Великобритания - тема 56 Зимно Пролетна

• 54 188
  • 732
  •   1
Отговори
# 465
  • На село (близо до Лондон)
Три пъти съм раждала тук, за България незнам как е и не мога да коментирам.

Трите ми раждания бяха нормални с нормално протекла бременост. С първото след раждането бях в болница за 1 седмица, заради изтекли води и наблюдаваха бебето и мен и тн; с второто 3 часа (в 7 сутринта родих в 11 си бях в къщи) и с третото пак към 3 часа стоях. Доволна съм и трите пъти.

НО ако имам четвърти път ще ходя да си почивам там още докато съм бременна. Готвят ти, гледат те и деца няма наоколо да ме ядосват и викат ooooh!. Казвала съм как с първото като отидох да раждам имаше една жена, явно често посещаваща родилното с 4-5 деца, пак бременна още в 7 месец отишла малко за ден, два, три да си почине. Познаваха я, и добре я гледаха  Joy. Навремето и се чудих как така, но сега напълно я разбирам.   bowuu

Y1. Бебета  Laughing
Не че ми е меродавно мнението за каквото и да било, но за мен, децата в Y1 са ужасно натоварени за възрастта си.
Златната, наистина ли? Имам едно Y6, Y2 и едно пре-училищна. Нито едно не ми се вижда претоварено от училище; може би в училище през деня да имат неща да правят повече. Не са се оплаквали че имат много учене.
Иначе, да кой питаше трябва да могат на пишат и четат на 5г. Най-малкото ми на 4г, пред-училищно, буквите учи и очаквам до лято да може да чете къси думи.

# 466
Здравейте Simple Smile Предстои ми скорошно преместване в Англия  с мъжа ми и двете ни 4 месечни близначета . Преди дни подадохме документи за паспорти на децата ,но все още се чудим дали да си изкараме и за нас двамата . Можете ли да ми кажете дали ще ни трябват пред различните институции там или може само с лична карта ? Simple Smile

# 467
  • Bristol
Ох, и аз се бях притеснила и замислила да раждам второто пак в България. Друго си е при мама и на познато. Но като се замислих, на какви промени ще подложа първото си дете, приятели, училище/градина, начин на живот като цяло и реших да си раждам тук. В болницата можеш да седиш колкото искаш. Но тъй като ми е второ и нямах усложнения, бързах да се изпиша. А в къщи ми идваше всеки ден мидуайвката, за да ми помага за кърменето и други проблеми/въпроси ако имам. Синът в България силна жълтеница го сложиха в кувьоз и на системи, щерката тук в домашни условия и много кърмене я оправихме. Мидуайфката ми предложи, ако се притеснявам да я заведа в болницата и там щели да я сложат в кувьоз и на системи, но според нея спокойно щяла да се оправи и в домашни условия (има случаи когато не може разбира се). Не мисля че направих грешен избор, даже напротив!
Ако притесненията са ви само от непознатата среда, гледайте сериите One born every minute на iPlayer. Така ще се запознаете и ще свикнете с мисълта какво ви очаква Simple Smile

# 468
Мерси на всички за мненията. Притесненията са ми много и съм си страхлива, а да не говорим, че имам фобия от болници.

Но генерално, дъщерята се наложи да я раждам секцио, преносих 10 дни и накрая секцио. Тя се роди много голямо бебе като за мен. 4 кг, мръвка, а аз съм дребна, слаба и ниска. Не знам как го износих. Имах иначе нормално бременност, но накрая много силна анемия имах, трябваше да пия едни хапчета, каза лекарката, че не е добре да раждам, докато не си вдигна малко хемоглобина. После не знам защо от това секцио, много дълго и много трудно се възстанових. Имаше и други майки около мен със секцио, по-добре бяха. Отделно, ако имаме второ, ще се водя вече рискова група, ще съм на 36-37, просто в близките 2 години не планирам  Confused. Та това с годините много ме притеснява, пак ще се наложи сигурно секцио. Казват второто бебе било по-голямо от първото  Shocked. Ей такива въпроси ме мъчат  Rolling Eyes

Тук повечето пишат за нормално раждане, но аз съм почти сигурна, че ще се наложи пак секцио и не умирам от кеф при мисълта. И откровено си ме е страх.  Този път искам мъжа ми да е с мен, преди не исках, но все някакви мисли за умиране ми се въртят  Mr. Green. Поне ако стане нещо така де да има близък  Mr. Green. Както казах, страхлива съм.

