Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други мезенца

  • 144 798
  • 757
  •   1
Отговори
# 420
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 680
Водата ми се вижда важна, за да се омеси с мазничкото в каймата при бъркането и да стане по-хомогенна "каша"  Blush

Vache  Hug при варенето и при мен се прибира, но сега ме учуди, че и по време на престоя стана  Rolling Eyes

Захар сложи ли?

# 421
  • Мнения: 7 779
в месото има достатъчно вода. и когато се притиска то се освобождава от нея и се темперира в "собствения си сос" при около 85 градуса (за свинското).
може и да греша

# 422
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 680
 Peace Мисля дори, че им добавят вода на месата, за да тежат повече, т.е. купуваме си месо и водичка  Cry

Много си мисля и за дроб - приготвен по този начин  Rolling Eyes Някой дали е пробвал  Rolling Eyes Може би пилешки, за да не става каменен и без кайма  Thinking Мотка ми се из мислите Grinning Може би и със зелен лук ще е добре  Rolling Eyes и черен пипер  Party

# 423
  • Мнения: 7 779
добавянето на вода за грамаж е след като продукта вече е готов.
със смилането до кайма (а и по ситно) мисля че се доближаваме до пастет или до оня салам с зеленчуците - май беше мортадела.

# 424
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 680
Аз пък си го представям, като Русенско варено 3:) Ще направя и каймяно - със сигурност Simple Smile

# 425
  • Мнения: 7 779
да , и така може да се каже. разликата е какво месо точно се използва.
за шунката предимно от бут/плешката , за русенското - свинско месо (всяка част) , а за пастета  всичко от животното.  Laughing

# 426
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 680
Аааааа, ти за продукта с дробчета ли имаше прдвид, че ще стане пастет?

Мисля си - да го направя от пилешки дробчета с овкусяване и без мелене и бъркане и като се реже - да стои, като мозайка  Rolling Eyes Дали ще стане и дали много искам - ще видим Simple Smile

# 427
  • Мнения: 7 779
не бре. всичко , което се смила на много ситно се доближава до пастета или до салама (телешкия примерно). шунката според мен трябва да е направена от по-едро месо , до цяло такова.

# 428
  • Мнения: 7 779
разбира се ,че ще се получи нещо.  Laughing

# 429
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 680
Разбрах те  Hug хайде да го слагам да се приготвя и утре ще видим какво е станало  Simple Smile

Сетих се за още едно обяснение за свиването на продукта - охлаждането  Peace След бъркането - става топла смес, а в хладилника - температурата пада и може сместа да се свие Simple Smile

# 430
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 680
Да докладвам до момента - сварено е - направих един гаф - докато се подгряваше - се заиграхме с децата и го изпуснах да стигне д 90 гр - но предполагам, че е било за малко и не е загряло много отвътре  Blush Веднага изсипах малко вода и добавих студена и се довари на темеператира в нормата Simple Smile

Изтече много малко вода и буталото беше - както преди да го сложа за варене - т.е. - каквото се е свило в хладилника - толкова  Peace

Ще видим утре резултатът - има лек чеснов мирис от излятата течност Simple Smile

# 431
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 680
Разгадана е тайната на буталото Simple Smile Част то сместа е преминала през процепите между буталото и стените на шунковара:


Обаче пък това е най-добрия продукт от трите ми опита  Peace Стои много сочно. Има лек аромат на чесън и джоджен, които хармонират прекрасно. ММ е в голямо въодушевление и според него това е най-сполучливия опит  Peace

Аз, като че ли предпочитам да е една идея по-твърдо и се колебая - дали няма да е добре да има и парченца свинско месо  Thinking

Ето още снимки - розовее пак  Peace










Струва ми се че относителното тегло на пилешкото е по-ниско и като обем излиза повече  Rolling Eyes

# 432
  • София
  • Мнения: 13 703
Eeee, Алена, направо съм възхитена как ти се получават тия шунки Wink Цвета най-вече.
Аз ще сваря моята тази вечер. Захар сложих, вода също. Бонго според мен водата се слага за по-добро хомогенизиране на сместа.  Hug
Как така е преминала част от сместа? Не затваря ли плътно твоето бутало  #Crazy На мен ми се е случвало през дупчиците малко да мине, но чак толкова, не.

# 433
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 680
Има разстояние между буталото и стените на шунковара - още, като правих първата забелязах, но там сместа беше по-твърда - със свинско. От амазон е - да е бил дефектен  Thinking Може би при бъркането и пилешкото се е пораздробило и затова част да е преминала нагоре - под натиска от пружината  Rolling Eyes А и ми се струва, че сместа стана повече, като обем, защото пилешкото е по-леко  Peace

Много е меко и сочно с пилешко - чак малко ме дразни, но който бяха от сухото - - може да опита Simple Smile

# 434
  • Мнения: 7 779
аз пак повтарям. за мен със смляното месо по-скоро се доближаваме до саламите тип Мортадела.
относно хомогенизирането - нали за това се слага и малко мазно месо - за да се разтопи сланинката и да  "спои" парчетата месо (при шунката). отделно - в самото месо месо си има вода по рождение  Laughing
в никакъв случай не отричам ,че направеното и показано до момента е лошо. много е хубаво даже . и аз ще правя подобни неща , но за шунка ще заложа на по-едри парчета.

Общи условия

Активация на акаунт