Фраза, която мразя

• 1 218 189
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 14 865
Е, то едновремешните обществени бани, тип „турска баня“, са били нещо подобно на днешното спа. С накисването в минералния басейн, с теляка/телякинята, с масажите, с почивката след това на кушетката...
Събитие голямо. Не само къпането, но и ресторантът, и сладкарницата след това. Разходката в парка. Нормално е да се честити. Simple Smile Разказвали са ми бабите. Simple Smile
Като дете и мен са ме водили по минерални бани.

# 14 866
  • София
Интересни бяха мозайките в банята, кръглият басейн, както и месинговите душове с педал- като стъпиш върху му, водата потича.
Така- с механично натискане, пак от месинг, бяха и чешмичките пред сградата.
Капка вода не се хабеше.
Имаше и семейни кабини и вани.

# 14 867
  • Пловдив
Точно така си е да, обществената баня навремето е като сегашното спа. Wink

# 14 868
Точно така си е да, обществената баня навремето е като сегашното спа. Wink
но много по-достъпна.
Много, ама много съжалявам за съсипията на Централна баня в София (а и другите). Толкова красива сграда и от вън и от вътре с прекрасния басейн. Точно там ли намериха да пляснат музея на София!?  И продължават да лъжат, че нямало начин да се върне обратно истинското предназначение на сградата, ама цялата, а не части от нея. Да се влиза през централния вход, а не някъде отзад.
Нямало пари. За какви ли не глупости се харчат парите на софиянци, само не и за реставрация на това бижу

# 14 869
  • София
Отвън банята си е добре. А отвътре да я възстановят - кой реално ще я ползва?

# 14 870
  • В градината...
Ама и басейн ли е имало в нея?

# 14 871
  • София
Имаше и беше много хубав.
Намери из нета филма "Бай Ганьо". Епизода "В банята".
Мисля, че там има сцена в басейна, само че не знам дали вече не е след онзи отвратителен ремонт на банята, с който унищожиха всичко.

# 14 872
  • В градината...
Да, гледала съм. И сега пак гледах и потръпнах от разбиране. Преди ми звучеше като художествена измислица, на младини, като го учех и като гледах филма няколко години след това. Сега обаче....дразнещите ни фрази са най-малката беля. Даже бледнеят здраво. Тази гледка с басейна напоследък толкова често съм я срещала, че не смеем да отидем на басейн или пък на места, в които почиват повече хора.

# 14 873
Топлата минерална вода е истинско богатство. В Будапеща басейните, онсен в Япония, топлите извори навсякъде са любимо място (и за снежните маймуни на Хокайдо). София е възникнала като селище заради изворите, а не заради музеите.

# 14 874
  • София
За съжаление, София е сред първите в света по брой на минерални извори и сигурно също е първа по брой запечатани такива.
Ако японците се бяха заселили тук, нямаше да имаме проблеми с топлофикация и борчове......
Ама на- не случи територията на народ.

# 14 875
В духа на празниците, вчера  в социалните мрежи срещнах поздрава "Весело забъдване!" Има ли такава дума или е нещо регионално?

# 14 876
Свързвам забъдване с трапезата на Бъдни вечер, но като поздрав не го бях срещала до момента.

# 14 877
  • SF
Понеже сме много против навлизането на английски, френски, немски и испански думи в езика ни, пазим го от външна намеса, си измисляме собствени: забъдване, заедност, веселост...

# 14 878
Аз знам  бъднуване , че означава изпълнение на  всичките ритуали край бъдника и  постната трапеза. Забъдване  ми звучи като започване на  бъднуването

# 14 879
  • SF
На мене като нищо не ми звучи.

Общи условия

Активация на акаунт