П.С. Проблеми с кърменето не съм имала. И кърмата ми дойде. И тук е моментът да кажа, голямо благодарско на Ла Лече Лига (нали Бу пише тук Wink ), защото една седмица след като ни изписаха малкото като отказа да суче и в голяма драма се видях. Но след една бърза консултация по тел., за един ден се оправиха нещата.

Последна редакция: пт, 30 яну 2015, 15:41 от isolda1

# 469
GI, а моето 4 годишно, тук в Бг, го учат да разпознава плодове от зеленчуци.

# 470
Isolda, я по-положително  Simple Smile. Второто обикновенно е по-лесно. Няма гаранции, че ще е по-голямо, моето беше по-малко. Пък и аз имах проблемно първо секцио, но при второто бях пушка.

# 471
Сега как да кажа, аз наистина съм положителен човек, с елементи на драма куин, но са запазени само за мъжа ми  Laughing. Но така е, не трябва да почвам с лоши мисли.

# 472
  • Лондон
Все се чудя защо когато някои хора си казват личното мнение, то звучи като " ето така е в Англия, full stop"  newsm78

Че здравеопазването не струва, не е въпрос на лично мнение, четете новини, бе хора...  Peaceвсеки ден се дискутира бързата помощ и времето за реакция, недостатъка на персонал за родилните отделения, и всичко това как остава незабелязано от читателките тук, не ми е ясно... Това, че естественият подбор е помогнал на някой, не значи, че в тази страна здравеопазването е добро...

Аз съм от тези, което се върнаха в Бг за случая, и все още ходя на всички профилактични прегледи там, и се надявам само да не ми се налага да ползвам услугите тук, и това за 11 години, и нямам причини да променям нещо... Някой спомена частна болница... Моите изчисления на времето показаха, че с парите за раждане секцио в частна болница тук, мога да имам секциото в частна болница в Бг, да изкарам една година майчинство там, да отида на 2 10 дневни големи екскурзии, и няколко пъти на море и да ми останат, та то ясно какво избрах...

По училищния въпрос, без да влизам в дебати Peace... съм съгласна с Толумбата, но то зависи и от кой какво си представя за нормално... Моето дете на 3 и 10 месеца ходи на 5 теста за прием в училище, които включваха доста работа с форми, числа и обща информация, на 4 и 8 месеца четеше гладко и смяташе с числа до 20, в момента учат дроби и видове триъгълници, и пишат по 2 листа А4 по тема, та на мен това ми изглежда много, но го приемам, защото това ни е бил изборът, и на детето му харесва там, където е...

Да похваля и българското училище в Kew,  след като се записахме през декември, в момента дъщеря ми чете много добре на български, без аз да се съм занимавала и 1 минута с нея... Много ги ентусиазират децата, поне засега...

# 473
Isolda 1 тук (не че съм много запозната) на 36-37г. не мисля,  че попадаш в графата "рискова" заради годините. Снощи гледах именно One born every minute (редовно го гледам  Mr. Green ) и една от родилките беше на 43г. с първо бебе...ми роди си съвсем нормално жената  newsm78

Аз категорично второ дете не искам ! Причините са комплексни, но нямат нищо общо с раждането.
Не че нещо.... но гледайки това предаване.... определено съм за раждане в България  Peace

# 474
  • Оптимист по принуда
Горчивата попара на тукашното здравеопазване съм я яла, но не ми се говори. Плюсове и минуси има и на двете места. За раждането си, обаче, не мога да си кривя душата и съм изключително благодарна за грижите, които ми оказаха.

# 475
Не, просто не мога да гледам One born every minute  Mr. Green
Аз си оставам с The Big Bang Theory и срам не срам, гледам Made in Chelsea  Mr. Green . А и Убийства в Мидсъмър.

Иначе за цените за раждане на частно и аз съм съгласна с това, което написа tzvetak. Разликата наистина е огромна. Та ако ще е частно, ще е в България.

Иначе аз новини за здравеопазването, чета и аз. И доста неприятни неща чета често. Не искам да коментирам какво е здравеопазването тук. Надявам се да не ми се налага да разбирам за нищо от първа ръка.

П.С. Искам да благодаря отново на всички за мненията, защото ми дава по-пълна картина.

