Великобритания - тема 56 Зимно Пролетна

• 54 110
  • 732
  •   1
Отговори
# 660
zlatnata tolumba, все се каня да попитам, надявам се че ще можеш да ми отговориш, дали си наясно български учител как може да започне работа като такъв в England, имам диплома, стаж, ама дали ще ми ги признаят... newsm78 Става дума за teacher of art.

# 661
Момичета, предложете книга за 15 годишно момиче, ученичка в английска гимназия. Нещо, което сега се чете тук на тази възраст и за предпочитане да не е част от поредица.

# 662
Блу, дай малко повече инфо за момичето. Какво обича да чете и какви интереси има. Защото аз на 15 четях фентъзи и фантастика, освен другото, но не бих препоръчала на човек, който не чете подобни жанрове Simple Smile.

Иначе като за 15 годишна, ето за тази книга има много добри отзиви. Освен това разглежда първата любов, културния сблъсък, домашно насилие. И същевременно си е романтична. Не знам дали на англ. търсиш или на бг, но я има издадена и на български.
Книгата се казва "Елинор и Парк" от Рейнбоу Роуъл.
Пускам ти линк към нея в goodreads, да видиш коментари и да си прецениш.
https://www.goodreads.com/book/show/15745753-eleanor-park?ac=1

Много харесван тийн автор е Джон Грийн. Може и да е чела негови неща, може и да не е. Не знам, ако не е, някоя от неговите книги също може да вземеш. Аз лично бих пропуснала "Вината в нашите звезди", за болни от рак тийнейджъри  Confused, много ме разстрои мен.

„Предимствата да бъдеш аутсайдер” на Стивън Чбоски. Пак роман за проблемите и живота на тийновете. Ето ти линк към goodreads. И тази книга я има издадена на бг.
https://www.goodreads.com/book/show/22628.The_Perks_of_Being_a_Wallflower?ac=1

Тези, които ти пуснах са харесвани и много популярни и са съвременни романи. Аз лично от литературата за тийнейджъри повече харесвам антиутопиите и прочее, но нали писа да не са поредици, а и не знам дали момичето харесва подобен жанр.

Мога да препоръчам още доста, но зависи от вкуса и интересите на девойката Simple Smile

# 663
Изолда, благодаря!  bouquet Истината е, че почти нищо не знам за детето. На наши бивши семейни приятели, с които в годините много се раздалечихме и се виждаме само по чужди поводи веднъж годишно. Сега ще си ходим за малко и искат да се видим. Не е някое супер отракано момиче, по-скоро скромно, харесва One Direction и толкова. Гледах някаква книга за тях, но ми се ще нещо по-съдържателно. Утре най-късно трябва да реша. На английски искам да е. Да не е нещо натоварващо, да е на тийн тема... Отивам да разглеждам предложенията ти. Simple Smile

# 664
Здравейте мами, и на нас с щерката ни предстои заминаване тази пролет / татко ни е там и търси квартира/. Започвам да Ви чета, също сме от Варна ..... ще гледам и да не Ви досаждам с много въпроси, чийто отговор го има вече някъде в пространството.
Относно документите за превод и по- скоро имунизационния паспорт на детето- 5 годишна е , някъде прочетох, че ХЕИ изкарват документ на английски за направените имунизации- актуално ли  е това или трябва да преведа паспорта?

# 665
  • Bristol
И да изпозвам форума, знам че има хора, които четат но не пишат. Може да е полезна за някого тази информация.
Българската общност в Глоустър организира парти по случай 1ви и 3ти март. Ще правят работилница за мартеници, ще отпразнуват 3-ти Март с вкусни български гозби и ще направят презентация за Българско училище в Gloucester. За заинтересованите пускам линк към събитието с повече информация, Мартенско Парти. До колкото имам инфо, към партито ще се присъединят и хора от Челтнъм и Бристол  Grinning

Мери, мерси   bouquet
Мен ме вълнува. Но линкът е недостъпен за хората, които не членуват в групата. Не знаех за училището, дано да има.
Линкът трябва да работи вече, днес организаторката оправи настройките  Hug

Бу, да пишеш после девойките дали са се впечатлили  Flutter Аз предложих на моята и Лебедово езеро да видим, но тя е категорично НЕ. Моя приятелка се обажда, точно след като гледахме Pocket comedy в Бат, да сме гледали Крал Лир. Този път аз бях категорично НЕ  Mr. Green

Блу, тъкмо се засилих да пиша за книги, които синът изучава по English lit на тази възраст и много го бяха впечатлили, но като каза неангажиращо, ще си замълча  Laughing

Мен колегите от миналата седмица ме плашат, не знам сериозни ли са или е майтап... Понеделник сутрин пътувам от Eastbourne до Хитроу. Гугъл мап ми дава около час и половина, за резерва слагам 30 мин, 2 часа. Те са категорични, минимум 3... Някой има ли опит с пик часовете в този район  Rolling Eyes

