Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други мезенца

  • 144 843
  • 757
  •   1
Отговори
# 210
  • Мнения: 112
Здравейте, от много време насам ви чета и почти съм се навила да си поръчам и аз една такава машинка. Но има нещо, което ме притеснява и ме кара да се колебая - опасността от отделяне на вредни вещества от пластмасата (защото нали вътрешността на уреда е от пластмаса?) в храната при загряването. Видях, че има и метални уреди, но пък при тях продуктите се поставяли в найлонови пликове?!
Цитат от една статия по въпроса за опасностите от пластмасите:  "Да не се закупуват тефлонови тави, тигани и съдове.
Да не се поставя гореща храна и горещи течности в пластмасови
съдове, независимо от каква пластмаса са направени."
Моля, кажете ми, ако знаете, дали в тези уреди (металните) продуктите може да се поставят и направо в съда без найлона.
И въобще споделете мнение по този въпрос, който толкова ме притеснява, моля.

# 211
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Хайде пак. Ами не си купувайте и си яжте магазинската шунка, тя сигурно е по-полезна. Вманиачаването също е вредно, да знаете, води до психични проблеми. А ако почетете малко и вегетарианците, ще се откажете изобщо от шунката. Simple Smile

# 212
  • София
  • Мнения: 12 888
anne_of_green_gables аз също избягвам по възможност пласмасата и ползвам стъкло или стомана, но в случая тескома е утвърдена марка, плюс температурата на обработка не е висока. Обикновено повечето проблеми са при по-високи температура и то при определени пласмаси. Дори  и да има нещо което се отделя, съм убедена, че с проверено месо приготвено в пласмасовата шунковарка на тескома, пак ще е в пъти по-добре от всички боклуци по магазините.

# 213
  • Мнения: 112
Хайде пак. Ами не си купувайте и си яжте магазинската шунка, тя сигурно е по-полезна. Вманиачаването също е вредно, да знаете, води до психични проблеми. А ако почетете малко и вегетарианците, ще се откажете изобщо от шунката. Simple Smile

Не очаквах такава грубост. Просто помолих за мнение... А шунка от магазина отдавна не купуваме.

# 214
  • Мнения: 112
Благодаря ти, Aila. Да, имаш право, със сигурност няма да е вредна като тази от магазина.
И все пак отново да попитам дали някой ползва металната шунковарка и дали може в нея продуктите да се сложат без найлоновото пликче? Не се вманиачавам, просто искам да съм наясно.
Предварително благодаря!

# 215
  • София
  • Мнения: 12 888
Доколкото разбрах аз при тези металните, пликът се слага за да може като ври да не стига водата до месото, мисля че металните ставаха и за фурна и може би тогава може и без пликът, но пък сока на месото ще изтича и пак не знам дали би се получил желираният шунков ефект без плик.
Ще се радвам и аз някой да се включи с отзиви, мисля че в линк към един от блоговете беше описано по-подробно как работят тези шунковари.

# 216
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Хайде пак. Ами не си купувайте и си яжте магазинската шунка, тя сигурно е по-полезна. Вманиачаването също е вредно, да знаете, води до психични проблеми. А ако почетете малко и вегетарианците, ще се откажете изобщо от шунката. Simple Smile

Не очаквах такава грубост. Просто помолих за мнение... А шунка от магазина отдавна не купуваме.
Ами казах си мнението, защо да е грубост? Който го е страх от мечки, не ходи в гората.

# 217
  • София
  • Мнения: 330
Пробвах шунковара. Нещо не улучих месото. Взех свински шол , правих рецептата от приложението към шунковара- класическата и не се получи, май само захар не сложих....не съм доволна от резултата. Ще я използвам за някаква рецепта , пай или нещо подобно. Стана много суха и не ми хареса. 
 newsm78 Нещо сбърках помагайте. При Вас имало ли е такъв фал?

# 218
  • Мнения: 1 044
Моята стана вкусна, харесаха я.
Но от това, че не я държах предварително 48 ч. останаха тук там малки шупли, но се реже
без проблем - не се разпада.
Следващия път ще го спазя това с 48-те часа.
Месо - от свинска плешка сложих аз.

# 219
  • Мнения: 2 152
Пробвах шунковара. Нещо не улучих месото. Взех свински шол , правих рецептата от приложението към шунковара- класическата и не се получи, май само захар не сложих....не съм доволна от резултата. Ще я използвам за някаква рецепта , пай или нещо подобно. Стана много суха и не ми хареса. 
 newsm78 Нещо сбърках помагайте. При Вас имало ли е такъв фал?

За да ти стане суха, причината е в месото, по-добре с по-мазничко от бута, от плешката ....

При металните, пликът е задължителен, защото иначе на месото не само ще изтекат соковете, но и ще стане обикновено варено месо и нищо няма да се получи

Обяснил съм го в блога си

Чудесно,[/color] Nikol

# 220
  • София
  • Мнения: 13 703
Айде от днес и аз на шунковия фронт...  Crazy Вие сте виновни, че така ме подмамихте...  Crossing Arms Twisted Evil
Бате, абе я да питам аз по рецептите нещо...  Wink Мога ли бърбъна да заменя с водка, че не го обичам хич  Wink?

Скрит текст:
После ще ви кажа как ми е помагала 3 годишната ми дъщеря. Понеже миналата седмица седя и наблюдава как правя пача. После донесе на баба си следното сведение.. "Бабо, пък мама оня ден направи супа от прасе - от едно ухо и два мръсни крака..."  Crazy
Сега ще видим каква ще е сводката след правенето на шунката  Mr. Green

# 221
  • Мнения: 2 152
Добре дошла в Клуба.  smile3525

Разбира се, че може - с водка дори е за предпочитане

# 222
  • Мнения: 7 779
Айде от днес и аз на шунковия фронт...  Crazy Вие сте виновни, че така ме подмамихте...  Crossing Arms Twisted Evil
Бате, абе я да питам аз по рецептите нещо...  Wink Мога ли бърбъна да заменя с водка, че не го обичам хич  Wink?
а може ли убавеца да е дегустатор  hahaha

# 223
  • Мнения: 2 152
Може бе, Божго, можее... как да не може? - аз ще си пийна излишния бърбън, шунчицата ще я пробваме - па и днеска е ден дет` нищо се не отказва ... Joy

# 224
  • Мнения: 7 779
нека да видим кво ще каже момето   Laughing

Общи условия

Активация на акаунт