Фраза, която мразя

• 1 208 625
  • 20 286
  •   3
Отговори
# 14 775
  • SF
А иначе всеки може да си говори както си иска.

А! Е, това е! Как никой досега не се е сетил да ни го каже!

# 14 776
  • Пловдив
Преизказното наклонение на минало неопределено и минало предварително време на този глагол е били ходили. Миналото несвършено причастие тук не се включва. А иначе всеки може да си говори както си иска.
Само дето аз не съм писала за преизказно наклонение на не знам кое време, а за минало свършено деятелно причастие (ходил, веднъж) и минало несвършено деятелно причастие (ходел, многократно). Иначе и въпросното наклонение си включва причастие, и още как. "Ходил" е точно причастие, с което се образуват и някои времена и наклонения. "Ходел" - също.

Вондито, примерът ти е ясен, просто по него дискусия не се образува (не се случи Wink), а не че не сме вдянали, както не знам защо решиха някои потребители.

Последна редакция: чт, 10 дек 2020, 12:16 от Магдена

# 14 777
  • София
Преизказното наклонение на минало неопределено и минало предварително време на този глагол е били ходили. Миналото несвършено причастие тук не се включва. А иначе всеки може да си говори както си иска.
Само дето аз не съм писала за преизказно наклонение на не знам кое време, а за минало свършено деятелно причастие (ходил, веднъж) и минало несвършено деятелно причастие (ходел, многократно). Иначе и въпросното наклонение си включва причастие, и още как. "Ходил" е точно причастие, с което се образуват и някои времена и наклонения. "Ходел" - също.

Вондито, примерът ти е ясен, просто по него дискусия не се образува (не се случи Wink), а не че не сме вдянали, както не знам защо решиха някои потребители.
Нещо прочетох, че имало вариант "били ходели". В какво време и какво наклонение е този глагол?

# 14 778
Не е точно фраза, която мразя, но звучи смешно - миналия месец за пръв път чух думата боклучка. Това е мъничко кошче за отпадъци, което стои на кухненския плот. Сега като вляза в магазин за домашни потреби винаги се хиля пред кошчетата.

# 14 779
  • София
Аз на това му казвам "локалното кошче" Blush

# 14 780
  • София
Не е точно фраза, която мразя, но звучи смешно - миналия месец за пръв път чух думата боклучка. Това е мъничко кошче за отпадъци, което стои на кухненския плот. Сега като вляза в магазин за домашни потреби винаги се хиля пред кошчетата.
За мен боклучки са дребни нещица без особена стойност.

# 14 781
Не знех, че това нещо си имало име.
Ето човек се учи докато е жив.
Толкова мразя да са ми отрупани плотовете в кухнята, че съм се лишила от боклучка завинаги.

# 14 782
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
и аз не виждам разлика между кошче за боклук и малко кошче за боклук (освен размера) и изобщо не бих приела думата "боклучка" като малко кошче.
Sad

# 14 783
Е, те боклучките явно са от същото семейство като горницата, долницата, анцуанелата, платенките и др. от този род.

# 14 784
Дразнех се от думата колаборация--между музиканти, в художествената гимнастика. По друг повод се наложи да търся точното значение и е дадено само съдействие, сътрудничество с враг, в ущърб на държавата. Перефразирам. Терминът се употребявал и в международното право. Откъде дойде другата употреба? За да не е сътрудничество, а нещо по-така? Някой знае ли?

# 14 785
Дразнех се от думата колаборация--между музиканти, в художествената гимнастика. По друг повод се наложи да търся точното значение и е дадено само съдействие, сътрудничество с враг, в ущърб на държавата. Перефразирам. Терминът се употребявал и в международното право. Откъде дойде другата употреба? За да не е сътрудничество, а нещо по-така? Някой знае ли?
Къде е било дадено значението само за "сътрудничество с враг"? Винаги съм го знаела само като "сътрудничество", за "колаборационистите" е ясно. И в "Речник на чуждите думи в българския език" е така:
Скрит текст:

# 14 786
Благодаря. Писах, видях че съм в грешка и бързах да го изтрия. но Ditto е по-бърза от мен. Blush

# 14 787
Няма проблем, мога да си редактирам поста, ако искаш.

# 14 788
Искам да ви споделя  едно видео, което предполагам всички сте гледали, но като чуя как езикът ни се ъпрейгдва с чуждици и винаги ми се ще да задам въпросите на Розмари на повечето. Не само дали децата ни знаят кои са бабите им, от къде са. Имената им.

https://m.youtube.com/watch?v=TLX88w-NJLY&feature=youtu.be

Последна редакция: пт, 11 дек 2020, 19:39 от *Белла *

# 14 789
Без лоши чуства, но не можах да се сдържа:" езикът ни се ъбгрейдва с чуждици".

Общи условия

Активация на акаунт