Фраза, която мразя

• 1 208 000
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 14 430
Обикновено има защо. Simple Smile

Скрит текст:
Ако не се лъжа, лафът тръгна от Димитри Иванов – казал го е в очите на един политик. Няма да кажа кой е политикът.

# 14 431
  • Пловдив
Сийке, обаче по едно съвпадение пак днес, но на друго място, по повод образованието на днешните и едновремешните млади прочетох коментар, че от своето образование никой не е недоволен, изказват се зле само за чуждото. Wink
------
Допускам, че може и Димитри Иванов да не е първият употребил израза и авторът да е неизвестен.
А за себе си по отношение на политика ли го е казал?

# 14 432
Ето. Simple Smile

Скрит текст:
„Нямайки достъп до медиите, аз ходех до издателствата с една торбичка, вземах двайсетина книги от международния книгообмен да ги прочета, щото редакторите си имаха друга работа, връщах ги с анотации и вземах други двайсет книги. Четвърт стотинка за прочетена страница, но нали трябва да си издържаш семейството. Най-много книги за анотиране ми даваше Вера Ганчева от издателство "Народна култура". Тя ми се доверяваше на анотациите и издаде Чийвър и Доктороу и други.

След години правехме с приятеля ми Томски предаването "Наблюдател" и, представете си, получихме писмо от Иван Костов, че еди коя си книга не била такава, а инаква. Ядосах се. Тоя Иван Костов да ми обяснява на мен за книги. После разбрах, че не бил той виновен. Надежда Михайлова написала писмото до "Наблюдател", а Иван Костов само го бил подписал. Но пак е виновен. Що не гледа какво подписва. И пред екрана казах той да си гледа работата и да не ми обяснява за книги, щото съм два вагона книги пред него.

Това, за двата вагона книги, не беше мой израз, а на Кево, но човек, без да ще, усвоява изразите на приятелите си.“
Д. Иванов
Източник

# 14 433
Мразя, когато за дете/бебе се използват:
- "чаве" - не знам откъде идва тази дума, но силно ми простее и циганее, даже си я представям как звучи с удължено "а" и съответната интонация, навявайки усещане за някакво тегаво задължение по отглеждането;
- "наследник" - да кажеш за детето си "моят наследник" ми е като че ли важно е само това, че си се сдобил с някого, който един ден да наследи материалните ти придобивки;
- "парче месо" за бебе - това не знам даже дали да го коментирам, пренебрегва факта, че това все пак е човешко същество.
Всички гореизброени ми звучат много грозно, по различни причини.

# 14 434
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
щях да напиша +1, но и това дразнело някого. Simple Smile
нечовешко е да наричаш дете "парче месо", а когато чух бащата на онази акушерка, да нарича пребитото дете "кило кайма", ми идеше да счупя телевизора.

# 14 435
Защо бе? "Парче месо" е много стар израз, моята баба го употребяваше. Когато става дума колко са неблагодарни децата.
'Наследник" също не е ново. "Войната на таралежите", песничката?
https://www.youtube.com/watch?v=ddy_LQrhJeU
Чаве е циганско и го научих от форума.

# 14 436
а ако са благодарни какво? ще получат семейното иманье ли?
стар е изразът, но това не го прави приятен. Simple Smile

# 14 437
Е, тогава не се ползва изобщо.
Това е един вид натякване, виж аз те отгледах от парче месо=трудно ми е било, а ти за нищо ме нямаш.

# 14 438
  • Mediterraneo
Наследниците ме дразнят и мен. Ще кажеш, че ще наследят фамилните стари пари или някоя титла.

# 14 439
  • В градината...
Чави на цигански означава дете. Оттам е чавето.
Като чоджук /на турски/. Много хора го ползват като израз - чоджум /детето ми/.

# 14 440
  • Пловдив
Мен ме дразни "първородният" в тривиални изречения от типа на "Първородният днес игра футбол."

# 14 441
  • София
Ау, и аз ги мразя тези за чавето и парчето месо - пълно неуважение и незачитане на детето за човек.
За наследника ми е смешно - какво ще наследи, на родителите си заемите?

# 14 442
Андариел! Simple Smile точно!
Чави на цигански означава дете. Оттам е чавето.
Като чоджук /на турски/. Много хора го ползват като израз - чоджум /детето ми/.

"копИле" на влашки е дете. което не значи, че е приемливо в България. Wink

# 14 443
Аз не харесвам "лапе". Даже ми е противно като го чуя и си променям мнението за човека, който използва думата.

# 14 444
Аз съм още по- зле.
Вместо синът ми, или детето, казвам прекрасният, или моят съншайн.
Баща ми казваше щерката за мен.
Чаве ползвам като се изказвам за ромчета.
Иначе, общо за деца- дечурлига.

Общи условия

Активация на акаунт