Фраза, която мразя

• 1 207 764
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 13 710
Файлове???? Значи ще ти ги прати по електронната поща. "Прати му по пощата всички писма" вече звучи не чак толкова електронно.
Иначе ти си говори, както си искаш. Ако някой не ти се изнерви, може и да ти се израдва на чистотата на езика, който ползваш.
Каква е логиката да казваш "Прати му по пощата всички писма"? По електронна поща се изпраща или едно общо съобщение-писмо или няколко файла. Няма как да пращаш всички писма, така че примерът ти е доста непрактичен и измислен. Може да кажеш "Пиши му на пощата" или "Прати му по пощата обяснения, инструкции, примери".

# 13 711
  • Пловдив
'айде сега, игра на думи. Наблюденията ми са, че хората, употребяващи "емайл", някак не разполагат с речник, позволяващ подобни игри.

# 13 712
  • София
Мейл вече е толкова навлязло в езика, че никой не се замисля дори какво му е значението, а се подразбира, че става въпрос за електронна поща, електронно писмо - ще ти го пратя на мейла. Никой не очаква да му го пратят в плик от хартия на адреса с улица, номер, етаж и апартамент.

# 13 713
'айде сега, игра на думи. Наблюденията ми са, че хората, употребяващи "емайл", някак не разполагат с речник, позволяващ подобни игри.
И какви са тия хора - опиши ги като прослойка? Защото в моето обкръжение (подчертано компютърно), ако някой каже мейл/имейл трябва да е я счетоводител, я нещо още по-отдалечено от бранша и думата звучи като плахо подражание и опит да се направи на модерен. Вярно, че емайл отдавна не се ползва - може би са го възприели вече шофьорите и готвачите.

# 13 714
  • Пловдив
Не мога да ги опиша като някаква определена прослойка, а като хора с цялостно беден речник или незнаене на английски и т.н. Още повече, че и контекстът обикновено не предполага игри на думи.
Все едно да твърдя, че чакащите обезщетенията си от Ной, са особено начетени.

# 13 715
Това, че пропаднали хора са успели да прочетат латински букви не е повод да си вадиш криви заключения. Опитах се да ти обясня, че "емайл" е нещо като жаргонна дума от времето, когато офис планктонът нито беше чувал за имейл, нито имаше такъв, че да го нарича някак.

# 13 716
Е,не! Дай дефиниция за пропаднали хора. Подозирам,че си си сменил ника. Тонът ми е познат от преди месеци.

# 13 717
"Офис планктонът" - от това по-грозно определение скоро не бях чувала. С назидателния си тон и изказванията си вменяваш някакво превъзходство, а дали имаш основание за това - "пълна тайна"! Grin Imp Angry

# 13 718
"Офис планктонът" - от това по-грозно определение скоро не бях чувала. С назидателния си тон и изказванията си вменяваш някакво превъзходство, а дали имаш основание за това - "пълна тайна"! Grin Imp Angry

Това е форумски жаргон, не си ли го чувала? Simple Smile

nasito8988, извинявай, умишлено не съм те цитирала с ник, защото не си единствена. И ако ти имаш сериозна причина да не знаеш правилното произношение/писане, то за повечето няма извинение.
Тази дума не е от вчера.

За "пропаднали" хора искрено се надявам да е грешка на аутокоректа.

# 13 719
Това е форумски жаргон, не си ли го чувала? Simple Smile

Не е форумски, а руски. Simple Smile
https://www.e-xecutive.ru/wiki/index.php/%D0%9E%D1%84%D0%B8%D1%8 … D1%82%D0%BE%D0%BD

# 13 720
  • В градината...
Сетих се за ехит.

# 13 721
Не, това за офисния планктон не го бях чувала - благодаря на как' Сийка за предоставения линк. Ограмотих се, но това по никакъв начин не го направи да звучи по-добре, още по-малко бих го включила в речника си. Тук съм точно по темата: "Фраза, която мразя" - ето, тази е една от тях, ужасно грозна ми е. Weary

# 13 722
  • SF
По електронна поща се изпраща или едно общо съобщение-писмо или няколко файла. Няма как да пращаш всички писма, така че примерът ти е доста непрактичен и измислен. Може да кажеш "Пиши му на пощата" или "Прати му по пощата обяснения, инструкции, примери".

Наистина ли? Simple Smile
Примерът ми е тотално измислен, ама той имаше за цел съвсем друго нещо. Няма нужда да ми диктуваш как да си проведа диалога. Аз ще кажа "прати мейлите" и не ми обяснявай, че няма как да прати всички мейли, а само част.
А  "обяснения, инструкции, примери" - ти си им ги пращай тези глупости.
Пиши му на пощата. Simple Smile Simple Smile Simple Smile С перманентен маркер ли??

И що за дума е думата файл??? Какво й има на "досие"?

# 13 723
  • Пловдив
Международен жаргон си е "офисен планктон", не е само руски: https://www.urbandictionary.com/define.php?term=office%20plankton
А аз сутринта си мислех за една дума, която често се греши, подобно на "емайл", но я забравих.
А, сетих се, докато пишех - "репатрирам". Тя всъщност не че се греши, а просто е придобила "грешно" значение. Репатриране изначално би трябвало да значи връщане в патрията, демек родината - там, откъдето си. И да ти репатрират колата би трябвало да значи да ти я върнат вкъщи,  а не да ти я отнесат на наказателен паркинг или някъде другаде далече. Това си е направо от-патриране. Но вече трайно е добило значение на "откарване", заедно с малко простовато звучащата лично за мен (не че наистина е дума на простоватите) дума "репатрак".
---
А пък определението за офисен планктон от Сийкиния линк на руски е баш като ония напъвания да се направи разделение между селянин и селяндур. Ние, нали, не сме такива хора, не презираме селяните / чиновниците, а говорим за определени качества, които незнайно защо назоваваме с дума със същия корен. Wink Ми не, обикновено под офисен планктон разните мислещи си, че вършат извисена и квалифицирана работа, разбират всеки работещ "масов" тип работа на бюро. А доста от тях вероятно не изключват и себе си.

Последна редакция: вт, 07 юли 2020, 10:43 от Магдена

# 13 724
Май доста хора се засегнаха от понятието офисен планктон - явно се почувстваха, че влизат в определението. Изразът е забавен и в същото време добро попадение по смисъл. Това някой дали го смята за обида или не си е негов проблем. Но мисля, че точно офисният планктон е основна среда за използване на думата имейл и още повече "мейл" (уж поща било двусмислено, друго си е мейла).

Общи условия

Активация на акаунт