Фраза, която мразя

• 1 219 771
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 11 280
Като се замисля, често чувам да се казва, чакай да си сложа билюрите т.е очилата.Правилният превод е стъклата може би?
 Все  си мислех, че турска дума, ама май не е.
Някой, ако я чуе, кой знае колко ще се дразни, ама ние сме си свикнали с нея.

Преди 3 часа писах, че свекърва ми казваше на всичко кристално билюрено. Ама ние сме наследили думи.
Турска дума за кристал Но българският език е пълен с турцизми. За очила не съм срещала, но логично.

# 11 281
  • Mediterraneo
Прекрасно знам, че въжето за простиране е простор, но няма сила на света, която да ме накара да му казвам така.

# 11 282
Да минем към стирките. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 11 283
 Joy
Една съседка казва на стирката пас- пас. Нали за моп става дума?

# 11 284
А чували ли сте "чувам"?. В смисъл "чувам си прасе", "чувам кокошки". Във Велинград чуват. И деца също.
Това, ако не бъркам, е от западните крайща. Чувам = отглеждам, грижа се. Отчувано дете е пораснало, 10 - 15 годишно, не бебе или съвсем дете.

# 11 285
DeVa, това, че едната форма е приета за книжовна, а другата – не, не означава, че става дума за един глагол. Правиш ли разлика между различни глаголи и различни значения на глаголите? Очевидно не, защото в случая става дума за два глагола, които се спрягат по различен начин (това е по повод поста на Flip), а кой какво означава и как се използва, е нещо съвсем отделно.

Flip, не знам кои сте/сме всички, но това за 'неправилното спрежение', което пишеш вече във втори пост, си е за смешките, при положение че ти самата си спрегнала глагола 'пазаря' правилно. Той не може да бъде спрегнат по друг начин, независимо от това какво означава. Специалист ли си?

# 11 286
А за долнички да сте чували? Много се смеем с мъжа ми на това, докато търсим долнички на детето по магазините, но много хора си го приемат за уместно.
5271 резултата в ОЛХ за долнички, 74 за горнички Grin

# 11 287
Долничките са от Бургаско, нали?
На мен са ми забавни и смешни, не ме дразнят.

# 11 288
Какво значи? Бельо? За пръв път го чувам.

# 11 289
Долнище.

# 11 290
"Долнище и горнище на анцуНг". Чувала съм ги като част от комплект, например - вместо "долна част" - "долнище"😁

# 11 291
Не се сетих. Да, при нас някои казват долнище. Не се бях замислила колко е смешно.
Но тук по-скоро казват анцуг на панталона, цялото е комплект,горното-суичър.

# 11 292
  • София
Flip, не знам кои сте/сме всички, но това за 'неправилното спрежение', което пишеш вече във втори пост, си е за смешките, при положение че ти самата си спрегнала глагола 'пазаря' правилно. Той не може да бъде спрегнат по друг начин, независимо от това какво означава. Специалист ли си?

Пиша го два пъти, защото се поинтересува кое е "граматически направилно", пък аз съм отзивчива натура и отговарям.
А ако мислиш, че "пазарувам" и "пазаря се" са един и същи глагол, както и че "редовно пазаря в Лидл" е граматически правилно изречение, значи ти си за смешките.
Приключвам, и без това пазаренето се обсъжда на всеки десетина страници.

# 11 293
Не, пишеш вече два пъти безсмислици, които смяташ за нещо правилно. При това обличаш тези безсмислици в терминология, с която не си наясно. След като не си специалист, защо коментираш неща, които не разбираш? Аз като не знам нещо, питам, а не заливам хората с нищо незначещи сложно звучащи думи.

Целият ти втори абзац е също напълно безсмислен и няма нищо общо с това, което съм написала когато и да било. Аз винаги пиша по същество и знам за какво говоря, докато ти очевидно обичаш да жонглираш с понятия, които не разбираш, пък дай Боже някой ти се върже. Спри се.

# 11 294
"Пазаря" в смисъл на пазарене никога не съм го срещала самостоятелно, а само като възвратен глагол, със "се".

Общи условия

Активация на акаунт