БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 52 589
  • 727
  •   1
Отговори
# 645
  • Пазарджик
  • Мнения: 187
според мен можеш, аз имам рецепта за торта с двата вида сода и амонячната не я слагам

аз пък правих тиквените сладки (http://hranatazadushata.blogspot.com/2014/11/blog-post_19.html), станаха разкошни изядоха се без да ги слепвам с нищо, сега се чудя дали ще станат с нещо друго освен с тиква, мисля да пробвам скоро с ябълка

# 646
  • София
  • Мнения: 12 222
Мога ли да замразя черен дроб, парчето ми е много за пържене?  А ако може  споделете и рецепта за пържен дроб с лук? Hug
Мисля, че не може да се замразява дроб. Правя дроб по селски на котлона. Много добре става, вкусно е.
http://ilinayorkulinarni.blogspot.com/2012/02/blog-post_11.html

# 647
  • Мнения: 5 435
Благодаря за рецептата! Харесвам такъв вкус много.

Но наистина ли не се замразява дроб? Досега не съм, но все си мислех,че може. newsm78

# 648
  • Мнения: 9 462
Мога ли да замразя черен дроб, парчето ми е много за пържене?  А ако може  споделете и рецепта за пържен дроб с лук? Hug

можеш. Правя го успешно дълги години. Режа парчета, колкото за едно пържене.
Пържен дроб - този препоръчвам, с чесън и лимон - крехък, сочен и се пържи бързо http://pep-4o.blogspot.com/2009/10/4-800-1-200-200.html

иначе с лук - карамелизиран си лук по надлежния ред - с масло, вино, подправки.... когато е готов - слагам тънък пласт  на дъното на тавата, а върху него - дроба на хапки, малко гъби отгоре (заради човеците, аз не ги ям) и пак лук.

# 649
  • София
  • Мнения: 12 222
Мога ли да замразя черен дроб, парчето ми е много за пържене?  А ако може  споделете и рецепта за пържен дроб с лук? Hug
==============
можеш. Правя го успешно дълги години. Режа парчета, колкото за едно пържене.

Благодаря за идеята. Мислих че не може да се замразява, защото така ми казаха в месарницата при покупката му.  Peace

# 650
  • Мнения: 5 435
Пеп-чо,благодаря! ЩЕ пробвам и тази рецепта, изглежда много вкусно. Твоят блог ми е един от любимите и често надничам за идеи и рецепти.   bouquet

# 651
  • Мнения: 9 462
от първата рецепта има много доволни хора вече  Laughing Обичаш ли дроб - няма как да не ти хареса.
 

Благодаря за идеята. Мислих че не може да се замразява, защото така ми казаха в месарницата при покупката му.  Peace

не знам по книга как е, ако се сетя - довечера ще проверя, но тъй като през годините ни гледаха прасета и телета, няма как да се изяжда наведнъж. Размразявам на стайна Т - когато се отпусне си е все едно пресен. (или в хладилника, ако извадя сутринта  и ще готвя вечерта)
Една хитринка, която ползвам за всички видове дроб - май пише в рецептата там -нарязвам на хапки и заливам с вряла вода  оцет; затварям. - голяма част от белтъка се отделя така и после не излиза на парцали при пържене или печене.

# 652
  • Мнения: 2 152
Една хитринка, която ползвам за всички видове дроб - май пише в рецептата там -нарязвам на хапки и заливам с вряла вода  оцет; затварям. - голяма част от белтъка се отделя така и после не излиза на парцали при пържене или печене.

Чудесен съвет, Пепи, дано те разберат ...
Момичето май не е виждало в магазините замразен дроб - имаше едни години, в които пък изобщо друг не можеше да се намери, освен замразен ... А и това е единственият начин за съхраняването му продължително време ...

# 653
  • Мнения: X
Ползвате ли ленено брашно и как? Дали да го влагам в хляб или да го ядем по малко без термична обработка? Накупих си и разни ядки - овесени, ечемичени, ръжени. И за тях малко се чудя дали само накиснати или да слагам по малко в хляба.

# 654
  • Мнения: 10 585
Много ми допадат ето тези курабийки Чудя се, обаче, защо са необходими 2 вида сода? Дали мога да пропусна амонячната?
Аз правя курабийките без амонячна сода, само със сода бикарбонат. Винаги са ставали.

# 655
  • Мнения: 22 867
Много ми допадат ето тези курабийки Чудя се, обаче, защо са необходими 2 вида сода? Дали мога да пропусна амонячната?
Аз правя курабийките без амонячна сода, само със сода бикарбонат. Винаги са ставали.

Onna-bugeisha, ще станат, но имат разлика от правените и с амонячна сода. Пробвай някой път и с нея, стават някак по-крехки, по-меки.........май не намирам точната дума, но по-различни. Simple Smile  bouquet

# 656
  • Мнения: X
Амонячната сода си има своите плюсове - но я ползвам ,когато в сместа е включено прясно мляко ,при кисело - сода бикарбонат.
 С амонячната стават по -пръхки / по -въздушни нещата / - може да се угаси с капка оцет или лим .сок .
Мирише само докато се пече и са топли -после този аромат изчезва .
  Черен дроб замразяваме - но като го готвя не чакам да се размрази - изтича му цялата кръв и става сух - реже се като се поотпусне и се пуска да се пържи в горещото олио .

# 657
  • Мнения: 2 815
А защо така не смесваш амонячна сода с кис мляко?  Thinking.
А аз съм  на обратно - винаги я гася в кис. мляко  Laughing
Всеизвестните бабешки (войнишки, Великденски) курабийки се правят с амонячна сода и кисело мляко, 2-3 вида на добуш тортата - също.....
Майка прави една торта.....блатовете са тип медовик, със сода са. Винаги имаха един дъх на сода, не знам защо. Сменихме я с амонячна такава, много по добри станаха блатовете.

# 658
  • Мнения: X
Ами реално всички рецепти са ми били така - прясно мляко -амонячна сода .
Кисело -сода бикарбонат .
 В готварските ми книги също е така . И така съм го приела .
 Например имам две рецепти за прасковки с кисело мляко / сода бикарбонат / и втората с прясно - амонячна сода.
 Рецептата за добуш -от селото на съпруга ми е с прясно мляко и амонячна сода.
Една баба съседка на село правеше бъркана торта -прясно мляко и амон. сода. Нямам рецепта в която да е кисело млякото и содата да е бикарбонат / а ако имаш идея каква колекция от рецепти имам и книги Grinning /
 За определени теста амонячната сода си е повече от подходяща -има едни чудесни соленки с мас и прясно мляко. Уникален вкус.

# 659
  • Мнения: 10 585
Майка ми ги правеше с амонячна сода, с много захар. Страхотни ставаха, ронливи, но за съжаление започна да ме дразни тази сода.
Аз започнах да си ги правя със сода бикарбонат и кисело мляко. Не са толкова ронливи, но приятно меки и колкото повече престояват, стават по-хубави. Аз така ги предпочитам.

Общи условия

Активация на акаунт