Фраза, която мразя

• 1 207 968
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 14 415
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Може би я използват като по-лесно за произношение, но трябва да си е дуелист във фермата, дуализма няма нищо общо. Странно да се допусса такава грешка, не се бях заслушвала как я произнасят.
Сетих се, че много се дразня как се спрягат думи като сок и шоу. "Ще гледаме шоА и ще пием соЦИ".

absurT,  по нашия край едно време някои използваха за задник думата " капула" 🙂

Дуалист казват тези, които казват Ша взема да са облека, страх ма е, не ми са иска, боли ма главата....
А в същото време казват "Взимам е от детската градина, виждам е, че е е страх..."
Исках да обясня на мой познат къде греши, но той изобщо не ме разбра какво му говоря и  изгуби търпение да слуша излишното ми вталяване. Както каза и абсурТ, сърдят се и не искат да чуят.  Днес получих съобщение с "Незнам какво..." от 40-годишен мъж. (някой да не каже, че днешните деца с тези телефони, не мога да се научат да пишат. Ето колко са се научили предишните!)

Пош англичаните казват: I need to go to the bathroom вместо "ще ходя до тоалетната".
Колкото пъти в  Англия съм питала за баня в заведенията, толкова пъти са ми показали къде е WC-то, без да се объркват и стъписват от моя изискан английски. Simple Smile

И сега разбрах защо моя приятелка казва на тоалетната "тоалет", с което си ме дразнеше. Simple Smile

45 годишен познат отива да "си вземе тоалет", вместо в тоалетната.

# 14 416
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
не знам какво се хвалите, моят съкилийник ме уведомява уставно точно коя от двете работи прави.
а ако не реагирам - повтаря. най-вероятно предлолага, че не съм го чула, а ми е жизнено важно да знам дали "точи бойлера" или "разтоварва". Sad
последния път го заплаших с физическа саморазправа,. в понеделник пак съм на работа - ще видя дали е измислил нещо различно.

# 14 417
  • Пловдив
Аз бих предпочела да ми се каже "пикая" или "се*а". Не че искам да знам - имам предвид, че ако другата страна държи да уведоми, тези думи предпочитам. Всички тея точения на бойлери, товарения и разтоварвания, родилни зали и подобни са много лигаво-оригиналничещи за мен.

# 14 418
Оууу сетих се още нещо "хвърлям бомби"

# 14 419
Отивам да се изтропам.
Почти всичко от форума ви дразни.
Мен нищо не ме дразни.
О. Да, дразни ме неграмотното писане

# 14 420
а аз предпочитам изобщо да не ме информира за отделителните си процеси, ама кой ме пита...
сещам се за нещо, което ме дразни напоследък проблематичен и проблематика.
вече няма "проблем", "проблемен",  всичко е "проблематично" и ми изясняват "проблематиките" вместо"особеностите".

# 14 421
  • София
Вече имам нова образна фраза - ти си машина.

# 14 422
  • София
Това за машината съществува отдавна. Или не схващам идеята?
Прави ми впечатление, че дразнят освен откровени неграмотности - също така разговорни/жаргонни фрази. От което езикът понякога губи.
Някои хора говорят само с такива изрази и е дразнещо. Но за мен един стерилен език, лишен от образност, не е по-добра алтернатива. Пример - 100 пъти да повториш "в смисъл", вместо да го разнообразиш, дори с "демек, сиреч" или друг простонароден израз.
Моят принос за темата - "в смисъл", грешното използване на "спрямо" вместо "според, в зависимост", "да си закупя"

"Във чейнж бюрото изпрати ме мама
да си закупя долар зелен"

Последна редакция: пт, 23 окт 2020, 18:10 от Cuckoo

# 14 423
  • Пловдив
По дразнене товарищей нет. Wink

# 14 424
Мен ме дразни експертизата.
От по-старите думи, но станала модерна напоследък - демек.

Анди, машината е стар израз.

# 14 425
Предполагам експертиза в смисъл на  знание и компетентност? И мен ме дразни.
Но в смисъл на резултат от изследване на специалист, имащ компетентност в дадена област, нищо и няма. Не, че не може да те дразни.

# 14 426
дразнещото е, че използващите го за втория вариант не са и чували. Wink

# 14 427
Във втория вариант, резултат от изследване,  е нормално.
Дразни ме новат употреба, в смисъл на компетентност.

# 14 428
  • SF
"Айде, така да го кажа.."
Не ни дразни целият форум, не ни дразнят всички диалектни или регионални думи, дразнещото е, ако се употребяват натрапчиво, неправилно и непрекъснато.
В 5-минутен разговор, повторено 10 пъти "айде така да ти го кажа", дразни. Ако го чуя веднъж седмично, едва ли ще му обърна внимание.

# 14 429
  • Пловдив
"Делят ви/ни един вагон книги". Лекичко, така, самонадеяно и високомерно.

Общи условия

Активация на акаунт