Фраза, която мразя

• 1 219 757
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 11 085
  • Down south
Това звучи странно, откъдето и да се погледне. Наистинали се използва?

Мразя, ама много мразя фразата "Е, за вас не е скъпо" казана  от родата, моята и съпружеската.

# 11 086
  • В Космоса
Хих, странно! На мен пък ми е супер естествено, от дете си го ползвам.

# 11 087
Мен ме побъркват "сополите/сополките". Ползвам "хрема", някак не може да ми се изплъзне от устата, че имам/детето има "сополи".

И аз така. Тази дума ми е гнусна и никога не я използвам.

# 11 088
  • Down south
Хих, странно! На мен пък ми е супер естествено, от дете си го ползвам.
Загубени в превода  Joy за моя сметка. Останах с впечатлние, че израза е "Ползвам хрема", вместо да кажем "Имам хрема"
Кавички тук, кавички там  ooooh!

# 11 089
"Чуваме се", вместо "Ще се чуем" или "До скоро"

# 11 090
  • София

Това ме подсети за рекламата със зеления кашлячко - първо ми беше много тъпа, но сега като го написа "имаме кашличка", вече не ми се струва съвсем така, щом хората си говорят умалително за болестите, олицетворяват ги с живи същества.

Мен всякак ме дразни използването на умалителни, особено към децата или по отношение на децата. Ръчички, сополки, катерички, зайчета... и в един момент детето пораснало и зор виждам да ги отуча на тези умалителни, защото им пречат на ограмотяването - на картинката има заек и трябва да определи брой звукове, че са 4, а то започва "з-а-й-ч-е" и сметката не излиза. Една кръстословица не могат да попълнят!

# 11 091
  • SF
"Как са ви дънчиците!?". Давам пояснение, за да не се чудите какъв е този въпрос: аз съм в пробната, а продавачката отвън идва да ме навести.
"Нямаме по-малки номерца, всички дънчици сме си ги изложили. Имаме моделче, което се стеснява надолу в крачетата."
Само да ви кажа, че съм висока 177 см и крачетата ми не са точно крачета. Simple Smile

# 11 092
Мен ме побъркват "сополите/сополките". Ползвам "хрема", някак не може да ми се изплъзне от устата, че имам/детето има "сополи".
Сополът си е сопол, не е приятна думата, ама я има. При запушен нос има в изобилие от съдържимото - и като цвят, и като консистенции. Но "мърсол" е дума, крайно дразнеща слуха ми. (Дева, Hug, впечатления от Пловдив, нищо лично).

# 11 093
А хремата какво е?
Нужно ли е пояснение с неприятната дума?

# 11 094
А хремата какво е?
Нужно ли е пояснение с неприятната дума?
Ааа, не винаги. Не си ли имала запушен нос без неприятната дума?

# 11 095
Вместо неприятната дума може да се използва думата "секрет".

# 11 096
А като наречете сопола секрет, той по-малко неприятен ли става?

# 11 097
Като звучене, да.
На вид, не.

# 11 098
Секретът може да е нещо, изтичащо от различни дупки и процепи. Хремата също не замества като дума сопола. Има хрема с воднист секрет, който не е сопол, но ако  някой предпочита да си пудри носа, вместо да уринира, може с всяка дума или израз да замести такива неделикатни, но конкретни думи, които го дразнят.

# 11 099
  • В Космоса
Хахха, представям си да изтърся "Отивам да уринирам."Joy Естествено и не си пудря носа чак, но предпочитам да кажа "Отивам до тоалетна", ако въобще сметна за уместно да спомена намерението си.

Общи условия

Активация на акаунт