БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 52 620
  • 727
  •   1
Отговори
# 615
не виждам проблем в това или пък пречка

# 616
  • София
Здравейте!
Как се съхранява шарлан?Трябва ли да е в хладилник?Освен за салати за какво друго може да се ползва?
Не е необходимо да стои в хладилник , а както си съхраняваш другото олио. Става само за салата, според мен,  защото има тежък аромат. На мен не ми харесва и съм го изхвърляла.

# 617
Ами добре е да е на хладно място ,аз бих държала в хладилник - нерафинираните масла се развалят по лесно и има риск да греняса - нагарча - аз все си мисля че моя зехтин екстра върджин беше гренясал -ама май това му е вкуса -така че не съм фен - май и шарлана няма да ми хареса на вкус .

# 618
  • София
Ами добре е да е на хладно място ,аз бих държала в хладилник - нерафинираните масла се развалят по лесно и има риск да греняса - нагарча - аз все си мисля че моя зехтин екстра върджин беше гренясал -ама май това му е вкуса -така че не съм фен - май и шарлана няма да ми хареса на вкус .
Не, не може да се е развалил, вероятно е с такъв вкус. Някои видове леко нагарчат, това е от видя обработка на зехтина. На много студено той може и да замръзва, може и да се утаява на дъното и това са точно смлените маслинки. Тогава е най- добър и означава че е чисто пресован без химикали. Мътен е и когато се утаи се избистря. Ползвам много зехтин.

# 619
Ами моят си стои замръзнал в хладилника .
 Извън него беше за кратко и то на хладно и тъмно място и ми нагарчаше -реших че е гренясал .
 Явно това не е моят вкус -прекалено ми е тежък и нагарча.
Именно по тази причина не съм купувала шарлан.
 Къде се ползва - в салати или може да мине и термична обработка -става ли за пържене?

# 620
  • София
Аз ползвам в салати, ама на мен ми харесва на вкус. Иначе за пържене не става, защото храната придобива доста специфична миризма и вкус. Картофи съм пържила и чушки  Sick

# 621
Моля, за помощ!   Praynig
Не блестя с кулинарни умения, като изключим торти и сладкиши и сътворих май голяма глупост. Направих сармички по рецепта на майка ми, но в последствие се сетих, че слагаше в тенджерата чиния. Чудих се, къде се слага и я сложих на дъното с мисълта, че се слага, за да не загорят.  Embarassed Като завряха такова тропане и тракане започна, че не се трае  Embarassed Сега разбрах за чинията и се чудя, какво да ги правя? Ще се сварят ли ако не махна чинията или да ги прехвърлям в друга тенджера?

# 622
  • Пловдив
Щом врат, ще се сварят, но ще трябва да изтърпиш тракането, а могат да се сварят и на по-тих огън и с по-малко тракане. Можеш да ги преместиш в друга тенджера, но си е пипкава работа да ги местиш без да се развият.
При варене в обикновена тенджера чинията се слага върху сармите, за да ги притиска и да не се развият и пръснат, ако ври по-силно.

# 623
poohito, много благодаря за бързия отговор!  Hug
Намалих ги, сложих и една чиния отгоре и ги оставих да си тракат. Отяде ми се...  Tired

# 624
poohito, много благодаря за бързия отговор!  Hug
Намалих ги, сложих и една чиния отгоре и ги оставих да си тракат. Отяде ми се...  Tired

Стига, бе, ти пък! Така ме развесели!  Joy Засмей се и ти и да не ти пука!  Hug

# 625
Даже по-хубави ще станат. Поне си сигурна, че няма отдолу да залепнат.
Приятно хапване!

# 626
Благодаря за отговорите!
Между впрочем за сърмите -аз винаги така си ги правя с чиния отдолу и отгоре.И царевица така си варя newsm78
Не знам доколко е правилно но си стават Mr. Green

# 627
Ще правя баница с турски кори. Има ли нещо по-специфично при тях или да си я правя както си я правя обикновено?

# 628
Ще правя баница с турски кори. Има ли нещо по-специфично при тях или да си я правя както си я правя обикновено?
те са по- дебели. Може да я залееш с част от сместа или с газирана вода накрая.

# 629
те са по- дебели. Може да я залееш с част от сместа или с газирана вода накрая.

Баницата я правя с
Скрит текст:
Одрински кори
, те също са дебели, заливам с лимонада и яйца. Тази ще я направя пак така. Толкова хвалби съм слушала за тези кори, ще ги опитам най-накрая.

Общи условия

Активация на акаунт