Фраза, която мразя

• 1 219 221
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 12 630
  • София
Измести се фокусът. Аз отговарях на Cuckoo, относно зрелия индивид, който говори стерилен език. Не мисля, че ако не употребявам турцизми, диалектни и архаични думи, езикът ми е стерилен. Но ги знам. А и ги употребявам " чат-пат" на "майтап".
Предполагам, се сещаш какво имам прeдвид под стерилен език - като докладна записка, без цвят, без вкус

Последна редакция: пн, 02 мар 2020, 14:47 от Cuckoo

# 12 631
Лошото е, че не се говори стерилен език, а съвременен микс от побългарени английски думи, местен жаргон/диалект и фрази от ТВ предавания. Според мен доста обеднява речникът на младежите.
Нямам спомен и аз да съм била в затруднения с Под Игото.
Айде, холан, да научат пък и някоя архаична дума, няма да се минат много.

# 12 632
  • В градината...
Преди "Под игото" учехме български народни приказки. Не знам сега как е. И да, още докато се учех да чета, постоянно питах нашите за разни думи. Сега дъщеря ми пита с любопитство кое какво значи.

# 12 633
Сега аз пък малко ще изместя темата. Чудесно е, че детето пита. Но не е ли работа на учителя да обясни думите от четения в клас текст. Гореспоменатите от мен думи бяха от откъс от Вазов, за случка с Васил Левски, който спокойно оставил да го бръснат в присъствието на търсещия го турчин.Та в клас чели текста, знаеше за какво става дума, но нито една архаична и чужда  дума не знаеше какво значи. Обясни ли ги госпожата? --ами не. Не лъже, освен ако не е бил разсеян в момента. Ами ако аз съм малограмотна?
Извинете за спама.

# 12 634
Работа на учителя е, но нали е по-лесно да си я спести.

Много ме дразни думата дърт. Нормална дума е, но за мен е много неприятна и с цел унижение.

# 12 635
  • София
Ами когато мъж на 50+ сваля девойка на 20, как да не му кажеш "дърт пръч"? "Стар козел" не звучи точно така.
Или народната мъдрост "На дърт г* - зелен бъз"

# 12 636
В родния ми град казват "дърт пергишин". Мръсник "демек".

# 12 637
  • София
И аз не обичам "дърт".

Офтопик:

Скрит текст:
W, същото се питам и аз. Голямата ми дъщеря ми е едва втори клас. И в читанката, и в учебните тетрадки, и в диктовките редовно срещам думи, които няма как да знае. Питам: знаеш ли какво означава? Не. Госпожата не ви ли каза? Не. И аз обяснявам. Добре, по-лошото е, че веднъж, изнервена от много домашни, ме прекъсна по средата на обстоятелственото обяснение за някаква дума - ама на мен не ми трябва да го знам това, трябва еди-какво си! (там по съответното условие). А дъщеря ми е будно момиченце, с отлични оценки, любопитна е, с удоволствие ходи на извънкласни занимания. Само за пустото училище сякаш още от първи клас разбират, че не им е важно да научат нещо, важно е да изпълнят условието! На английски ходи и всичко знае и разбира, на програмиране за деца я води баща ѝ, там пък какъв е ентусиазъм... Но в училище е нормално да не знае какво означава тая или оная дума, и също е така е нормално никое дете да не попита, нито госпожата да се сети да обясни. Всъщност на никого (госпожата, децата, авторите на читанката, МОН) не му е важно какво скапано значение има тая дума! Напиши си там условието, вземи си звездичка за домашното и си свиркай! Ами не е образование това.

# 12 638
  • Пловдив
Аз пък дори за себе си казвам: "одъртявам". Ама не целя да се самоунижа.

Също така съм дебела/пълна, а не едра. Не мразя, но ми се вижда идиотска думата "едър" като синоним на "пълен". "Аз съм едричка и коремът ми виси надолу" - това е от форума, по памет, или примерно: "аз не съм чак толкова едра - нямам за сваляне 50 кила, а само 20".
Донякъде е пример за онова забелязано отдавна явление с непрекъснатото изместване на значенията на думите в търсене на евфемистично и политкоректно изразяване. Wink
Понякога, разбира се, не е лесно да се прецени дали даден човек с малко по-голям обем е само с едро телосложение, или само пълен, или и двете (на мен също са ми казвали понякога, че имам едър кокал, което не е вярно, имам единствено кила в повече), но в горните примери е явно, че не е въпрос на едрина.

# 12 639
Има все пак в бележките под линия значението на по-архаичните думи

# 12 640
В родния ми град казват "дърт пергишин". Мръсник "демек".

Е, това е различно. Simple Smile Тъкмо на място е даже.
Имах предвид, когато се коментират по-възрастни колеги и познати.

# 12 641
  • SF
Аз използвам такива думи само за шега и то с определени хора, които ще ми схванат идеята.
В живота никога не ми се е налагало да използвам “заптие”, но много пъти “озаптявам” и производните и съм наясно какво означава.

# 12 642
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯

много ми се искаше да го пусна някъде, а не пасва нито на прЪвУписТната, нито на "дефицитите на една журналистика".
Sad

# 12 643
Днес чух думата "дискуСират".

# 12 644
Добри, не било даже вярно. Поне така казаха в коронената тема.
Там пък ме дразни купешкия израз "it's just a flu bro".
И то не употребен от тези, които смятат, че няма проблем с ковид-19, а от алармистката агитка...

Общи условия

Активация на акаунт