Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други мезенца

• 144 816
  • 757
  •   1
Отговори
# 645
  • в 1001-та нощ
 Hug Тази сол поръчах с доставка до английски адрес - т.е. с превозвач http://www.ebay.co.uk/itm/160989643951

А рецептата беше :

500г свинско
500г пилешка пържола от бут
1 пакет сушени манатарки
сол, curing salt, черен пипер, захар
100 мл вода

Свинското нарязах на парчета около 2,5 см х2,5 см.
350г. от пилето пуснах в робота с металния нож и се накълца до парченца от половин сантиметър - за около минута. Може и за по-кратко време да беше. След това накълцаното пиле, свинското, водата и подправките сложих в купата с пластмасовия нож и оставих да се бърка7-8 минути - да виждам разпенването. Гъбите и останалото пиле пуснах за минутка, колкото да видя, че се омесват, но не в началото, за да не се раздробят  Blush

След това в хладилника да отлежи и варене. Дадох на зълва ми, но не съм питала как го намират, а през нощта ММ ще се прибере от Гърция и или тогава или утре ще тества. сигурна съм, че ще му хареса, но ще ми е интересно как го намира Simple Smile

# 646
Благодаря! Рецептата вече е на първа страница - само уточняваме, че подправките са на вкус

# 647
# 648
  • в 1001-та нощ
Електра, сподели за какво става въпрос, че изисква регистрация  Hug

Днес ММ пробваш шунката със сушени манатарки - и не просто възхитен, а в абсолютен възторг. Според него - манатарките идеално се усещат, сочно е от мляното пиле, розовичка от свинското ....

Следващата ще е пак така, но без гъби - да видя натюр как ще е  Simple Smile

# 649
Аленка, аз си чакам уредчето...но искам да те помоля ако изобщо е възможно да погледнеш състава на тази сол. Притеснявам се да няма глутамат и такива глупости.

# 650
Линка е към шунковар метален за 37лв такъв модел

# 651
  • в 1001-та нощ
Electra_  Hug благодаря  Blush

Bliss  Peace добра идея  Hug Проверих и няма, снимах съдържанието Simple Smile То, наистина пише микс и сега, като гледам, че основно е сол и захар -  май е по-добре да слагам от микса, вместо общото количество сол, захар и curing salt  Hug

Това беше с по-малък грамаж, като гледах, килограми не са ми нужни  Blush

# 652
  • Балчик
О, тази сол съдържа натриев нитрит! За нея хората пишат - Не в малки „безопасни” дози, а изобщо – без дози!
Логично де, щом запазва цвета розов.
Сложили са уж за компенсация и натриев аскорбат (вид вит.С), но...

Натриевият нитрит унищожава и голямо количество от антиоксидантите, съдържащи се в храната, като витамин С и витамин Е например.  Веднага възниква въпросът — дали приемането на по-голямо количество витамини би компенсирало и би ни предпазило от вредното влияние на натриевия нитрит?  Не витамините са тези, които предлагат сто процентова защита от вредния консервант. Единствената сигурна стратегия е да се избегне напълно натриевия нитрит.

Последна редакция: вт, 16 юни 2015, 19:55 от Джемма

# 653
  • В една слънчева къща...
Линка е към шунковар метален за 37лв такъв модел

Този шунковар е бил в промоция, която вече е изтекла. През 2-3 месеца пускат продукти на Орион. Може да се следи.
Аз съм дала заявка на ММ да ми направи такъв. Не мисля, че е някакъв сложен уред.

# 654
лИнка който пуснах по- горе беше на промоция актулна към вчерашна дата. Мисля че и днес все още е актувна. Аз си купих такъв модел, но друга марка. Не е сложен като устройство.

# 655
  • В една слънчева къща...
лИнка който пуснах по- горе беше на промоция актулна към вчерашна дата. Мисля че и днес все още е актувна. Аз си купих такъв модел, но друга марка. Не е сложен като устройство.

Точно преди няколко дни се обаждах на телефона им, и от там ми отговориха, че тази оферта не е актуална. Или пък са ме излъгали, знам ли... Или пък са ги пуснали отново... Освен това не поддържали количества, а приемали поръчки, след което ги изтегляли от чужбина и доставяли на клиентите.

Поправям се, май е съвсем нова офертата.

# 656
След като пробвахме основната рецепта с различни меса, вече пробваме да добавим вкус Simple Smile

Тази е от пилешки бут (1/3 сляно), без кожа с добавени мариновани чушки, които не харесвах сами по себе си. Получи се неочаквано добра комбинация - Сочна, вкусна, розовка!  Laughing
Е, не е плътна и гладка, но това и е чара.  Mr. Green

Сега съм заредила една с маслинена паста, а после следва една със сусамов тахан.

Чудя се какъв е смисъла да слагаме curing salt, който по принцип се слага против ботулизъм, но това е варено месо (при това купено от магазина, където би следвало да има контрол) и едва ли има риск.
Аз предпочитам да не добавям вредни изкуственяци, доколкото е възможно.

# 657
Спешно! Да попитам за съвет, че умувам.. Тъкмо щях да поръчвам от Амазон шунковара на Тескома чрез брат ми в Лондон, буквално започнах да правя поръчката даже.. Но влезнах в темата и видях металния, показан от Electra_  по-горе и взех да се чудя.. Пише, че офертата е валидна, разбира се утре ще звънна, за да ми потвърдят, но все пак междувременно искам да взема решение.

Има ли в темата (не съм я прочела все още детайлно), ползващи метален (стоманен) шунковар и голямо ли е неудобството от това, че трябва да се ползва найлон?

И въобще според вас на кой модел да се спра, ако имам възможност да получа и двата още следващата седмица?!

Ще помоля за по-бързи отговори, защото ако реша да е от Англия има възможност да ми бъде пратен по приятели, които ще пътуват другата седмица и съответно трябва до утре вечерта най-късно да поръчам.
Благодаря предварително! Hug

П.П. А аз утре ще напиша дали действително е наличен този от 37 лв., може информацията да е полезна за някой друг.

Последна редакция: чт, 18 юни 2015, 22:01 от Сиси ♥♥

# 658
в метални (неръждаеми) се прави в промишлеността. да кажем ,че са вечни.
дали ще е в найлон или не това го решаваш ти. може и истинско черво да използваш. шунковара няма да се разсърди.

# 659
  • в 1001-та нощ
Найлонът, предполагам, е за лесно вадене  Peace

Аз взех на Тескома, за да правя половин порции, но такива правих само в началото  Twisted Evil

Общи условия

Активация на акаунт