Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други мезенца

• 145 211
  • 757
  •   2
Отговори
# 375
  • Варна
Когато ми смелят плешка, това е доста далеч от стандартната кайма. Няма ли да ми свърши работа?

Аз имам вече два опита с шунковара, придобит благодарение на добра съфорумка, но още нямам с какво да се похваля. По ред причини първият опит беше провален от мен, а вторият бе доста по-успешен. Ще продължа да опитвам, докато докарам нещата на още по-добро ниво.

Ако има недоволни, и аз се подреждам на опашката за уредче, че забраниха Е-тата на много близко дете...

# 376
  • София
аз си мисля ,че точно каймата не е подходяща за шунка.

Аз не съм ползвала шунковар, просто си коментирам Wink

# 377
  • в 1001-та нощ
Днес пристигна и моят шунковар на Тескома - поръчан от немския амазон - тук някой бе добър да сподели линк, за което сърдечно благодаря Simple Smile

Заех се да го заредя по класическата рецепта в книжката. Имах свинско месо и кайма смес. Направих половин доза. Нарязах месото на кубчета 2смх2см. С каймата ги прехвърлих в робота, добавих сол, захар и вода и пуснах да се бъркат. Много бях учудена, че сместа стана супер хомогенна, без въздух. Ако бях месила на ръка - едва ли щях така да омеся месо, кайма, мазнината в нея, водата ......

Забелязах, че в рецептата има съставка, която ми е непозната - curing salt. Прочетох, че се добавя с цел да се потиска развитието на бактерии. Някой добавя ли я? Не видях да прави розов цвят, макар да розовее  Blush У дома шунката - независимо какъв вкус ще има - няма да се залежи, че и да се развали  Mr. Green

# 378
  • Гулянци
Пореден опит за шунка от пилешки гърди по класическата рецепта.
Скрит текст:

# 379
  • sofia
Имам много стар робот, незнам дали е достатъчно мощен? За пилешка кайма иначе ползвам чопър, ама ми изглежда доста трудно да меля свинското в него?
Тъкмо извадих да изтива шунка от пилешко бутче. Има вид и вкус тоя път обаче не ми беше много лесно да изчистя жилките и разни твърдини от месото (ползвах пържоли от бут без кожа).
А шунка от цяло свинско месо с инжектиране дали да пробвам? дали е по-лесно?

# 380
  • в 1001-та нощ
А по колко часа оставяте да отлежава месото?

# 381
  • София
И аз съм в същата чуденка. От снощи съм заложила за първи опит една плешка на кубчета, без мелене и подправки малко на око. И понеже имаше различни отзиви за времето за подготовка, се чудя кога да започвам варенето. Със сигурност няма да чакам 48 часа.

# 382
  • в 1001-та нощ
Аз реших да изчакам още малко - може сутринта да го сваря и да го прибера в хладилника после, а евентуално вечерта да се консумира  Blush

Някой пробвал ли е да сложи парченца кашкавал? Тук-там  Blush

# 383
  • София
Аз съм разочарована от първия си опит - нищо общо с шунка нито на вид, нито на вкус. Плешката се получи сухичка, леко твърда, не се режеше лесно и с кафеникав цвят. Поне подправките бях докарала. Ще се правят и други опити и с пилешко, но определено не очаквах такъв резултат.

# 384
  • в 1001-та нощ

Аз в момента термообработвам  Blush Утре ще докладвам Simple Smile

# 385
имаш ли термометър ?

# 386
Не закачай Жената - нека се отчете - снимка и т.н.
А иначе подготвям един коментар за Шунките и това, което ние си приготвяме ...
Дето викат у рекламите - Очаквайте!

# 387
просто питам.
според мен е важно да се приготвя шунката при определена температура. трудно се преценява на око/ръка кога е 85 или 90 градуса. за това мисля ,че термометъра е необходим

# 388
  • в 1001-та нощ
Дааааа.....  Peace Peace Peace Снощи установих колко е важно, защото се приготвя на водна баня, но водата реално не ври  Peace

При мен се получи истински шунка вкус  Crazy Мъжът ми е в голям възторг - не му се вярваше, че нещо ще стане, но омете половината веднага  Mr. Green Възмути се, че няма подготвена нова доза, която да заложа да отлежава  Blush

Ето снимки Simple Smile Има шуплички, но как да пълня установих едва, като мушнах сместа Simple Smile

# 389
Разкошна се е получила

Общи условия

Активация на акаунт