Последна редакция: пт, 30 яну 2015, 17:45 от isolda1

# 476
  • Англия
Възраст от 36-37 категорично не е фактор една бременност да се определи като рискова. Две от майките, с които движа, родиха бебета по 5кг., едната на 38г., другата с гест.диабет. За щастие тук не те режат за здравей-здрасти.

# 477
В моя случай наистина трябваше секцио, нормално нямаше да родя. По принцип исках, чаках и се надявах да раждам нормално. Не ми се навлиза в обяснения. Пък и няма значение.

В случая, въпросът ми не е породен от това дали да раждам секцио или не Simple Smile. По-скоро събирам мнения. Преди да раждам в България, изчетох всички теми за Токуда, Вита, Майчин дом, Шейново и т.н. тук в БГ-мама. После отидох на ден на отворените врати за всяка от гореизброените и взех решение. Аз съм на принципа, че така се взема най-добре решение.

П.С. Аз още не съм на 36-37 само да вметна. Все още съм по-млада  Mr. Green

# 478
Все се чудя защо когато някои хора си казват личното мнение, то звучи като " ето така е в Англия, full stop"  newsm78

Че здравеопазването не струва, не е въпрос на лично мнение, четете новини, бе хора...  Peaceвсеки ден се дискутира бързата помощ и времето за реакция, недостатъка на персонал за родилните отделения, и всичко това как остава незабелязано от читателките тук, не ми е ясно... Това, че естественият подбор е помогнал на някой, не значи, че в тази страна здравеопазването е добро...

А защо ти реши, че твоят личен опит е по-миродарен от моя личен опит, например, и че всички трябва да се върнем да раждаме в България, защото по твоето мнение там медицината е на много по-добро ниво от тази в Англия? И аз не се заяждам, но искам факти, с които да ме убедиш така, че като реша да имам трето, да се засиля тежко-бременна на хиляди километри, че и мъжа и децата (щото аз без съпруга си до мен не раждам!), за да бъда навиквана и третирана като втора ръка човек от някой български "лекар". Всеки е направил избор за себе си, хайде да не се опитваме да налагаме собствения си избор на другите. Това, че съм имала положително раждане тук, не значи че съм кон с капаци и не виждам и слабостите и пропуските на системата. Аз споделих моят опит какъв е. Както и други майки, които са раждали тук. Ако попиташ моя приятелка, например, която роди първия си син в Германия и след това тук мъртвородено бебе, нейното мнение ще е по-различно от моето. Но пък после роди живо и здраво още едно момченце тук, в Англия.

Здравната помощ в България е за този, който може да си плаща, и даже и тогава е под съмнение. Това е моето лично мнение. А от тук в Англия имам съвсем пресен, но и вече 15 години пред очите ми, пример. Дядото на моя съпруг има какви ли не здравословни проблеми, тежка форма на астма, рак на пикочния мехур, сърдечни проблеми, и още други "по-безобидни". На 93 години е. Линейката идва, когато я повикат за минути. Изследвания му правят веднага, оставят го за наблюдение един ден, за да са сигурни в състоянието му преди да го изпратят вкъщи... Ако този човек живееше в България, първо едва ли щеше да доживее тези години, второ линейка за него можеше и въобще да не пратят, камо ли пък през няколко седмици като има проблеми, има и трето и четвърто, които на всички нас са ни ясни. Не искам да превръщаме една толкова хубава тема, каквато е темата за раждането, в спорове колко било лошо тук или там. За всека родилка преживяването е уникално и изборът си е само неин.

# 479
  • Англия
Isolda, не сме си и помислили, че си на 36-37, дадох го като пример, защото ти самаъа каза, че докато дойде време за второ ще си на толкова. Иначе при нас след като родиш можеш да си идеш в самостоятелна стая, а не там където са шест легла с перденца, но се плаща.
А ако имаш късмет всичко да е нормално, в Кеймбридж можеш да родиш в ей такава обстановка. Моя приятелка от Бг ми каза, че това там излизало към 4000 лева в Токуда, ако не се лъжа. Аз като отидох да разгледам родилния център и след това нямах търпение да се върна да раждам, за съжаление се стекаха нещата по друг начин. Ето едно видео http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-cambridgeshire-19469083

Последна редакция: пт, 30 яну 2015, 19:18 от ana.ana

Общи условия

Активация на акаунт