Фраза, която мразя

• 1 219 889
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 11 325
С именния е по-сложно. Даже го обсъждахме в една тема. Краткото инфо за тук е, че според "елементарното" правило доскоро беше именно "именник". Моето лично подозрение е, че "имен" е чисто и просто съкратено от "именен" - както, този пример го дадох и там, "чер" от "черен" или "мурго" от "мургаво". ("Оцаних си вратарче, мурго, черно татарче, да си стиска устата, да ми пази палата" - такава гатанка съм чела като дете.)

П.П. Не е точно към това мнение, но се сещам как преди години една колежка ми каза: "елементарно е" за нещо, което за елементарно не знам, но вярно не беше (някакви обикновени дроби, забравила съм точно), та понякога зад привидните елементарности има скрити усложнения. Не се подигравам.

Последна редакция: пт, 06 дек 2019, 13:13 от cabochard

# 11 326
  • Пловдив
Да дам линк към значението на думата "доскоро", или няма нужда?

# 11 327
  • София
Ами това са елементарни правила, учете ги, да му се не види! Frowning1
Не се казва рожденен и именен ден, просто е, нали?!?
Ами научили сме ги: имеННик и рождеНик
ИмеННо според речника

Има си доста изключения от правилата, да му се не види

# 11 328
Именник, като списък с имена, е с две н- именен списък.
Именик като човек, празнуващ имен ден, е с едно, именно, защото денят е имен

# 11 329
  • Пловдив
Да, и това е отскоро.

# 11 330
  • София
Е, добре, защо тогава ми дава:
http://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D0%BA/

# 11 331
Изобщо не помня как сме ги учили. Редовно се замислям и проверявам как се пишат, със сигурност съм ги писала и по двата начина. И обикновено избирам да съм учтива, макар и неграмотна.
Честито на всички, за които днес е специален ден и празнуват!

"Раждан съм" през май за мен носи смисъла на тежко и продължително раждане. Но мисля, че по-скоро се употребява неправилно, отколкото да се влагат такъв смисъл.

# 11 332
Аз винаги съм го знаела, както го обясни Елиас.

# 11 333
Е как защо?
Развил се е езикът последните няколко години. Толкова се е развил, че Речникът на българския език не е наваксал развитието...
http://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BA/

# 11 334
  • София
Намерих обяснение в същия сайт, не зная защо не е отразено в речника:
https://ibl.bas.bg/ezikovi_spravki/imenitsi-i-imennitsi/

# 11 335

Според мен обяснението е:
1. Дали са го като значение заради примерите – преди 2012 година правилно беше „именник“ за човек, който празнува имен ден.
2. Едната ръка не знае какво прави другата, т.е. в ИБЕ на БАН работят много хора и никой не знае какво правят колегите му. Дори не четат собствения си речник, който е задължителна норма за всички простосмъртни, само не и за самите тях.

Ахаха, според същия този речник:
Думата „именик“ не е намерена.

# 11 336
  • ту тук, ту там
Обаче има “именяк”.

# 11 337
  • София
2. Едната ръка не знае какво прави другата, т.е. в ИБЕ на БАН работят много хора и никой не знае какво правят колегите му. Дори не четат собствения си речник, който е задължителна норма за всички простосмъртни, само не и за самите тях.
Смешното е, че  в сайта на ИБЕ обясняват, че е имеНик - вторият линк, който съм дала и който е от 2016 г. А в самия речник не е така  newsm78

# 11 338
Обаче има “именяк”.

Това пък как ме дразни...

# 11 339
  • ту тук, ту там
Да, и на мен ми е неприятна тази дума.

Общи условия

Активация на акаунт