Фраза, която мразя

• 1 219 983
  • 20 286
  •   3
Отговори
# 11 340
  • София
Зависи с кого говоря, ако човекът срещу мен я ползва, и аз я употребявам.

# 11 341
  • Пловдив
Една изключително гнусна дума - бабоеб. Примерно Еманюел Макрон. И не само. Но предполагам, че в женски форум тя ще е гнусна за почти всички. А как ми падат в очите тези, които употребяват такова название (за Макрон и въобще; нищо, че него конкретно не го харесвам), не е истина. Ако е възможно да не са паднали вече, щото тя дебелащината, простотията личи. Падат ми в очите най-вече с това, че в целия набор от качества и характеристики имат за най-важна тази.

Не харесвам, изобщо, да се употребяват за описване на хората разни пикантно-клюкарски и от този род "важни" подробности. Пример от онзи ден - "бившата сервитьорка" за една банкерка, по повод историята с милионите и касиерката. И не, не я харесвам банкерката, но още повече не харесвам този начин на идентификация.

Последна редакция: пт, 06 дек 2019, 16:26 от Магдена

# 11 342
Искаме или не, отклоненията се набиват в очи. Но, да, има си дума за това и тя е геронтофил. "Бабоеб" звучи наистина грозно. Аз не бих използвала тази дума, неприятна е.

И да, често се използват квалификации като споменатата във втората част на поста. Прави се сякаш в опит да се принизи индивида, да се уязви, омаловажи. И какво като е бивша сервитьорка. Някога, някъде поработила като такава и аййдее, цял живот такава. Сякаш има срамен труд, щом си изкарваш честно парите. Или може би им звучи някак като - Ами тя е била сервитьорка, какво очакваш. Ей я на, банка обра.

# 11 343
  • Пловдив
Не е въпросът дали се набиват. Въпросът е, че ни в клин, ни в ръкав се използват за описване на индивида там, където нямат отношение. И "геронтофилът" да беше, пак така. Всякакви пикантерии, описвания на индивида чрез сексуалнине му партньори, чрез семейното му положение и пр. там, където тези неща нямат отношение. Ако щеш, и "старата мома" е донякъде от тоя сорт, но е по-цензурно.
Другият въпрос е самият просташки израз.

Отделен въпрос е доколко е геронтофил човек, който все пак не такова всички бабички наред. И дали е геронтофилка Тръмповица, или то за жени не важи.

"Бившата сервитьорка" е Петя Славова, една от шефовете и собствениците на банката, аз не съм се изразила ясно, не касиерката с милиона. Просто се сетих, защото случката стана повод да се говори и за нея.  Не твърдя, че е пример за кадърност и честност и тя, обаче доста ми олеква такова описване.

# 11 344
Дразнят ме думи и изрази като:
ПРОпера (да изпера),
Опържа (за яйца),
ще ЗАгледам детето (в смисъл, че детето ще е с мен известно време),
освеМ,
мензЕс (написано от лекар в амбулаторен лист). ОсвеН, че е дразнеща като дума, изписана неправилно е още по-противна.
Примерите са от разговори със сравнително млади хора. Вече съм споменавала тук за дразнещите скатани и стъкмени (сгънати) дрехи или багаж.
От последното взимам пример за още една дразнеща за мен фраза: "Ще я сгъна тази пържола/филия" (ще я изям).

# 11 345
  • SF
Имаме колежка, която сложи еленски рога на главата си, защото искаше да ни Забавли. Странно спрежение на глагола "забавлявам".
Аз забавля, ти забавлиш.... ние забавлим, вие забавлите. Точно това ни попита - дали, ако сложи и черневия нос на Рудолф, това ще ни забавли.

Звучи особено това разваляне на българския език. Много по-дразнещо от "копирай го и го пейстни в чата и в мейла".

# 11 346
От единичните думи ме дразнят 2, за които се сещам в момента:

1) читав - куцо и сакато го ползва без да знае какво точно значи. Чува, че го ползват другите и според смисъла на употребата си прави изводи какво (ли) значи. Сякаш няма каква друга дума да се каже.

2) хрумки - по радиото взеха често да го казват вместо нормалната дума "хрумвания". Млади журналистки се правят на интересни и ползват жаргона от приятелския си кръг.

# 11 347
И мен ме дразни читав.

Също копирай ме, вместо сложи ме в копие.

# 11 348
Сложи ме в копие? Какво значи това?

# 11 349
Сложи ме в копие? Какво значи това?

Put me in CC 😁
Офисен жаргон. Аз казвам направо - сложи ме в сиси. Няма сила на света, която да ме накара да побългарявам чужди неща или да ги превеждам на български. "Сложи ме в копие" звучи толкова тъпо на български, че няма нужда да си го причиняваме.

# 11 350
За имейл става дума.
Копирай ме не ми харесва.

# 11 351
За имейл става дума.
Копирай ме не ми харесва.
На българските ми колеги даже им казвам "тагни този, този и този....."
Вярно, че се използва за друго принципно, но се разбираме отлично.

# 11 352
Дайте ми кратък и ясен израз, с който да заменя "сложи ме в копие", защото и аз го ползвам. Представям си как някой великан взема едно гигантско копие, срязва го с ъглошлайф и внимателно ме натиква в него Grinning
На "включи ме в кореспонденцията" ми се заплита езика, а "дръж ме в течение" също е тъп израз, освен това е двузначен - отсрещният може да го изтълкува, че искам регулярно устен отчет.

# 11 353
  • София
нищо му няма на израза, той няма нашенски заместител.

# 11 354
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
винаги съм казвала "включи ме в "получатели"" или "включи ме в списъка получатели".
никой още не ме е копирал Simple Smile Simple Smile Simple Smile и света само пИчели от това. Simple Smile Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт