Фраза, която мразя

• 1 219 822
  • 20 286
  •   3
Отговори
# 11 640
Хм, такъв годеж имам и аз, и сестра ми, и други познати от нашия край, който е далеч от македонския. Е, не чак с толкова гости, в домашна обстановка се правеше.

# 11 641
  • Пловдив
По-назад се коментира „док” и „доки”. Масово го използват (аз също), но така наричаме д-р Сигридов. Не би следвало да се отнася за другиго, но.... Simple Smile
За пръв път чувам, че това се било отнасяло персонално за доктор Сигридов.  newsm78
"Док" е често срещано и в англоезичните форуми.

# 11 642
  • В градината...
Как сийке, при техния годеж пръстенът струва повече от нашите гощавки на 100 души, та, всекиму според нуждите - на един пръстен, на друг - гости, душа да е широка.

# 11 643
Хм, такъв годеж имам и аз, и сестра ми, и други познати от нашия край, който е далеч от македонския. Е, не чак с толкова гости, в домашна обстановка се правеше.

Но това е след годежа и преди сватбата.
Един вид трето мероприятие. Crazy

Док изобщо не се отнася за Сигридов, а по всички теми за здравословни проблеми се ползва.

# 11 644
  • ту тук, ту там
Ами май зависи какво се разбира под годеж. Едно време годежът си беше събиране, предварителна сватба все едно. От този момент нататък младите заживяваха заедно.
Сега годежът е по западен маниер - предложение с пръстен.
Явно годежа от едно време са наричали “честито” някъде.

Последна редакция: чт, 02 яну 2020, 11:55 от elleni

# 11 645
  • Майничка
"Честито" явно е регионално име на "големия" годеж, за разлика от "малкия", сгледата, която е в много тесен семеен кръг (в случай, че семейството но момата откаже).
Той винаги е на празник, публичен (в някои краища дори със свещеник), тогава се уговарят условията на сватбата, зестрата, чеиза и наплащането от страна на родителите на момчето и т.н. След него момичето официално е можело да пребивава в дома на момчето (за постоянно или покрай сезонните работи) и е получавало статут на член на семейството му. При неспазване на уговорката след голям годеж, съответната страна е дължала компенсация.

# 11 646
Мой познат на кравите порода Джърси, им казва - жарсе. От форума научих, че масово по селата се ползва.
По селата масово се казва Орел на марка Опел. Доколко е шега и ирония или някои наистина го смятат за правилно не знам.

# 11 647
  • ту тук, ту там
Не съм чувала (от село съм), но мисля, че е шега. Като Ренде за Рено.

# 11 648
OPEL (т.е. орел) е любима марка на циганите. Особено стара Вектра. Та нищо чудно така да го четат. Рендето очевидно е шега.

# 11 649
Не съм чувала такова нещо.
Пък и Опел не е някоя нова марка, знае се и от циганите.
Сега, ако някой се превзема, това е друга тема. Sunglasses

# 11 650
Опелите не са ли едни от най-евтините автомобили? Разбираемо са популярни по селата. Аз също предполагам, че на шега им казват "орел" и ми се стори забавно сега, когато го срещнах за първи път. При редовна употреба може и да е досадно.

# 11 651
Сега по ТВ коментираха първото бебе и лекарят обясняваше, че майката била първескиня и бебето се родило нормално.
Много ме дразни този термин за жени. Naughty
Да не сме крави бе? Shocked

И мен ме побърква този израз. Особено в контекста на " първескиня на тридесет и ... придружено с неодобрително-съжалителен поглед.

# 11 652
Най-евтини Опел?
Да не се бъркаш нещо?
Втора употреба може, но нови не.

За раждането можеше да каже, че е първо, а не да оприличава жената на крава.

# 11 653
Ох, а „лехуса“ дали го използват още?  Laughing

# 11 654
  • Пловдив
"Оприличава жената на крава" е като "леля означава роднина и нищо друго".
Може думата или определена нейна употреба да не ни харесва - аз също не харесвам особено думата "първескиня", - но да се твърди, че тя се отнася само за крави, е леко пресиленичко.

Общи условия

Активация на акаунт