр  е общото количество продукти с което машината (ел.мотора и бъркалките) могат да се справят. което не означава ,че с по-малко количество не могат да се справят. просто 1250 е максимума. така са го определили.  а с големината на хляба (грамажа му)  се определя какво е времетраенето на програмата.  нормално е за по-голям хляб да е необходимо по-дълго време за втасване и за печене  отколкото за по-малък хляб.

пп. добре е написано в книжката да не се използва повече от 700 гр брашно. то ще поеме около 400 мл течност.  700 + 400 = 1100 гр.  като прибавим  олио,захар,сол, мая  яйце ако искаш ... и се натъкмяват 1250 гр  максимум.   разбира се и с 1260 ще се справи , но всяко увеличение може да доведе до недобро месене , а и евентуално двигателя да изгори.

# 103
  • Мнения: 15
Схванах,много мерси за бързите отговори.Гледах едни клипчета на руски и там натискаха бутона според размера на хляба.Аз за това се и закъхарих.

# 104
  • Мнения: 7 779
казах вече ,че с промяната размера на хляба се променя времето за печене и за втасване. малко вероятно е и времето за месене да се промени , но  всичките тези промени са в рамките на 5-10 мин.
ти приеми ,че  при сбор на продуктите до 900 гр  може да използваш размер 1 , а от 900 до 1250 гр - размер 2. това е ориентировъчно

Общи условия

Активация на акаунт