Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други мезенца

• 144 797
  • 757
  •   1
Отговори
# 405
  • в 1001-та нощ
 Blush покрай децата не мога да се свъртя за по-дълго на едно място и пропуснах да потвърдя, че наистина бъркането е неподозирано важно - за мен - сместа се променя много и не виждам на ръка как ще стане същото Simple Smile

Имаше коментари за иизтичащата течност - след варенето - мислех, че е малко - но премерих около 200 мл  Shocked И още нещо, когато шунковарът отлежава със заготовката - не мога да го сложа изправен на най-широкия рафт в хладилника. А след варенето си стои, че и място има отгоре - явно се свива  Rolling Eyes

Мисля си за вариант сочност, но дори да се правят течни маринати - то при "варенето" явно всичко ще изтече - няма смисъл. На мен ми харесва, че продуктът не е мокър - ако искам пълен с вода - ще си купя от магазина  Mr. Green

# 406
Мисля си за вариант сочност, но дори да се правят течни маринати - то при "варенето" явно всичко ще изтече - няма смисъл. На мен ми харесва, че продуктът не е мокър - ако искам пълен с вода - ще си купя от магазина  Mr. Green
водата е грамаж, грамажа е пари. мечтата на търговеца  smile3508

# 407
водата е грамаж, грамажа е пари. мечтата на търговеца  smile3508

Бонго, прочети за карагенана - А407, поема вода от 20 до 100 пъти собственото си тегло и го има във всички салами, кремвирши и готови шунки.
Направо можеш да полудееш като прочетеш всичко за него...
Алена, а т.н. течни маринати, че ще изтекат, ще изтекат, но ще променят вкуса на месото ...

# 408
  • София
Алена, просто очите ми останаха.... Rolling Eyes
Ще се пробвам пак по рецептата ти. Аз нямам комбайн, но имам миксер с въртяща се купа и сигурно ще се получи с бъркалките за тесто.

# 409
  • в 1001-та нощ
Да  Peace в книжката е указано да се ползва или пластмасов нож, като моя или бъркалки за тесто  Peace Пише - да се бърка поне 10 мин, а ако е на ръка 20 мин  Peace

Моят робот има някакъв проблем с двигателя - явно е проблем на модела, защото от самото начало, като поработи и мирише на бакелит .... та гледам да не го товаря и ме е страх да бъркам много, макар и на най-ниските обороти. Докато със стария никога не съм имала такъв проблем. Но за него мисля, че нямам такъв нож. Мога да проверя Simple Smile

Тази сутрин - рано, рано - ММ е купил чесън - на пера и на глави Simple Smile  Mr. Green Довечера ще заложа чеснов вариант - иска ми се да е с пера и да не е силно чеснов  Rolling Eyes Мисля си дали да не сложа и малко джоджен  Blush Мъничко Simple Smile

# 410
  • София
С тоз джоджен ако сложиш агнешно няма да сбъркаш, хихихихи  Sunglasses
Кажи ми какво месо взе ти? От коя прасешка част?

# 411
  • в 1001-та нощ
Хи хи, на вилата, нали има колкото искаш лапад и коприва, че и пресен джоджен - правих супа с тях и свинско и всички бяха убедени, че е агнешка  Joy bowuu

А месото е от тарелки „месо за готвене” от Карфур (и каймата също Rolling Eyes ). Но ще погледна, като се прибера, дали пише нещо Simple Smile изглежда, като месо от бут. Тук там има нещо мазничко - твърдо, не разплуто Simple Smile

# 412
  • в 1001-та нощ
Пак съм аз  Laughing

ММ настояваше да заложа пилешка шунка, а пък аз исках да пробвам с чесън  Thinking Но за пилешката му казах да вземе маслини без костилка - той взел с костилка  Crazy И компромисно заложих заготовка от пиле, кайма смес - свинско и телешко, добавени - чесън - 1 стрък,  джоджен сух, в последния момент се сетих за черен пипер млян с малко недомлени зрънца и кимион.  Crazy

Пробвах да снимам, но вечер не стават много добре снимките, та пробвах и под една работна лампа, ето преди разбъркването:

След разбъркването - стана много пухкава смес и леко топличка  Mr. Green

Доста по-бяло, от колкото при свинското изпълнение Simple Smile

А ето и в шунковара:

Мисля утре вечер да варя Simple Smile

Замислих се - вместо вода - да се добавя марината - например - варена 15-20 мин със сол, загар, черен пипер, дафинов лист ... после всичко се прецежда и се налива вместо вода  Rolling Eyes

# 413
  • София
Алена, аз поне с нетърпение чакам резултата  Hug

# 414
  • sofia
Алена, голям творец си! Браво!
И моя комбайн замириса на бакелИт.

# 415
  • в 1001-та нощ
Благодаря Ви  Hug

Яд ме е за този комбайн, с такъв страх го ползвам, а го избирах да има всякакви приставки, които ползвам Sad Питах в темата за роботите - явно е "дефект" на серията. Майка ми се опитваше да ми обяснява за някакви намотки, които били не знам си къде .... Sad Иначе - като режа зеленчуци - проблеми няма, но ползвам ли блендера или малкия за ядки  Sick  ooooh! ooooh! ooooh!

Забелязах нещо интересно - бях писала, че като вкарам сместа в шунковара и го затворя - той прав - не може да застане и на най=широкия рафт в хладилника. Преди малко размествах разни неща и видях, че от наклонен - доста се е поизправил. Т.е. буталото е слязло надолу - вода ли е излязла от натиска  Thinking Thinking Ще видя дали нещо ще изтече - преди да започна варенето - нямам друго обяснение  Blush

# 416
Другото обяснение може да е, че е изкарал въздуха между месото/каймата.

# 417
  • в 1001-та нощ
Възможно е, но не мисля, че е имало толкова много въздух  Rolling Eyes Другия път ще измеря с рулетка - сега ми се струва, че поне 2 см - буталото е мръднало  Rolling Eyes

# 418
  • София
Не се стърпях и сложих 600 гр. плешка. Около 50/50 е кайма и парченца, само че каймата я смлях в блендер с метален нож. Сега се върти от миксера с тестените приставки. Сложих зелен лук, сол 10 гр. малко сол около 1 малка ч.л. Сложих 120 гр вода и подправки - кимион, малко чубрица, черен пипер. Преди да го заложа смиял да сложа маслини  Wink
Чудя се дали да не го оставя да постои около 3 часа и да варя. Този път ще спазя температурата. Ще я държа 2 часа на 80 градуса, не повече... и да видим...

Алена, при мен буталото се прибира след варене или по-скоро по време на варене когато избутва водата

# 419
свинското го дават да се обработва при 85 градуса
ако не се слага вода при месото няма ли да се получи ?

Общи условия

Активация на акаунт