Фраза, която мразя

• 1 219 627
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 12 300
Има някого и няма никого са си правилните форми. На ДЗИ след  12 клас задължително има подобна задача.
И не знам кому е нужно да се дразни Simple Smile

Последна редакция: вт, 18 фев 2020, 21:40 от Елиас

# 12 301
Никому!

# 12 302
Правилно е граматически, но не звучи добре.

# 12 303
  • Пловдив
Не точно мразя, но ми звучи малко глупаво употреба на мъжки род или на неуточняваща пола дума в изречения от типа на "да родиш млад", "хората по време на менструация правят еди-какво си" и пр.

# 12 304
"хората по време на менструация правят еди-какво си" и пр.

Ооо да, и на мен ми звучи много идиотско, но това произлиза от напъните да сме либерални, барем засегнем някого с презумция за пола му, ще ореват орталъка GrinningGrinningGrinning

По темата - сигурна съм, че е коментирано, но ме дразнят всякакви изкуствено вкарани чуждици (особено от английски език), при положение, че има и по-побългарени (не казвам български, а побългарени!!!) варианти. Някак си снобарско ми звучат всякакви трендове, вместо тенденции и подобни. 2020 г., а ние да изпъкнем, че можем да боравим със западен език...
Като говориш на българин, използвай български за Бога, какви са тези трендове, аутфити, китове, хелти, смути...

П.с.: понякога и аз я правя тази простотия неосъзнато, от набиване, признавам си.

Последна редакция: вт, 18 фев 2020, 17:31 от Анонимен

# 12 305
  • Испания
Скрит текст:
"хората по време на менструация правят еди-какво си" и пр.

Ооо да, и на мен ми звучи много идиотско, но това произлиза от напъните да сме либерални, барем засегнем някого с презумция за пола му, ще ореват орталъка GrinningGrinningGrinning

По-темата - сигурна съм, че е коментирано, но ме дразнят всякакви изкуствено вкарани чуждици (особено от английски език), при положение, че има и по-побългарени
Скрит текст:
(не казвам български, а побългарени!!!) варианти. Някак си снобарско ми звучат всякакви трендове, вместо тенденции и подобни. 2020 г., а ние да изпъкнем, че можем да боравим със западен език...
Като говориш на българин, използвай български за Бога, какви са тези трендове, аутфити, китове, хелти, смути...

П.с.: понякога и аз я правя тази простотия неосъзнато, от набиване, признавам си.

А дефисът тук?

# 12 306
Дефисът е? Онзи, почесващият емитокон ми липсва. Simple Smile

# 12 307
  • Испания
Дефисът е? Онзи, почесващият емитокон ми липсва. Simple Smile

Малко тире без интервали от двете страни.

# 12 308

Не го знам дефиса, нямам претенции да говоря/пиша абсолютно книжовно и правилно, просто изказвам мнение какво ме дразни...
 аааа.. по-темата е някаква грешка от разсеяност.

# 12 309
  • Пловдив
Смайлис, а защо е почернено и "по-побългарени"? Wink

# 12 310

'щото на мацката и й се заяжда явно, или може да е даскалка по български с професионално изкривяване.

# 12 311
  • Испания

Защото сметнах, че е "побългарени".

Скрит текст:

'щото на мацката и й се заяжда явно, или може да е даскалка по български с професионално изкривяване.

Не се заяждам. Попитах.

# 12 312
Аз пък не знаех какво е дефис, научих, благодаря!

# 12 313
Аз пък не знаех какво е дефис, научих, благодаря!
и аз днес научих.

# 12 314
Дефѝс е лингвистичен термин, в училище е известен като "малко тире" Simple Smile
И мен много ме дразни универсализирането на мъжкия род. "Сестра ми е музикант", "Майка ми е учител"...Ужас.
Много претенциозно звучи и се чудя защо никой не казва "Леля Гинка е готвач", примерно.
"Кметът роди" е пример, който давам в подобни ситуации.

Още нещо ме дразни, много- използването на страдателен залог в изречения от типа "Какво ще се яде днес", "Ще се купува ли мушама", " Ще се ходи ли на гости в неделя".

Общи условия

Активация на акаунт