Дума дупка не прави, но за дума се гони до дупка

• 14 299
  • 214
  •   1
Отговори
# 120
Аз имам бегли впечатления и от трите съпруги на Карбовски, и хич не съм убедена, че номерата му минават пред тях, даже се съмнявам, че въобще си е отварял устата, в тяхно присъствие

# 121
Аз имам бегли впечатления и от трите съпруги на Карбовски, и хич не съм убедена, че номерата му минават пред тях, даже се съмнявам, че въобще си е отварял устата, в тяхно присъствие

Божеее, три жени ли са му вързали #Crazy

Извинете, шокирах се.

# 122
Цитат
И, да, важно е да се реагира на всяко некоректно обществено говорене, защото когато се подминава с "к'во толкова", "мен не ме засяга", "това ли е най-големия проблем", некоректният тип отношение и говорене се просмуква навсякъде в обществото, става норма на поведение и стигаме до случки като тази с таксиметровия шофьор, разказана от Вергия по-горе, може и до по-лошо.

За съжаление е така. Думите и  езика създават подсъзнателните нагласи, а от там и поведение. За предрасъдъци и стереотипи изобщо няма да споменавам.

# 123
Като споменахме жените му, се сетих за едно интервю с него, в което му казват " Тази година ти се роди дете..", а той " Не просто дете-а син!". Ей ви на, друг повод за съд!:)))

# 124
Явно аз не съм никак запозната. Но той в същност няма ли само една жена и един син. Жена му не работи ли в Нова ТВ, някаква редакторка ли беше. И то май в на Гала предаването или бъркам?

# 125
Да, Марта Евтимова. Предишната е Лилия София Попганчева, психолог и публицист, а първата Нина, тя не е известна.

# 126
И, да, важно е да се реагира на всяко некоректно обществено говорене, защото когато се подминава с "к'во толкова", "мен не ме засяга", "това ли е най-големия проблем", некоректният тип отношение и говорене се просмуква навсякъде в обществото, става норма на поведение и стигаме до случки като тази с таксиметровия шофьор, разказана от Вергия по-горе, може и до по-лошо. Аз лично съм силно учудена, че в женски форум, идеята за пазене на правата и достойнството на жените не среща по-голяма съпричастност.
     Съгласна съм, че трябва да се реагира на такъв тип говорене и с аргументите ти по този въпрос. Но се съмнявам, че точно това е адекватната реакция. Настина ли тези думи са акт на дискриминация по полов признак? И ако не са, обществено приемливо ли е орган, натоварен с определени и конкретни функции да изземва ролята на морален съдник и под формата на решение за дискриминация да налага глоба?
      Не е ли по значимия въпрос как се стигна до там, че обществените нагласи изискват решение на проблеми, които въобще не подлежат на разрешаване от даден орган? И че за тези нагласи се говори много повече, отколкото за нормативно предприетите стъпки към решаването на проблема?

# 127
  • вятър в маслините, вятър над хребета

Извинете, шокирах се.
Joy Joy Joy

# 128
Цитат
Мдам , подготвям  една жалба, против един
куп  реклами в които тенденциозно мъжете
са показани като не особено умни,мърляви,
индивиди,трудно справящи се дори с ядене
на обикновен сандвич. Че обидно е мааму!!

В интерес на истината имаше една реклама на Базар БГ, в която жена се опита да продаде дъбилния си съпруг. Та като в рекламата за бира и тук се пита мъжът вещ ли е? Но тъй като обществените нагласи относно полова дискриминация са, че жертви са жените, нито имаше отзвук(като при бирата), нито на някой му направи впечатление, камо лимда стигне до съд.

# 129
  • В заешката дупка
Действително е дебилизъм да не може да се различи
курва от обикновена жена - не курва. А срещу деби-
лизма лек няма - до живот е. Което, впрочем, ни из-
вежда отново отвъд границите на политкоректното
говорене. Всъщност кой не е направил необходимо-
то разграничение? Май Комисията. Те са решили, че
казвайки "лека жена" е казано "всяка жена". Печално.

Аз може и да съм дебил, но нямам идея какво е лека жена и какво не. Жена която спи с мъже срещу заплащане, жена, която спи с повече мъже (колко?), жена, която спи със съседа, но не и с мен, жена, която има "непристойно поведение" (какво е то?), жена която флиртува с мъже, жена която се усмихва на мъже, жена която говори с мъже, жена която вечер не си стои вкъщи, жена която ме е издразнила с мнението си? Това понятие е толкова абстрактно и без еднозначно съдържание, но пък толкова всеобхватно, че да се отнася за всяка жена. Аз не познавам жена, която да смята себе си за курва, но, да, на на някой дебил винаги може да му хрумне да нарече жена така, че и с добавката че смърди, и не върши работа.

