Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други мезенца

  • 139 460
  • 757
  •   1
Отговори
# 90
  • Варна
  • Мнения: 636
Да, но тук, с 20 % отстъпка ще излезе по-евтино. Но спирам по темата,ч е вече ще ме банне бубанка. Отивам да се срамувам в ъгъла. Embarassed
Къде има 20% отстъпка?

# 91
  • София
  • Мнения: 327
Да, но тук, с 20 % отстъпка ще излезе по-евтино. Но спирам по темата,ч е вече ще ме банне бубанка. Отивам да се срамувам в ъгъла. Embarassed
Къде има 20% отстъпка?
Отговорих ти на лични

# 92
  • София
  • Мнения: 58
Здравейте,
и аз съм голям фен на домашните мезенца.За сега успешно се справям с домашно приготвена пастърма.Много ме заинтригувахте с този шунковар.Мисля да закупя този на Тескома,но все още проучвам сайтовете.
Може ли по-вещите да споделят и изпитани рецепти,за което ще съм много благодарна Hug

# 93
  • 42°37'41.83N 23°21'53.29E
  • Мнения: 3 074
NadetoXD би ли споделила как правиш пастърма? Да си я прави сам е голямата мечта на мъжът ми.  Grinning

# 94
  • София
  • Мнения: 58
Разбира се.
Домашна пастърма
2 кг. контрафиле (свинско,телешко)
300 гр морска сол
 2 литра вода(да покрие месото)
Солта се разтваря във водата,след което се поставя измитото контрафиле.
Накисва се за 24ч. Поне 2-3 пъти се обръща.
Месото се оставя за около час да се отцеди.Притиска се с точилка нарязва се на парчета широки около 10-15 см и се подсушава с домакинска хартия.Нанизва се на конец и се оставя на хладно за около 15-20 дни.Свинското става по-бързо.
Може да се оваля с червен пипер и ронена чубрица(стрита на мн ситно)и други подправки по избор.

# 95
  • Мнения: 71
Ако може да напишете някоя вече изпитана рецепта за шунка.
Мерси

# 96
  • София
  • Мнения: 327
Ако може да напишете някоя вече изпитана рецепта за шунка.
Мерси
В самия шунковар има рецепти

# 97
  • София
  • Мнения: 58
Да, но тук, с 20 % отстъпка ще излезе по-евтино. Но спирам по темата,ч е вече ще ме банне бубанка. Отивам да се срамувам в ъгъла. Embarassed
Къде има 20% отстъпка?
Отговорих ти на лични
Ако е удобно,може ли и на мен да ми изпратите сайта с 20-те % отстъпка.
Предварително благодаря

# 98
  • Балчик
  • Мнения: 8 996
Аз моята приготвих по следната рецепта

500 гр св. плешка, нарязана на едри парчета
1 кутийка малка черни маслини без костилки, нарязани
сол
черен пипер
чесън

Шунка от свинско и пилешко

св. врат
филе от пиле
филе от пуйка общо 1 кг
1 чаша прясно мляко
сол
захар
кардамон
индийско орехче
бял пипер
1 с. л нишесте натурално

Месото се смила в блендер, слагат се останалите съставки, отлежава 1 час в хладилника и се вари.

Общо взето може да се експериментира по вкус и без специална рецепта. Важното в грамажа на месото.
Някои слагат  и желатин, но аз не виждам особен смисъл от него, тъй като с изцеждането на течността, той също ще се изведе навън.

Последна редакция: вт, 10 мар 2015, 08:42 от Джемма

# 99
  • Балчик
  • Мнения: 8 996
В руския форум прочетох, че една жена е слагала шунковар на Тескома във фурната, потребителката  Cvetaal, пост #1861

http://hlebopechka.ru/index.php?option=com_smf&Itemid=126&topic=4095.1860

Пак в този форум съвет дава човек, който професионално се занимава с колбаси, че първия час трябва да се вари на температура 45-50 градуса. Така се формирал по-добър вкус и аромат. След това- вече се увеличават градусите. Интересно, ще се пробва. Но те ползват и нитритна сол, което на мне не ми харесва особено, нали именно за д а я избегна искам домашна шунка.

http://hlebopechka.ru/index.php?option=com_smf&Itemid=126&topic=386110.0

П.П ако не ползвате руски, превеждайте през преводача.
https://www.youtube.com/watch?v=ruJENHTRgg8
https://www.youtube.com/watch?v=LvRqign9H0U
https://www.youtube.com/watch?v=KIKB9ESjI54

Последна редакция: чт, 15 яну 2015, 18:30 от Джемма

# 100
  • 42°37'41.83N 23°21'53.29E
  • Мнения: 3 074
Разбира се.
Домашна пастърма
2 кг. контрафиле (свинско,телешко)
300 гр морска сол
 2 литра вода(да покрие месото)
Солта се разтваря във водата,след което се поставя измитото контрафиле.
Накисва се за 24ч. Поне 2-3 пъти се обръща.
Месото се оставя за около час да се отцеди.Притиска се с точилка нарязва се на парчета широки около 10-15 см и се подсушава с домакинска хартия.Нанизва се на конец и се оставя на хладно за около 15-20 дни.Свинското става по-бързо.
Може да се оваля с червен пипер и ронена чубрица(стрита на мн ситно)и други подправки по избор.


Мерси   bouquet

# 101
  • Мнения: 2 653
Записвам се и аз в групата за домашна шунка. Най-доволна ще е дъщеря ми, тя така обича.

Последна редакция: чт, 15 яну 2015, 23:39 от fiona

# 102
  • Мнения: 1 734
и тук ли се обсъждат мезенца, явно някакво разделение има

# 103
  • Мнения: 2 151
и тук ли се обсъждат мезенца, явно някакво разделение има

няма разделение.
темата е основно за шунките и производни.
само че като става дума за мезенца, нека има и малко слободия - кой каквото иска да споделя за мезетата.
Лично на мен всички мръвчести са ми любими - правя ги във всякакви варианти и съм готов да ги обсъждам навсякъде, след като можем да сме си полезни ...

# 104
  • Мнения: 7 779
а за дегустацията да се обръщат към мен  hahaha

Общи условия

Активация на акаунт