Фраза, която мразя

• 1 218 867
  • 20 286
  •   3
Отговори
# 15 060
  • Пловдив
Орлин Горанов се обръщаше към състезателите в "Последния печели" по този начин. Моя мъж не спря да го плюе за това, на мен не ми пречи, живеем в чужбина където всички така се обръщат към нас Smiley
Явно е мода привнесена отвън Thinking
Аха, и аз съм от старите и тези обръщения ме дразнят. Но дори майките по площадките днес се провикват: "Стееефан!" или "Калоян, върни се!", дори когато не е Майкъл или Дейвид.
Не съм сигурна, но не правеше ли така и Петър Вучков в "Минута е много"? Забравила съм вече.
Орлин Горанов също така произнасяше всички английски названия със съответното английско произношение, доста неуместно според мен, колкото и добро английско произношение да има. Да, когато говориш на чужд език, колкото по-близо е произношението ти до "истинското", толкова по-добре, но когато говориш на български, според мен определено не важи същото.

# 15 061
Така си е със звателния падеж. Не се сещам в момента, за женско име, което звучи добре в звателен падеж - моето собствено, казано така ме побърква - Петьо.

Аз за на дъщеря ми името звателен падеж на умалителното използвам най-често, с изключение на случаите, когато съм много ядосана и тогава използвам пълното име без падеж. И околните ѝ казват умалителното в звателен падеж, тя самата също така си казва името в звателен падеж, доколкото въобще си го казва. Майка ми и близките ми също се обръщат към мен на галено в звателен падеж и не ме дразни, и не ми звучи зле.

# 15 062
  • DE
Точно това дразнеше и мен, английското произношение. Добре бе, разбрахме че говориш английски, но на български звучи различно и определено дразни. За мен е  позьорско Smiley

# 15 063
Бях отпуск и по- често се засичах с телевизора. Има едно предаване “Пресечна точка”, по Нова. От известно време водещият, всяко предаване започва с репликата -“Здравей,България, където и да си!” 🙄🤭 Разбирам играта с думи, но много ме дразни. Много орЕгинално, много.

# 15 064
Каква е играта с думи? На мен ми звучи само тъпо, не разбирам.

# 15 065
Както се нарича там.
Опит за някакъв оригинален заиграй смисъл, който определено ме дразни в контекста на изррчението.

# 15 066
Май вече се говори навсякъде за звателна форма, а не за звателен падеж. Покрай нея се пропуска запетаята, която би трябвало да се сложи при обръщение. Отново под влияние на чужди езици, да не казвам кои. "Как си, Тони?", "Как си, Мишо, как вървят нещата при тебе?"

За Орлин Горанов. Непрекъснато се опитва да прилага правилото за пълния и краткия член, обаче един път уцелва, три пъти – не. Ако случайно чете тук – правилото е само писмено, при говорене е невъзможно да се спазва.

Една фраза, която може и да е споменавана преди – нещо си "прави/не прави разликата", тоест "променя/не променя положението/нещата". Пак под влияние на английския, естествено.

# 15 067
  • Крайбрежен район
"В смисъл", което няма никакъв смисъл.
И "Уникално". "Оуе мило уникална си. Напрао си трепач". За справка - Уникален, който е единствен, неповторим. Уникална находка. Опорочиха думата употребявайки я за щяло и за нещяло.

# 15 068
  • SF
Тя започна от "Един от учанстниците ще има уникалния шанс да..."
И всичко стана уникално.
После нечовешко.
После брутално.
"Тя е брутално красива" - и аз си представям устни, джуки, гърди, плитки... Брутални за мене неща.

# 15 069
  • Пловдив
Rolling Eyes
Цитат
Изминаха 3 седмици, в които изживях за първи път емоцията от това да организираш, промотираш и комуникираш събития за деца!

# 15 070
само мен ли ме дразни разпространената напоследък фраза 'експертиза в....'?

# 15 071
Не само. Аз може да изготвя експертиза в област, в която съм компетентна. По-скоро компетентност трябва да се използва. Мисля, че го коментирахме преди време.

# 15 072
И мен много ме дразни тази експертиза.
Компетентност или експертност, но не и експертиза.
Експертиза е някакъв документ, не умения/знания/опит.

# 15 073
  • Пловдив
Експертизата не е точно документ, а дейност по даване на експертно заключение по някакъв въпрос. Едно време беше така, де, сега вече...

# 15 074
Да, дейност, казва се изготвяне/ извършване на експертиза. И всичко това се документира. Това имах предвид.

Общи условия

Активация на акаунт