Подобни сексистки изказвания трябва да се санкционират. Не съм много сигурна, че точно това изказване трябваше да бъде санкционирано и точно по този начин. Но поне е хубаво, че се показва някаква воля за действия.

# 130
Лека жена е слабичка жена Wink

# 131
  • София

Извинете, шокирах се.
Joy Joy Joy
То не е смешно. И аз съм в шок, търсих ги тия заблудени булки в гугъл...  Crazy
Даже и последната с детето бил зарязал според жълтата преса.
Аз само като го погледна тоя хубавец и ми призлява.

# 132
  • София
Действително е дебилизъм да не може да се различи
курва от обикновена жена - не курва. А срещу деби-
лизма лек няма - до живот е. Което, впрочем, ни из-
вежда отново отвъд границите на политкоректното
говорене. Всъщност кой не е направил необходимо-
то разграничение? Май Комисията. Те са решили, че
казвайки "лека жена" е казано "всяка жена". Печално.
Аз може и да съм дебил, но нямам идея какво е лека жена и какво не. Жена която спи с мъже срещу заплащане, жена, която спи с повече мъже (колко?), жена, която спи със съседа, но не и с мен, жена, която има "непристойно поведение" (какво е то?), жена която флиртува с мъже, жена която се усмихва на мъже, жена която говори с мъже, жена която вечер не си стои вкъщи, жена която ме е издразнила с мнението си? Това понятие е толкова абстрактно и без еднозначно съдържание, но пък толкова всеобхватно, че да се отнася за всяка жена. Аз не познавам жена, която да смята себе си за курва, но, да, на на някой дебил винаги може да му хрумне да нарече жена така, че и с добавката че смърди, и не върши работа.

Подобни сексистки изказвания трябва да се санкционират. Не съм много сигурна, че точно това изказване трябваше да бъде санкционирано и точно по този начин. Но поне е хубаво, че се показва някаква воля за действия.
Peace

# 133
  Много е отблъскващ Карбовски, спор няма.  

Но на мен ми се ще да поспоря по казуса.

Аз не познавам жена, която да смята себе си за курва, но, да, на на някой дебил винаги може да му хрумне да нарече жена така, че и с добавката че смърди, и не върши работа.

И какво като я нарече? Всъщност той не нарича никого, а просто прави сравнение с хипотетична такава жена, опитвайки се да създаде отблъскващ образ (на политиката в случая). Защо точно този образ  (измислен) особено го отблъсква е въпрос  за психиатъра му, но така или иначе въпросът остава.

Къде е дискриминацията за жените?

Ето какво представлява дискриминацията, според най-елементарното определение -

Дискриминация има тогава, когато е налице официално или неофициално разделяне на хората в отделни групи по някакъв техен общ признак, при което им се дават или отнемат дадени права, задължения и възможности, според групата към която принадлежат. Отношението към хората от различни групи трябва да е различно, неравноправно и нерационално.

Къде е официалното и неофициално разделяне на  хората в отделни групи и какви права им се дават или отнемат?
 В случая имаме авторско произведение Rolling Eyes, в което тази фраза е вулгарна, но не и дискриминационна.
 Политическото говорене не може да бъде задължително за авторското писане. Докъде ще се докараме, ако е така - до някакви беззъби времена, в които не може да напишеш една простотия, че някой евентуално ще се почувства дискриминиран.
 Освен това, всеки, макар и идиот, има право да се чувства отблъснат от образа на "лека жена в перманентен цикъл", забравих какво беше, и да го изрази писмено.

# 134
Докъде ще се докараме, ако е така - до някакви беззъби времена, в които не може да напишеш една простотия, че някой евентуално ще се почувства дискриминиран.
Заради свободата да се напише "една простотия", дай да наречем простотията "слово". Комбинацията "свобода на словото" отива към "свобода на простотията", на всичко отгоре трябва да защитаваме тази свобода, защото тя е изстрадана.  ooooh! Дали хората, които са се борили за правото, всеки да има свободата да каже това, което мисли са имали предвид, да можеш да споделяш с останалите простотията си.

Общи условия

Активация на акаунт