Фраза, която мразя

• 1 220 141
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 11 415
  • Пловдив
Самата истина. Обаче в сравнение с индийските сериали турските са да не кажа екшъни, ама все пак динамични. Wink

# 11 416
Много малко български новинарски сайтове чета, но много си "обичам" варненския Морето.нет. Добричлия нападнал възрастна варненка, шуменец не спрял на червен светофар, пиян хасковец/хасковлия ( замислих се кое е правилното и не мога да го измисля без справка:) )напсувал някого... Какво значение има откъде си?

# 11 417
... или пък на колко години си. Най-много ме дразни като сложат пред името на някого "баба" или "дядо". Грозно, много грозно. Все едно да сложат на по-младите, "чичо" или "леля" еди коя си. Не се научиха тъпоумните журналисти, че това са роднински връзки, а не обръщения към непознат или не член на семейството им.

# 11 418
  • София
Чичо и леля е нормално да се използват за хора около възрастта на родителите на човек, поне за мен.
Аз ги ползвам, разбира се към хора, които няма да се обидят.

Последна редакция: вт, 10 дек 2019, 16:08 от Cuckoo

# 11 419
  • Пловдив
Аз също смятам, че е идиотско журналист да се обръща към непознат с "лельо" и подобни, но че тези думи имали само едно значение - роднински връзки, изобщо не е вярно.

# 11 420
... или пък на колко години си. Най-много ме дразни като сложат пред името на някого "баба" или "дядо". Грозно, много грозно. Все едно да сложат на по-младите, "чичо" или "леля" еди коя си. Не се научиха тъпоумните журналисти, че това са роднински връзки, а не обръщения към непознат или не член на семейството им.
Ти пък. Ако те дразни - значи работата е отлична. Задачата на журналиста е да напише нещо, което предизвиква реакция. Дразненето е добро постижение.

# 11 421
При нас се употребява ако завариш някого да яде. Тогава казват "Да ти е сладко". "Приятен апетит" - ако ти гощаваш някого.
Правилно е "добър апетит". Или "приятно хранене/ядене". Без "наздраве", от което се изприщвам
А за турските филми дори майка ми, която ги гледа, се дразни: Добър ден, майко, добър ден, татко....да ти е сладко, дъще...и филмът свършил. През цялото време се леели такива шербети, само на Али Ръза постоянно му било лошо  Mr. Green

Даа, толкова е дразнещо. Разбирам ги хората, че имат някакво друго отношение един към друг, но за нашите стандарти е прекалено.
Някой питаше - от Русе съм, но тук това дойде със сериалите. Със сигурност преди това не се използваше. Никой, никога не съм чувала да го ползва било то от града или селата.

# 11 422
 ainmo, аз питах от къде си.
Ами аз не мога да се съглася с теб, че това дошло от сериалите и никъде преди не се е ползвало.
Аз съм израснала в едно капанско село, в област близо до Русе и живея в друг областен град съседен и на двата.
Помня, че се казваше винаги "да ви е сладко", когато завариш някого да яде.
То тогава хората не ходеха с покана на гости в уречен час, ами минава покрай вас, отбие се набързо, пък кой ти гледа кое време е. .
Предполагам, че си много малка, а ние твърде древни, че не си го чувала преди сериалите.
По селата много се казва и до днес "майко, татко и т.н"на свекърите, което лично мен ме дразни. В града тези обръщения са по пестеливи, ако го има.

# 11 423
Аз "Да ви е сладко" не го чувам толкова често, но съм коментирала тук в темата, че ме дразни употребата на сладко в смисъл на вкусно.

# 11 424
Напоследък се употребява "има експертиза", в смисъл, че е компетентен да извърши експертиза по даден въпрос. Дразня се ужасно. От тази фраза си представям, че конкретният специалист носи доклад с неговото мнение и оценка на нещо, а не че има подходящо образование и подготовка за извършване на оценка. Може и да греша, но като го чуя....

# 11 425
  • Пловдив
И още по-лошо - в смисъл просто "има квалификация" го използват. И на мен ми звучи все още префърцунено и смешно, но започна да се налага.

# 11 426
И префърцунено и неграмротно. Тази сутрин го употреби журналистка в "Преди обед".

# 11 427
  • София
Да, експертиза замести "стаж", "квалификация" или дори простото "опит"
Все повече се вкарват директно англицизми в езика, когато имаме вече утвърдени думи, пък дори да са русизми. И желание да си вървежен, готин, модерен, дори когато би трябвало вече да не се вълнуваш толкова от повърхностните неща...

# 11 428
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
И знания Wink

# 11 429
  • Far away from here...
Пак като не е "епикриза"...

Общи условия

Активация на акаунт