Фраза, която мразя

• 1 217 989
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 1 575
Май и двете означават точно, точно така.

# 1 576
аджеба- дали наистина, така ли
анджак- точно, именно

# 1 577
  • София - Варна
Съгласна съм, че обогатяват. Както обогатяват и всички видове диалекти. Но някои хора им се дразнят.

и аз съм от тия хора ,
думите ''аджеба'' или ''анджък''  с какво точно обогатяват речта ?
първото дори не знам какво значи ....

По принцип турцизмите и всеки диалект обогатяват неформалната реч, ако бъдат използвани умело и с мярка естествено. То турцизмите могат да бъдат разглеждани като част от диалектите, но става много дълго. Grinning
И да, много хора се дразнят като чуят диалектни думи, форми, изрази, защото всичко, което е извън книжовната норма, приемат като грешка. Сходно е положението и с турцизмите.
Ако се употребяват твърде често, стават дразнещи наистина.
Не знам какво е "анджък" точно. GrinningVery Happy:D:D:D:D:D

# 1 578
аджеба- дали наистина, така ли
анджак- точно, именно
анджак- За уто­ч­не­ние и под­чер­та­ва­не на не­що; имен­но, то­ч­но, тъ­к­мо. — Ан­д­жак се­га ми тряб­ва­ха очи­те! — ми­с­ле­ше си той [дя­до Йо­цо] гор­чи­во. Ив. Ва­зов, Съч. Х, 96. Кън­ьо е си­ро­мах чо­век, а ТКЗС-то е ан­д­жак за си­ро­ма­си на­п­ра­ве­но! А. Гу­ляш­ки, СВ, 300. — Ху­ба­во, слън­це, ан­д­жак за ра­бо­та. Л. Сто­я­нов, Х, 73. За­що съм пе­че­лил? Ан­д­жак за дне­ш­ния ден, да пом­ни се­ки и да при­каз­ва ко­га съм сват­ба пра­вил, ко­га съм си­на же­нил. Ил. Блъс­ков, ПБ , 49.

# 1 579
Христос Воскресе! Да сте живи и здрави   bouquet

# 1 580
  • Ямбол
Христос Воскресе! Да сте живи и здрави   bouquet
Това ли е фразата, която мразиш?

# 1 581
Жената явно е решила да пише във всяка една тема Simple Smile като гледам е нацвъкала същото съобщение в поне 10 теми.

# 1 582
По принцип турцизмите и всеки диалект обогатяват неформалната реч, ако бъдат използвани умело и с мярка естествено. То турцизмите могат да бъдат разглеждани като част от диалектите, но става много дълго. Grinning

ако кажа ''сори'' или ''хейтвам'' не обогатявам ли неформалната реч по този начин ?

# 1 583
  • SF
Обогатяваш я.
Тези думи са натоварени с нов смисъл, който обуславя появата им. Понякога е много по-ясно какво изразяваме с думи като "хейтвам", отколкото да кажем "мразя".
Условието е да бъде ясно за много хора и да те разбират лесно. Предполагам, че можеш да извадиш от някой речник и арабската или монголската дума за "мразя", но тогава ще имаш проблем с това да поясняваш какво казваш.

# 1 584
  • София - Варна
Обогатяваш я.
Тези думи са натоварени с нов смисъл, който обуславя появата им. Понякога е много по-ясно какво изразяваме с думи като "хейтвам", отколкото да кажем "мразя".
Условието е да бъде ясно за много хора и да те разбират лесно. Предполагам, че можеш да извадиш от някой речник и арабската или монголската дума за "мразя", но тогава ще имаш проблем с това да поясняваш какво казваш.

+1

А и тези думи се класифицират като жаргон (в случая - младежки или интернет такъв), който е пак вид диалект, но си има и разлики.

# 1 585
за моя щастие турцизмите отмират ,
помня , че преди възрастните употребяваха ''белким'' , ''чунким'' и т.н. ,
сега никой не употребява тези думи ,
а ''анджък'' ще умре - не съм чувала 15 годишен да я казва ....

# 1 586
  • Другата България
Щото не си била по "онази" България, затова.

# 1 587
  • София
Хмм, вместо така постепенно да си обогатяваме речта с хейтване, пействане и т.п., защо направо не я обновим тотално, като си говорим на английски? Какво ще си играем на дребно? За какво ни е български език? Ми той е демоде!  Mr. Green

# 1 588
И мен ме дразнят турцизмите.
Особено пък и като са написани с правописни грешки. Twisted Evil
Много често срещам думата аджеба, написана като аджАба!

# 1 589
Мене па нищо не ме дразни и лайквам всичко  tooth .

Общи условия

Активация на акаунт