# 666
  • Манчестър
И да изпозвам форума, знам че има хора, които четат но не пишат. Може да е полезна за някого тази информация.
Българската общност в Глоустър организира парти по случай 1ви и 3ти март. Ще правят работилница за мартеници, ще отпразнуват 3-ти Март с вкусни български гозби и ще направят презентация за Българско училище в Gloucester. За заинтересованите пускам линк към събитието с повече информация, Мартенско Парти. До колкото имам инфо, към партито ще се присъединят и хора от Челтнъм и Бристол  Grinning

Мери, мерси   bouquet
Мен ме вълнува. Но линкът е недостъпен за хората, които не членуват в групата. Не знаех за училището, дано да има.
Линкът трябва да работи вече, днес организаторката оправи настройките  Hug

Бу, да пишеш после девойките дали са се впечатлили  Flutter Аз предложих на моята и Лебедово езеро да видим, но тя е категорично НЕ. Моя приятелка се обажда, точно след като гледахме Pocket comedy в Бат, да сме гледали Крал Лир. Този път аз бях категорично НЕ  Mr. Green

Блу, тъкмо се засилих да пиша за книги, които синът изучава по English lit на тази възраст и много го бяха впечатлили, но като каза неангажиращо, ще си замълча  Laughing

Мен колегите от миналата седмица ме плашат, не знам сериозни ли са или е майтап... Понеделник сутрин пътувам от Eastbourne до Хитроу. Гугъл мап ми дава около час и половина, за резерва слагам 30 мин, 2 часа. Те са категорични, минимум 3... Някой има ли опит с пик часовете в този район  Rolling Eyes

Да не те плаша,ама минимум 3 часа е твърде оптимистично....

# 667
  • До хладилника, който обичам
Бу, да пишеш после девойките дали са се впечатлили  Flutter Аз предложих на моята и Лебедово езеро да видим, но тя е категорично НЕ. Моя приятелка се обажда, точно след като гледахме Pocket comedy в Бат, да сме гледали Крал Лир. Този път аз бях категорично НЕ  Mr. Green
Много ни хареса. Въпреки че бяхме на последния ред, се виждаше чудесно. Постановката беше много хубава, костюмите разкошни. Голямата ме тушира, че познавала музиката (най-известните фрагменти) от Барби Лебедово езеро, а малкото малко преди антракта се предае от толкова тъмно и топло, свря се в мен и звучно захърка, хората се обръщаха да видят кой е тоя почитател на балета, дето го проспива. Дремна над половин час, на едни от аплодисментите се събуди, ококори се, седна и продължи да гледа все едно нищо не е било Grinning 2,5 часова постановка определено й дойде дълга, надцених я, следващ път ще гледам да я взимам само на неща до час - час и малко, докато не порасте.

# 668
zlatnata tolumba, все се каня да попитам, надявам се че ще можеш да ми отговориш, дали си наясно български учител как може да започне работа като такъв в England, имам диплома, стаж, ама дали ще ми ги признаят... newsm78 Става дума за teacher of art.

Преди години дипломите се пращаха в General Teaching Council for England (GTCE) и те си проверяваха дали имаш необходимия хорариум от БГ университета за да ти присъдят Qualified teacher status (QTS).
GTCE го закриха преди няколко години и сега май всичко е централизирано.
Намерих новата форма за кандидатстване за QTS Ето тук
Искаха поне три години стаж в страната, в която е придобита учителската правоспособност.
Всичко е безплатно. Копието на дипломата не го искат легализирано, те си правят проверките.

Имай предвид, че единия QTS не означава автоматично работа.
Много е трудно без тукашен стаж.
Различни са и методиките. Искрено ти препоръчвам да пишеш до няколко училища и да подоброволстваш или дори само наблюдаваш няколко дена, за да видиш дали това ще е кариера за теб, за която си заслужава да жертваш едно или друго.

# 669
Бу, много смешно си го описала Simple Smile Десет минути дрямка правят чудеса на тази възраст  Mr. Green, и Барби си я спомням, дискът се въртеше непрекъснато вкъщи по едно време Joy

# 670
Супер, благодаря!

# 671
Чудя си се тук... при положение, че децата имат паспорти, а едното и лична карта, за чий ми е преведен акт за раждане...?

# 672
  • До хладилника, който обичам
Чудя си се тук... при положение, че децата имат паспорти, а едното и лична карта, за чий ми е преведен акт за раждане...?
За записване в училище, защото местните често се движат с акт за раждане като документ за самоличност (който няма шофьорска книжка или международен паспорт). Тук е валидна форма на идентификация. Няма нужда да е заверен превод или от сорта, оригинал + преведено на ръка или инак копие е достатъчно.

# 673
Да, да, ясно е, че ако нямат друг документ за самоличност, ползват акта за раждане. Но при положение, че имат паспорти (които са издадени на основание самия акт за раждане), не виждам смисъл.
Но пък мога и аз да си го преведа, така че хич не смятам да давам пари на агенции.

# 674
Аа, Мери, нямам нищо против да се ангажира детето, даже точно това искам. Но без да го натоварвам много. Поръчах вече избраното. Изолда, залагам на твоя усет към книгите! Hug

Джули, в акта за раждане има имена на родителите, а в паспорта - не. Не знам дали и това не гледат, освен ДОБ.

Общи условия

Активация на акаунт