Фраза, която мразя

• 1 219 291
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 12 525
Мен много ме дразни събирателното "Българинът" ... напр. : "Българинът обича ракия." Кой българин точно?

# 12 526
И мен много ме дразни.
Защото за повечето неща не се припознавам в "българинът".

# 12 527
  • Германия
"Българинът" и мен ме дразни. Както и модното напоследък "съсипаха я тази държава". В последната фраза най-вече ме дразни липсата на подлог и отричането по този начин на личната отговорност за състоянието на държавата. Някакви си там "те" са виновни за положението. "Ние" сме просто жертви на обстоятелствата.

# 12 528
Ами то и тези, които казват "българинът еди-какво си" явно не се припознават нито като българи, нито като извършващи някакви, явно български деяния.

# 12 529
  • Велико Търново
Е, те всякакъв тип обобщавания и генерализации са дразнещи. Поне за мен.
Вярно че има както дедуктивни, така и индуктивни заключения (от частното към общото), но в никакъв случай те не трябва да се правят на база само на 1-2 наблюдения, а много често се допуска точно такава грешка.

# 12 530
Не е грешка, а търсене на сензационност. Пошла практика е това.

# 12 531
  • Пловдив
"Типично българско", знаете, е всяко нещо, което говорещият не го одобрява.
Ей сега в другата тема за селските номера тъкмо четох как българинът е толкова прост, че ходи на свиждане на болни, акълът му не стига да прецени, че на болния, дори да не е заразен, не му е до хора (преразказ по памет, не цитат). Ама специално българинът има обичай да ходи да види болни познати, такова нещо няма по нормалния свят, нали. Оня потребител sweetdidi, дето вероятно работи като трол политикан, и той приглася: "тъп народ - тъпи обичаи". Няма бе, споко, на вас няма да ви идваме на свиждане, на някой друг може да му е приятно. Разбира се, единственият довод "за" е това, че в България (къде другаде) без грижа от близък посетител ще си умреш в болницата. Wink
Наскоро още за нещо срещнах във форума или другаде в нета, че било типично българско, и там вече се опулих искрено, но забравих какво беше.

Последна редакция: ср, 26 фев 2020, 10:31 от Магдена

# 12 532
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
значи ходенето на свиждане в болницата е народен обичай!
и днес научих нещо.

# 12 533
  • Пловдив
Ами да. И то тъп. Като всеки обичай на един тъп народ. Wink

# 12 534
Това е любимият ми тип българи, които толкова са се ерудирали, че даже не са и българи вече.

# 12 535
Ерудирали или ерозирали? Stuck Out Tongue

# 12 536
  • В градината...
Навремето е било голяма работа да отидеш на свиждане. Както и да отидеш на доктор. За тази специална визита /при доктора/ хората извънредно са се окъпвали, хващали са автобуса за градо и - в болницата. Ако е за свиждане, се подготвя една бохча с лимони, за здравето на болния.

# 12 537
Защо мислите, че свиждането е само български обичай. Бях в шок, когато в Дания, на втория ден след като е родила, при майката с бебето до нея, тръгна един народ на свиждане-баби, дядовци, приятелки. Няма микроби, няма зарази. Пускат си ги в болницата. Не мога да обобщя, че на датчаните такъв им е обичаят, защото в друг регион може да не е. Говоря за град в близост до Копенхаген.

# 12 538
  • Пловдив
Не мислим, естествено. Писах за мнение в тоя смисъл, постнато в друга тема, на което се намериха и пригласящи, пак в другата тема.

# 12 539
Аха, то бебето няма след някой-друг ден на излезе извън болницата, та.... ще го пазят от роднините. А доктори, акушерки, санитари - те не внасят нищо от външния свят, нали. Joy
В нашите АГ-болници като не пускат на свиждане в родилните отделения, сигурно няма вътреболнични инфекции, нали...

Общи условия

Активация на акаунт