Фраза, която мразя

• 1 219 065
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 12 945
  • Пловдив
Е, ако е обща, се очаква и ти да си.

Я, изтрили са милата ни кратка дискусия. Sunglasses А аз идвам да кажа, че ме дразни изразът: "сега по-добре ли се почувства" (като направи еди-какво си)" / "по-добре ли те кара да се чувстваш" (еди-какво си). Нали се сещате, когато е използван като упрек. Или може би трябваше да кажа, че МИ Е глупав. Wink

Последна редакция: пт, 27 мар 2020, 15:14 от Магдена

# 12 946
Понякога ти не си в общата болест, а само коментираш чуждата.

# 12 947
"останетевкъщи"! Ако още някой ми каже /покаже това, съм способна да го Убия с голи ръце. Simple Smile
А пък аз като чуя как още някой повтаря като папагал, че от грип умират повече хора си представям, че летя в самолет над океана на който горят двигателите и стюардесата успокоява пътниците със "спокойно от автомобилни катастрофи умират повече хора".

# 12 948
  • София
на мен вече всички актуални фрази са ми омразни. Сякаш ме гледат в очите и ме лъжат, а смятат, че ще повярвам.

# 12 949
  • SF
"Никой не ме бръсне за слива!"
Що за простотия? Какво е това бръснене за сливи?
Изобщо не разбирам смисъла на тази фраза. Не е модерна. Стара е и винаги ме е дразнела.

# 12 950
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
сливата замества нещо друго.
женско Wink

# 12 951
  • SF
Много е грозна и пак няма никакъв смисъл, с каквото и да се замести тази дума.
На някой бръснар са му плащали със сливи ли... Все тая. Грозен, лишен от смисъл израз.

# 12 952
  • Испания
Не, не.

Не ме бръсне за слива. Тук думата бръсне е в смисъл на отношение, а не самия акт на обезкосмяване. В миналото сливовите дървета са растели встрани от междуселски пътища, за да пазят естествена сянка през лятото и навяване на сняг върху пътя през зимата. Тогава, минавайки с каруца, повечето хора са газели падналите на пътя сливи, без да им обръщат внимание. Ето откъде изразът придобива значение на пренебрежително отношение.

http://www.kulinarno.bg/novini/%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%B4%D1%8A%D1 … %D0%BA%D0%B8-1422

И още:

Сега да се пренесем при бръсненето. Бръсненето е дейност, която изисква майсторлък и отношение. Някой да те бръсне означава да се грижи за теб в някакъв смисъл, да е с нещо остро около лицето ти, но да е внимателен. От него зависи много. Бръснарят, който често пъти изпълнявал ролята и на хирург, зъболечител и прочее, е важна фигура.

Свързваме две и две. Услугата на бръсненето струва определена стойност. Това е нейната цена. Едно бръснене е равно на толкова и толкова, за да е добра. Но когато не струва, значи никой не би платил за него, няма стойност, "пет пари не струва", "слива не струва".

Когато нечие отношение към теб няма стойност, то все едно човекът би те избръснал под паричния еквивалент на сливата, което е признак за лошо качество.

https://www.dunavmost.com/novini/otkade-idva-izrazat-ne-te-brasnat-za-sliva

# 12 953
Кой идиот е измислил:Много хубаво,не е на хубаво?!И хиляди други идиоти го повтарят.

# 12 954
Това е любимата фраза на негативистите, които гледат да отнемат всяка надежда и радост.

# 12 955
  • София
Да, и това човек да си мълчал, да не се хвалел. Също и да си мълчал, да не се оплаквал. Абе, направо човек изобщо да мълчи, тогава всички ще са доволни! Ама пак няма да са доволни, защото пък тогава ще е темерут.

# 12 956
  • In my tropical dream
Има доста кофти поговорки из нашия фолклор https://www.marica.bg/lajfstajl/10-te-naj-tpi-blgarski-pogovorki

# 12 957
"Дума дупка не прави" ми е много противна.

# 12 958
  • here and now
За хваленето съм съгласна, защото "Щастието обича тишината".
Ина нещо вярно в това, защото демонстрирането на добър живот, предизвиква завист и злоба и докато на някои им е достатъчно само тайно да си завиждат, то други ги избива на агресия.

Оплакването, по отношение дори и на настоящото положение, се оказва, че много от нас са се оплаквали а въщност винаги може да е по-зле.

На мен лично от мрънкане и оплакване са ми дошли решения на много проблеми. Стига да знаеш на кого да се оплачеш. Днес ми е най-пресния пример, както се чудех за нещо и изведнъж се оказах с 3 потенциални решения. Ще ги тествам ред по ред.

Може и да е обсъждано, но много ме дразни, когато в хубав момент се казва "Когато сме най-зле, така да сме". Самото зле, вметнато в момент на радост, направо ми разваля емоцията.

# 12 959
Ами да, де.
Все нещо да ти отнеме радостта и щастието.
Не може то така, да са щастливи и доволни хората.
Я, да им развалим емоцията.
В тази връзка е и фразата "Хайде сега да те приземя!".

Общи условия

Активация на акаунт