Фраза, която мразя

• 1 219 032
  • 20 286
  •   4
Отговори
# 12 990
Рупам е от хрупам.
Не е същото.

Работех преди години в Брезово.
Там казваха румна ми.
Брей, докато разбера, че е "хрумна ми", бая време мина.
На село (Североизток) бабите и дядовците казваха (х)ляб, (х)ора, (х)оро, (х)оремаг и любимото ми (х)алвЪ. Simple Smile

# 12 991
  • here and now
При положение, че това се учи в 3 или 4 клас, мекането на образовани хора е недопустимо. Имахме министърка, при това филоложка, която така мекаше /и още го прави/, че се чудя как е възможно.
Във втори клас се учи. Когато гледам новини и гледам дъщеря ми да не е наоколо, защото точно това учимЕ и в учебника пише едно, а важни политически фигури говорят друго. Добре, че само ги слушаме, а не ги четемЕ, че съвсем ще му изтървемЕ края.  Скоро се оплаквах някъде от това.

# 12 992
Скрит текст:
Рупам е от хрупам.
Не е същото.

Там казваха румна ми.
На село (Североизток) бабите и дядовците казваха (х)ляб, (х)ора, (х)оро, (х)оремаг и любимото ми (х)алвЪ. Simple Smile
Подозирам, че бабите и дядовците ни са от една и съща част на СИ.

# 12 993
А,и във Велинград възрастните хора говореха така. Отдавна не съм ходила и не знам сега как е.

# 12 994
А,и във Велинград възрастните хора говореха така. Отдавна не съм ходила и не знам сега как е.
Също и в чирпанско/старозагорско - селата имам предвид.😌

# 12 995
И моята баба така говореше - Плевенско.
Х-то се изпуска в доста думи.

В тази връзка - дразни ме "лъзгаво/лъзгам се" , вместо хлъзгаво, казано от млади хора, живеещи в град, не някое забутано село.

# 12 996
По французки:)
Баба ми от Пловдивско също пропускаше Х в много думи.

# 12 997
Тази фраза "щастието обича тишината" е такава глупост, не знам кой реши да я прави на поговорка, но е страшно тъпо. Ако някой е достатъчно откачен да го избива на агресия от чуждото щастие, то той следва да ходи да се прегледа. От какъв зор ще караме щастливите хора да се срамуват от това, че са щастливи, да не би случайно някой да им се подразни. И ако никой никога не споделя нищо положително, живее ли ви се в такова нещастно, негативно общество? Ако сте щастливи, обявете го, разкажете на всички, които искат да знаят. Щастието няма нищо против малко показност.
Така е, но никой не ходи да се преглежда за завист. Споделяй, но не с всеки!

# 12 998
Скрит текст:
Рупам е от хрупам.
Не е същото.

Там казваха румна ми.
Подозирам, че бабите и дядовците ни са от една и съща част на СИ.
Да vasq_5, с теб сме от един град. Simple Smile

# 12 999
Аз не съм от вашия град, но и моите баба и дядо говореха по френското правило за "нямо аш", както казваше "другарката по френски" 😂 (от чирпанско бяха ❤).

# 13 000
  • SF
И моята баба така говореше - Плевенско.
Х-то се изпуска в доста думи.

В тази връзка - дразни ме "лъзгаво/лъзгам се" , вместо хлъзгаво, казано от млади хора, живеещи в град, не някое забутано село.

Там по принцип изпускат “Х”. Чувала ли си “ореи” - орехи, “чакай та” - чаках те, “идвАй” - идвах, “аресай” - харесах, маала - махала. Аресва ли ти момата? - Убава е! Не намерий маана.

# 13 001
Сега да не се окаже, че на всички бабите ни са изпускали "х"-то? Simple Smile

# 13 002
  • SF
Не стм проследила дискусията. Казвам само, че съм чувала така да говорят в Плевен.
Много обичам диалекта, характерен за този край на страната. Не говорят меко. Много ми е мило, както казват те, да ги слушам.
Нямам баба от Плевен и региона.
Ловеч е близо, но там говорят меко, което винаги ми е било странно.

# 13 003
Сега да не се окаже, че на всички бабите ни са изпускали "х"-то? Simple Smile
Явно не е регионално, а бабешко Wink
Между другото, знам виц по темата за "нямото" х.
Скрит текст:
Събрали се циганите да решават дали "х"-то да отпадне от азбуката, защото така или иначе не го ползват в думи като 'арманли, 'асково и т.н. В крайна сметка, обаче, решили да го оставят, защото няма как да напишат Хасфалт. Smiley

# 13 004
  • Пловдив
От серията "аз го знам по друг начин": събрали се не циганите, а българите, или според извода в тази тема - бабите, да решават за махането на Х от азбуката и от Хасково (ли беше) казали, че няма как да пишат "нохче"*.

Общи условия

Активация на акаунт